Ett rosa köksbord i ett rött kök!

den 5 april 2011, kl 09:41

I helgen hade vi bästa gästerna på övernattningsbesök. Middagsansvaret hade jag delegerat till Carl, med uppdraget att göra en nästan-tvååring och hennes mamma nöjd. Jag tror att den senare av dem gillade maten, men det finns nog en del att slipa vad jag gäller menyn för tvååringar. Körsbärstomaterna var nog det enda som gick hem, och först efter att de noga putsats rena. Inget litet couscous-korn undgår de skarpaste ögon. Räksoppan målade hon förresten köksbordet med. Med hjälp av en bakpensel. Eftersom hon egentligen aldrig smakade soppan så frågade ju inte, men jag tror hennes stora leende måste ha betytt att soppan var en 10-poängare, åtminstone på skalan över rolig mat.

Couscoussallad med chiliräkor
Marinerade räkor:
800 g färska räkor med skal
0,5 dl olja smaksatt med röd chili
(alt olja + 1 finhackad röd chili)
0,5 lime

Couscoussallad:
3-4 dl couscous
(kokas i vatten eller grönsaksbuljong)
2 st tomater (eller ett gäng körsbärstomater)
1 mango
1 paprika
1 rödlök
1 näve bladspenat

Pynt:
ett par skivor gott bröd
fetaost
flingsalt

Blanda marinaden och skala räkorna. Låt räkorna ligga i marinaden, gärna en längre stund. När det är middagsdags; koka couscous i vatten eller grönsaksbuljong enligt anvisning på paketet. Tärna paprika, mango och tomater, skiva rödlöken tunt. Blanda couscousen med resten utav salladsingredienserna. Dela bröd i mindre bitar och rosta till krutonger i en torr panna. Lägg upp couscoussalladen på tallrik, pynta med smulad fetaost och krutonger. Lägg därefter ner chiliräkorna i en het stekpanna (de ska i princip bara ner och vända). Toppa couscoussalladen med räkorna och använd marinaden som (stark!) dressing.

Förrättssoppa
Ta tillvara på räkskalen och koka räksoppa på kockens vis, receptet hittar du här.

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Ett rosa köksbord i ett rött kök!”

  1. Mikaela kl 09:51, den 5 april 2011

    Ser fantastiskt gott ut! Jag är väldigt svag för couscous blandat med en massa goda grönsaker!

  2. Hanna kl 11:45, den 5 april 2011

    Vilket ljuvligt fat!!

  3. Camilla kl 12:47, den 5 april 2011

    Åh, så gott! Måste testas. Det ser ut som en riktig sommarsallad, som kan bli en återkommande favorit på våra uterumsmiddagar. :)

  4. Camilla kl 12:49, den 5 april 2011

    Hej igen!
    Vi planerar förresten tripp till Paris i sommar. Kanske… Har kikat på dina Paristips inför er resa förra året. Jag har varit där två gånger tidigare, så denna gång vill jag gärna ha lite annorlunda/nya upplevelser. Macarons på Amelies fik lockar, däremot fixar ingen av oss att beställa in dem på franska. Det funkar nog även med pek-metoden. ;)
    Kram!

  5. Ann-Louise kl 13:05, den 5 april 2011

    Rätten ser supersmarrig ut! Hos oss blir det många sallader i alla möjliga färger och form och det är alltid kul med nya varianter. :)

  6. Sofie Mumsfillibaba kl 14:44, den 5 april 2011

    Ahhh….vilka härliga färger! Gott med söt frukt till salta skaldjur tycker jag! Känns som en vårig och fräsh sallad!!!

  7. Linda - Cupcakefluffan kl 16:30, den 5 april 2011

    Ser härligt gott ut

  8. Eva kl 19:21, den 5 april 2011

    Som sagt… man äter väldigt mycket med ögonen.
    Det som finns i skålen hade jag inte haft något emot att stoppa i munnen också!
    Kram från
    Eva

  9. tina kl 19:26, den 5 april 2011

    Mikaela: Jag glömmer lätt bort couscous bland alla gryn och korn som finns. Lite synd, det är ju både enkelt och gott!

    Hanna: Haha, ja, mycket mat blev det!

    Camilla: Åh, lyllos er vad roligt. Jag skulle gärna åka tillbaka snart igen!

    Ann-Louise: Sallader är bra på det viset att de går att variera i det oändliga beroende på vad som finns hemma i kylskåpet!

    Sofie: Ja! :-)

    Linda: :-)

  10. tina kl 19:43, den 5 april 2011

    Eva: Jag kommer till dina krokar i början av maj, jag önskar mig vår där då. Kan du ordna det?

  11. Emmy kl 20:54, den 5 april 2011

    Oj, så gott det ser ut!
    Ja, det är många rätter mina och gästernas barn har ”målat” köket med…

  12. tina kl 20:56, den 5 april 2011

    Emmy: :-D

  13. sana kl 21:00, den 5 april 2011

    De ser riktigt gott och nyttigt!!

  14. Mikaela kl 22:55, den 5 april 2011

    sv: jordnötssmör på macka är trots allt det godaste viset att äta det på. Speciellt om man värmer ett bröd och smetar ut både jordnötssmör och sylt.

    Men om jag måste säga något annat så rekommenderar jag kycklingspett i sataysås det är hur gott som helst. Ett annat smarrigt recept är det som Calles mamma brukar bjuda på: http://mymica.blogg.se/iheartgreen/2009/january/kyckling-i-jordnotssas.html

  15. erik kl 12:33, den 6 april 2011

    lägg till vattenmelon och limejuice i salladen så blir den ännu godare (hur nu det är möjligt).

  16. tina kl 20:26, den 6 april 2011

    Sana: :-)

    Mikaela: Thank you, dig kan man lita på!

    Erik: Limejuice i salladen ska bli!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen