Nu gör vi granskottssirap igen
Knappt har jag hunnit säga hejdå till nässlorna så öppnar naturen sin stora famn och bjuder på almfrön, blommande syréner, granskott och rabarber. Maj är en månad som verkligen bjuder till, och det är lätt att bli nyförälskad i allt som växer och gror. Men mycket vill ha mer, och själv håller jag daglig koll på fläderbusken här utanför. Tio dagar max, sen blommar även den. Då ska vi fira fläderns återkomst med att koka fläderbubbel och steka fläderpannkakor. Tills dess blir det granskottssirap, ljuvlig till ett gäng amerikanska pannkakor, och en kul gå-bort-present.
Bästa granskottssirapen
Varva lika mängder granskott med fint råsocker (eller honung) i en glasburk med lock (viktigt att det översta lagret är socker och inte granskott). Burken förvaras i ett norr- eller österfönster, och ska vändas och skakas varje dag. Efter en månad, eller när sockret smält, silas skotten av.
Nämen hej på er!
Hej alla ni som googlar på studentbuffé och liknande ord i varierande kombinationer! Jag vet precis vad ni letar efter. Ni letar efter den här goda västerbottenpajen. Hur jag kan veta det? Jo, det ska ni få höra. Den går att förbereda dagen innan, den går att skära i portionsstora bitar (läs: ingen ges möjligheten att generöst servera sig själv alldeles för stor del av pajen). Inte minst så har pajen den mycket lämpliga egenskapen att den är godare kall än varm. Se där, inte så dumt tänkt va? Ett annat mycket smart drag är att bjuda på en kall soppa serverad ur små glas, gazpacho till exempel. Soppan har precis samma egenskaper som pajen, därtill är soppa-i-glas dessutom lättminglat. I denna sommarbufféanda lagar vi mat i radion idag, och den som lyckas navigera Sveriges Radios hemsida bättre vad jag gör, är välkommen att ansluta i webbradion (Radio Uppland ni vet).
Västerbottenpaj pyntad med gravad lax,
gräddfil, löjrom och gräslök
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
fyllning:
150 g västerbottenost
3 ägg
2 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
100 g gravad lax
2 dl gräddfil
1 burk löjrom
färsk gräslök
Knåda ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila kallt en timme i kylskåp. Tryck ut degen i en form (24 cm i diameter), nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min. Riv osten. Vispa upp ägg tillsammans med grädde, rör ner osten. Smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i 200 grader ca 20 min, tills pajen stannat. Servera pajen ljummen eller kall. Pynta vid servering med gravad lax, gräddfil, löjrom och klippt gräslök. (Som en del av större buffé kan pajen i förväg skäras upp i 12-14 portionsstora bitar. Pajen kan förberedas dagen innan).