Startskottet för sparris

den 6 maj 2012, kl 08:33

Att såhär i början av maj gå från vinterförrådet till ett skafferi som rymmer primörer av alla dess slag är lite som att pånyttfödas igen. Färsk sparris tillhör definitivt kategorin råvaror-jag-längtat-efter. Att startskottet äntligen gått firar med en sparrisrisotto som ger hopp om att det blir sommar i år med. Hurra för det. Jo jag lovar, det går faktiskt inte en vinter utan att jag tvivlar om den saken.

Sparrisrisotto
5 dl risottoris, ex.vis Arborio
1-1,5 l grönsaksbuljong
2 msk smör
2 msk rapsolja
2 st schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
ev salt
svartpeppar
1,5 dl riven parmesanost
2 buntar färsk grön sparris
pynt: citronzest, hyvlad parmesan,
pinjenötter, lufttorkad skinka

Koka upp buljongen. Fräs finhackad lök och vitlök i 1 msk smör och 2 msk olja, löken ska bli mjuk utan att få färg. Låt riset fräsa med ett par minuter så att riskornen blir glansiga. Tillsätt vin och låt allt koka in. Tillsätt därefter varm buljong i omgångar så att det täcker, låt koka in och upprepa därefter proceduren. Rör regelbundet. Under tiden, koka sparrisen i lättsaltat vatten, ung 3 min. Dela i mindre bitar, spar några hela att garnera med. När riset börjar bli färdigkokt men fortfarande har lite kärna kvar, späd med en liten skvätt buljong. Dra risotton från plattan och rör ner riven ost och en liten klick smör. Risotton ska vara krämig (hellre för lös än stabbig). Rör ner den hackade sparrisen. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Pynta med sparris, lufttorkad skinka, citronzest och hyvlad parmesan. Serveras genast. Receptet räcker till 4 personer, kan serveras i mindre portion som förrätt.

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Startskottet för sparris”

  1. sofie mumsfillibaba kl 11:02, den 6 maj 2012

    Gud så gott!! Inte ätit en sparris ännu. Men snart! Hurra för vårens skafferi!

  2. Katarina kl 11:21, den 6 maj 2012

    Risotto är ju bara så gott och med sparris i blir den ännu bättre! Önskar dig en skön söndag!

  3. Emilia kl 13:04, den 6 maj 2012

    Lagade med en sparrisrisotto häromdagen. Visst är det underbart gott! :)

  4. I huvudet på Elvaelva kl 14:08, den 6 maj 2012

    Och så vackert med de två röda rosorna på tallriken!

  5. Kim kl 14:40, den 6 maj 2012

    Ja nu jäklar ska här frossas i sparris! Har ett knippe i kylen som bara väntar på att få ätas upp. Jag svär, de ropar efter mig.

  6. Magnus på Matlyckan kl 22:04, den 6 maj 2012

    Så gott med risotto. Måste genast köpa ny sparris och en bit parmesan.

  7. tina kl 22:28, den 6 maj 2012

    Sofie: Ja, hurra!

    Katarina: Tack så mycket, söndagen har varit fin. Detsamma!

    Emilia: Ja, eller hur!

    Elvaelva: :-)

    Kim: Såklart dom gör! :-D

    Magnus: Ja, det måste du!

  8. Plommonet kl 09:17, den 7 maj 2012

    Nu har det varit sparrispremiär även i min mage – fast för mig blev det helt enkelt grillad sparris, på utegrill av bästa Plommonpappan. Hurra! =D

  9. tina kl 09:25, den 7 maj 2012

    Plommonet: Hurra vad gott! Det enklaste är det bästa!

  10. Veckans länkkärlek v 18 | Matgeek kl 14:09, den 7 maj 2012

    [...] år ska det bli annorlunda. Tack vare att Tina på PickiPicki skrivit om att startskottet för sparrissäsongen nu gått Boltade jag inte bort mig (eller tvärtom, han tjuvstartade ju). På min fråga om var man [...]

  11. Hanna kl 15:20, den 8 maj 2012

    Ja, tack och lov att sparrisen är här, då finns det hopp om livet (sommaren) trots att jag saknade vantarna i helgen, så kallt var det här. Brr…

  12. tina kl 15:33, den 8 maj 2012

    Hanna: Ja lite värme på det här tack!

  13. milla kl 23:15, den 12 maj 2012

    Vad gott med sparris och risotto

  14. tina kl 08:16, den 14 maj 2012

    Milla: Ja, mycket! :-)

  15. Isflingan kl 14:17, den 20 mars 2013

    Detta var dagens middag, mums så gott :) nästa gång tror jag dock jag serverar den med ugnsbakad eller grillad fisk.

  16. tina kl 14:37, den 20 mars 2013

    Isflingan: Åh, grillad fisk låter ju fantastiskt gott!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen