Startskottet för sparris
Att såhär i början av maj gå från vinterförrådet till ett skafferi som rymmer primörer av alla dess slag är lite som att pånyttfödas igen. Färsk sparris tillhör definitivt kategorin råvaror-jag-längtat-efter. Att startskottet äntligen gått firar med en sparrisrisotto som ger hopp om att det blir sommar i år med. Hurra för det. Jo jag lovar, det går faktiskt inte en vinter utan att jag tvivlar om den saken.
Sparrisrisotto
5 dl risottoris, ex.vis Arborio
1-1,5 l grönsaksbuljong
2 msk smör
2 msk rapsolja
2 st schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
ev salt
svartpeppar
1,5 dl riven parmesanost
2 buntar färsk grön sparris
pynt: citronzest, hyvlad parmesan,
pinjenötter, lufttorkad skinka
Koka upp buljongen. Fräs finhackad lök och vitlök i 1 msk smör och 2 msk olja, löken ska bli mjuk utan att få färg. Låt riset fräsa med ett par minuter så att riskornen blir glansiga. Tillsätt vin och låt allt koka in. Tillsätt därefter varm buljong i omgångar så att det täcker, låt koka in och upprepa därefter proceduren. Rör regelbundet. Under tiden, koka sparrisen i lättsaltat vatten, ung 3 min. Dela i mindre bitar, spar några hela att garnera med. När riset börjar bli färdigkokt men fortfarande har lite kärna kvar, späd med en liten skvätt buljong. Dra risotton från plattan och rör ner riven ost och en liten klick smör. Risotton ska vara krämig (hellre för lös än stabbig). Rör ner den hackade sparrisen. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Pynta med sparris, lufttorkad skinka, citronzest och hyvlad parmesan. Serveras genast. Receptet räcker till 4 personer, kan serveras i mindre portion som förrätt.
Publicerad i pickipicki, sparris | Kommentarer (16) Skriv ut inlägg