En pavlova med smak av rabarber
Vill ni veta en hemlis? Alldeles strax äter jag tårta till frukost! Det är förvisso ingen som fyller år, däremot firar vi i P4 Morgon Uppland att rabarber är typ det godaste som finns. Firandet stavas en pavlovatårta med rabarbercurd, grädde och jordgubbar. Och ja, rabarbercurd är faktiskt precis lika ljuvligt gott som det låter.
Pavlova med rabarbercurd,
grädde och jordgubbar
4 äggvitor
2,5 dl socker
1 tsk maizenamjöl
1 tsk vitvinsvinäger
rabarbercurd (se nedan)
3 dl vispgrädde
färska jordgubbar
florsocker
Sätt ugnen på 200 gr. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en köksmaskin, elvisp eller liknande. Tillsätt 1 tsk socker i taget under fortsatt vispning. När allt socker är i, vispa ytterligare 3 min. Under fortsatt vispning, tillsätt maizena respektive vinäger. Spritsa ut en rund tårtbotten (2 dm i diameter) på plåt med bakplåtspapper. Vrid ner temperaturen till 120 gr. Grädda i mitten/nedre del av ugn i 1,5 h. Botten ska vara hård, men fortfarande lite mjuk och seg i mitten, om det behövs grädda ytterligare 15 min. Om tårtan förbereds dagen innan, kan marängbotten med fördel stå i kall ugn över natten. Bred ut rabarbercurd över marängbotten. Toppa med vispad grädde, färska bär och pudra över florsocker.
Rabarbercurd
250 g rabarber
0,5 dl vatten
1 ägg
1 dl socker
25 g smör
Dela rabarbern i centimetertjocka bitar. Koka tillsammans med vattnet i en kastrull i 5-10 min. Mosa genom en finmaskig sil ned i en stålbunke. Vispa ägget ordentligt. Koka upp ett vattenbad. Rör ner smör (delat i mindre bitar), äggvispet och sockret i stålbunken med rabarbersaften. Sätt stålbunken över vattenbadet (som ska koka) och vispa med elvisp tills curden tjocknar, ca 15 min (det kommer att kännas som att curden aldrig stelnar, men det gör den). Låt curden svalna.
Tips
Är du tålmodig vad gäller elvispandet, gör dubbelsats rabarbercurd. Då kan du breda lite extra på tårtan om du vill, och ställa resten i en burk i kylskåpet att njuta av vid fler tillfällen.
40 kommentarer till “En pavlova med smak av rabarber”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Oh, underbart gott! Här vid Medelhavet har vi tyvärr ingen rabarber… snyft. ;)
Jag hade gärna ätit det där också till frukost! Rabarber är nog så gott!
Oj så gott det ser ut, just Pavlova har jag länge tänkt göra, men det har inte blivit av, nog dags för det snart
Se så gott ut …. och vackert! Kanske något för dotterna studentmotttagning? / Fredrica
Ååå precis vad jag är sugen på !
Sara: Då skulle jag vilja byta med dig såhär i rabarbertider, men i vintras kanske. :-)
Katarina: Ja, hurra för rabarber!
Linda: Testa vetja, gott är det, det går ju inte att komma ifrån.
Fredrica: Testbaka och se om du/ni/dottern gillar och om det är lagom mycket jobb. Vad härligt med studentfirande!
Anna: Finns i mitt kylskåp om du vill smaka!
Där är det ju!! Underbart! Blir nog lite curd till helgen. Kanske till mors dag?! Mumsfillibaba!!!
Åh! Äggvitor i frysen och rabarber i varenda buske! Såklart det ska bli en pavlova till helgen! Rabarbercurd låter ju dessutom hur gott som helst. Frågan är väl vilka de lyckliga som vi bjuder på middag blir?
Rabarbercurd – jisses så gott!
Hej och tack för din kommentar hos mig!
Rabarber är ju så gott och detta lät ju helt galet smaskigt…
hälsningar från en nutritionist till en annan;-)
Sofie: Hurra!
Lotta: Synd att vi bor så långt bort! ;-)
Hanna: Ja, faktiskt!
Mrs Sunshine: Nutritionist med, vad kul!
