Det vankas studentmottagningar
Det vankas studentmottagningar och i P4 Morgon Uppland pratar vi alldeles strax om vad som kan passa att duka fram till en försommarbuffé. Eftersom vi kan göra två saker samtidigt, passar vi under tiden på att tillverka två varianter av snittar. Ett tunnbrödknäcke smaksatt med kummin och anis i botten. Topping nr 1 är en västerbottensostkräm medan topping nr 2 är en pepparrotskräm och kallrökt lax. Enkla men goda, den där kombon som är en återkommande favorit ni vet. Någon som minns vad som serverades på er egen student? Någon som har matplaner för någons studentfirande i år, vad dukar ni i så fall fram? Dela med er vetja!
Tunnbrödknäcke med kummin och anis,
toppade med västerbottensostkräm resp
pepparrotskräm och kallrökt lax
48 små snittar
4 stora tunnbröd
1 uppvispat ägg
1 tsk hel anis
1 tsk hel kummin
1 tsk flingsalt
Toppning 1:
1,5 dl ricottaost
1,5 dl riven västerbottensost
finklippt gräslök
Topping 2:
1,5 dl ricottaost
2 tsk finriven färsk pepparrot
1 nypa svartpeppar
100 g kallrökt lax
finklippt gräslök
Pensla bröden med uppvispat ägg, strö över kummin, anis och flingsalt. Klipp varje bröd i 12 bitar. Grädda mitt i ugn i 200 grader i 4-7 min, sista 2 minuterna kan bröden flyttas upp högre upp i ugnen. Passa noga, de ska bli hårda och börja få lite färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Rör i ihop fyllning 1, mixa slät med stavmixer. Rör ihop fyllning 2: ost, pepparrot och svartpeppar. Innan servering: skeda eller spritsa ut 1 dryg tsk fyllning på respektive bit tunnebrödknäcke. Toppa pepparrotsvarianten med en liten laxros. Finklipp gräslök över samtliga.
Fler studentbuffétips
Gazpacho i glas
Västerbottensostpaj
Örtkryddade parmarullar