Nämen hej på er!

den 26 maj 2011, kl 07:30

Hej alla ni som googlar på studentbuffé och liknande ord i varierande kombinationer! Jag vet precis vad ni letar efter. Ni letar efter den här goda västerbottenpajen. Hur jag kan veta det? Jo, det ska ni få höra. Den går att förbereda dagen innan, den går att skära i portionsstora bitar (läs: ingen ges möjligheten att generöst servera sig själv alldeles för stor del av pajen). Inte minst så har pajen den mycket lämpliga egenskapen att den är godare kall än varm. Se där, inte så dumt tänkt va? Ett annat mycket smart drag är att bjuda på en kall soppa serverad ur små glas, gazpacho till exempel. Soppan har precis samma egenskaper som pajen, därtill är soppa-i-glas dessutom lättminglat. I denna sommarbufféanda lagar vi mat i radion idag, och den som lyckas navigera Sveriges Radios hemsida bättre vad jag gör, är välkommen att ansluta i webbradion (Radio Uppland ni vet).

Västerbottenpaj pyntad med gravad lax,
gräddfil, löjrom och gräslök
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
fyllning:
150 g västerbottenost
3 ägg
2 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
100 g gravad lax
2 dl gräddfil
1 burk löjrom
färsk gräslök

Knåda ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila kallt en timme i kylskåp. Tryck ut degen i en form (24 cm i diameter), nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min. Riv osten. Vispa upp ägg tillsammans med grädde, rör ner osten. Smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i 200 grader ca 20 min, tills pajen stannat. Servera pajen ljummen eller kall. Pynta vid servering med gravad lax, gräddfil, löjrom och klippt gräslök. (Som en del av större buffé kan pajen i förväg skäras upp i 12-14 portionsstora bitar. Pajen kan förberedas dagen innan).

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Nämen hej på er!”

  1. Hanna kl 11:15, den 26 maj 2011

    Västerbottenpaj är verkligen gott, och som du säger – perfekt buffémat.

  2. Linda - Cupcakefluffan kl 21:08, den 26 maj 2011

    Så gott :-)

  3. Malin på Sugarcandymountain kl 22:21, den 26 maj 2011

    Vi hade faktiskt västerbottenpaj på min student förra året. Sen körde vi på kryddade köttbitar och quinoasallader med olika fyllningar – mättande och glutenfritt, och gott kallt. Får också massa studentsökningar, så jag la ihop ett gäng enkla dessertrecept på min blogg, det är inte alltid enkelt att få allt att förberedas och gå ihop, så tips är alltid bra tror jag.

  4. Fröken Dill kl 07:40, den 27 maj 2011

    Mmmmm, jag är svår på västerbottenpaj! Brukar äta den till kräftorna, men såklart fungerar den perfekt också vid andra tillfällen. GOTTTT!
    Tycker fröken Dill

  5. Kadri kl 10:28, den 27 maj 2011

    Har aldrig lagat en västerbottenpaj. Det ser ju jättgo ut. Och jag älskar gravad lax…

  6. tina kl 21:58, den 29 maj 2011

    Hanna: Västerbottenost är den godaste av dom alla!

    Linda: Japp!

    Malin: Kul, det ska jag spana in!

    Fröken Dill: Åh, kräftor!!

    Kadri: Testa vetja!

  7. När det vankas midsommar | pickipicki kl 14:03, den 20 juni 2011

    [...] Faster Annikas frysta matjestårta Matjesrullar Skagenröra för många Kall soppa i glas Västerbottenpaj En somrig [...]

  8. AnKa kl 00:20, den 17 augusti 2011

    Googlade västerbottenspaj och hittade bl.a. detta. Ett recept från Pickipicki kändes tryggt. Så det här fick det bli men utan dekroationen – till kräftorna imorgon.

  9. tina kl 08:47, den 17 augusti 2011

    Anka: Hurra vad gott, lyllos dig! Kolla till pajen lite mot slutet av tiden och lägg ev på ugnsfolie el ta ut den tidigare om så behövs. Mamman bakade pajen i somras och den fick generöst med färg, men ack så gog. Vi åt också till kräftor. Hoppas ni får en fin kväll!

  10. Det vankas studentmottagningar | pickipicki kl 13:43, den 3 juni 2012

    [...] studentbuffétips Gazpacho i glas Västerbottensostpaj Örtkryddade parmarullar Publicerad i buffé, radiomat, tilltugg | Kommentarer (17) Skriv ut [...]

  11. Plickeliplock! | pickipicki kl 07:22, den 30 maj 2013

    [...] tips på studentplockmat Västerbottenspaj med pynt Kall soppa i småglas Örtkryddade parmarullar Tunnbrödsknäcke med kummin, anis och två sorters [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen