En persisk köttfärspasta
Häromdagen intog Paliz det röda köket och svängde ihop en köttfärspasta som var så långt ifrån en klassisk spaghetti och köttfärsås man bara kan komma. Gurkmeja, kanel, knaperstekt potatis i botten av kastrullen, ja ni hör ju att vi varken landar i Sverige eller Italien. Receptet kommer ursprungligen från hennes farmor i Iran och jag är både mallig och belåten över att det hittat hela vägen hem till mig. Det här gör vi om.
Paliz persiska köttfärspasta
4 port spaghetti
500 g nötfärs
1 gul lök
2 msk rapsolja
1,5 tsk salt
knappt 0,5 tsk svartpeppar
1 tsk malen kanel
0,5 gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
5 msk tomatpuré
1-2 potatisar
2 msk olja
Koka pastan, häll av vattnet när pastan nästan är färdigkokt. Finhacka lök och fräs mjuk i olja. Ta av löken. Bryn köttfärsen, tillsätt kryddor och tomatpuré. Rör ner löken, låt koka ihop 5-10 min. Under skala och skiva potatisen i knappt 0,5 cm tjocka skivor. I botten på pastakastrullen: tillsätt 2 msk olja och fördela ut ett lager skivad potatis. Varva pasta och köttfärs ovanpå potatisen, rör om så att de blandas med varandra. Låt stå under lock (som lindats in i kökshanduk) på lägsta värme i 15-20 min.
Publicerad i Paliz, pasta, persiskt | Kommentarer (10) Skriv ut inlägg