Jag älskar pavlova! Det är ett måste ett par gånger under sommaren. Låter underbart gott att fylla med rabarbercurd.
Mums vad gott det ser ut! Ska absolut testa att göra rabarbercurd i sommar bara jag har plockat lite fina rabarber. Måste ju bara vara så gott, älskar (lemon) curd och älskar rabarber :)
Rabarbercurd – det låter ju för gott för att vara sant! :-)
Men FY vad gott det låter!
Ja, det låter sannerligen gott! Och så vackert!
Emmy: Det är det, jag lovar!
Matilda: Det är sannerligen en bra kombo!
Anna: Det är sant! :-)
Sara: :-D
Lina: Ja, den fick en fin rosa färg, det har du rätt i! :-)
Supergott! Vi njöt verkligen av detta goda! Stor tack och kram från den lyckliga grannen som satte i sig en stor bit innan läggdags! :)
hurra! :)
Låter fantastiskt gott med rabarbercurd, det måste jag prova! Till 17:e maj gjorde jag en variant av pavlova med hackade valnötter i marängbotten och det var så gott, så gott och gjorde en stor skillnad i smak mot ”vanlig” botten. Rekommenderas!
Sandra: :-)
Cecilia: Hurra!
Ingela: Det måste testas, tack för tips!
Rabarbercurd lät ju hur gott som helst, måste testa! :)
Sandra: Ja gör det vetja!
Jag dör! Det här måste vara bästa kombon. Måste bara skaffa tillfälle för att kunna bjuda på den!
Megan: Det finns alltid något att fira, att sommaren är här kanske? :-)
Men oj! Tror precis jag hittade min examenstårta!! Har letat och letat, kanske detta får bli tårtan jag ska ha på min sjuksköterskeexamen :) tackar!!!
Men duuuu vad gott, den där måste testas så fort det bara går!
Malin: Provbaka vetja och se om du gillar den, det gör jag! Grattis till examen förresten, stort! :-)
Karin: :-D
[...] för att det är gott med rabarbercurd, men när jag ser PickiPickis pavlova med curd och grädde är det som att hitta ett till rum i huset där man bor. Sätter upp det på listan över saker att [...]
Nu har jag testat din Pavlova och den var super!
Karin: Hurra, vilken tur! :-)
[...] tipsades om denna tårta då jag för några veckor sedan efterlyste annorlunda rabarberrecept. Här finner ni den. En läcker maränggrej som fylls med rabarbercurd. MUMSFILIBABBA säger jag [...]
Gjorde den igår och det blev succé! Misslyckades dock med curden eftersom den aldrig tjocknade (vispade i ca 45 min innan jag gav upp). Men smaken blev det inget fel på så serverade den som en sås på sidan. Men vad tror du att jag kan ha gjort för fel? Hade ingen stålbunke så tog en i plast, kan det bero på det? Vill gärna lyckas nästa gång! :)
Hanna: Jag dubblade receptet en gång, då tjocknade den inte. Annars har jag fått den att tjockna varje gång. Det enda jag kan tänka mig att det skulle kunna vara skillnad på rabarbar och rabarber, olika mängd vätska i. Utöver det vet jag inte, tråkigt att den blev sås och inte curd. Jag ska se till att laga curden snart och mäta upp den exakta mängden vätska jag får ut av rabarbern, det kanske är mer rättvisande mått av ange.
Tack för ditt svar! Ja det blev ganska mycket vätska av rabarbern, så du har nog rätt i att det kan bero på det! Ser iallafall fram emot att testa igen någon annan gång :)
Hanna: :-)
[...] Rabarbersorbet Pavlova med rabarbercurd, grädde och jordgubbar Rabarbermuffins med sötmandel och mynta Sallad med fänkål och rabarber Rabarbersaft [...]
[...] En pavlova med smak av rabarber – Tinas rabarbersaft – Muffins med rabarber, sötmandel och mynta – Rabarber- och jordgubbskompott [...]
[...] Pickipicki Detta inlägg postades i Sylt den april 26, 2014 av [...]
Kanon.Tog färdiga marängbottnar garnerade med jordgubbar och passionsfrukt till morsdag. Detta blev en hit.