Ett av sommarprojekten
Minsann! Jag tror bestämt att jag har glömt att visa er päron-i-flaska-projektet. Vad tror ni om det här, kommer det att växa ett fullstort päron i flaskan? Någon som har testat? Själv är jag nyfiken som bara den.
Mer sommarmat
Gubbröra är juni månads bästa röra. Att packa ner i utflyktskorgen, att röra ihop som en spontan sista-minuten-förrätt eller att äta som mellis. Smart är för övrigt att servera knäckebröd till, endast. Dels för att det är gott, men inte minst för att spara disken. Det finns ju bra många roligare saker man kan göra i juni, än att just diska. Vill man glänsa lite extra så bakar man eget knäckebröd, helt enkelt för att det inte finns godare att köpa. Men lyd ett klokt råd, knäckebrödbaket spar man helst till en regnig kväll.
Gubbröra
4 kokta ägg
4 kokta färskpotatisar
en burk ansjovis (80 g avrunnen vikt)
lite spad från ansjovisen
6 msk creme fraiche
0,5 finhackad gul lök
finklippt dill och gräslök
Hacka och blanda samman. Serveras kall.
Knäckebröd
2,5 dl mjölk eller vatten
0,5 msk mörk sirap
0,5 tsk salt
1,5 tsk kryddor (ex.vis fänkålsfrön, hel kummin)
en nypa färsk jäst
6 dl mjöl (hälften vetemjöl, hälften fint rågmjöl)
grahamsmjöl
kummin och flingsalt att pynta med
Mortla kryddor. Värm mjölken tillsammans med sirap och kryddor till fingertemperatur, rör ner jästen. Arbeta samman degen med lite mjöl i taget. Låt jäsa under bakduk i en timme. Dela i 10 lika stora delar. Kavla så tunt som möjligt på (grahams-)mjölat bakbord. Flytta över till bakplåtspapper och kavla lite till, innan sista kavlingen strö över flingsalt och lite extra kummin. Nagga med en gaffel. Grädda på plåt i 225 grader, ca 2-3 min på varje sida. Passa noga så att det inte bränns, brödet ska få fin färg och vara tunt och knaprigt. Låt svalna på galler. Förvaras förslagsvis i en tom mjölpåse eller liknande.
Publicerad i kanske-i-picknickkorgen?, röra, sill, utflykt | Kommentarer (8) Skriv ut inläggÄtbara blommor
Det finns ätbara blommor, och så finns det ätbara blommor.
Publicerad i blommor | Kommentarer (7) Skriv ut inläggDet här är Christer, Elin och Annika
Såhär glada är programledarna för P4 Morgon, när vi en dag för tidigt fläderbubbel-skålar för midsommar. I sann midsommaranda gjorde vi imorse gubbröra och en tårta med lemoncurd och jordgubbar. Men hej, bäst av allt var att jag fick lära mig hur man gör snaps som även fungerar som myggmedel. Jag har därför ägnat en förmiddag i spöregn åt att leta och plocka rölleka. Ett dygn ska snapsen (myggmedlet) stå och dra. Imorgon myggen, vi ses imorgon!
Myggmedelssnapsen
Plocka rölleka med väl utslagna blommor. Skölj och låt torka. Lägg i en burk och häll över brännvin. Låt dra minst ett dygn, sila sedan. Om rölleka-smaken är alltför kraftig, späd med mer brännvin. Kan användas som myggmedel, smörj då in huden (givetvis gör du inte detta om du är överkänslig mot just rölleka).
Nej, här blir inga tapas gjorda
För lite för länge sedan fick jag frågan om jag ville hitta på någon tapas-rätt som passar till det här rosa bubblet. Javisst om det är gott svarade jag, med ambitionen att svänga ihop lite tapas någon kväll. Men så är det så många kalas i juni, och så hamnar vi framför grillen ibland, och vissa kvällar är klockan så sen att vi glömmer bort att äta. Den kvällen vi var som närmast tapas hade jag visserligen storslagna planer, men så gick middagsgästerna vilse på vägen och Carl roade sig med att marinera revbensspjäll istället. Vi kom helt enkelt inte närmare tapas än att fylla sivripaprika med riven halloumi. Det var faktiskt gott (trots att sivripaprika är en lång chilipeppar och inte en snackpaprika, som jag trott), men lite ensam för att bära upp en tapaskväll. Jag tror visst svaret på varför det inte blir några tapas kallas sommar. När jag plötsligt har mer tid än vad jag har haft på ett helt år, så hinner jag ingenting. Men det kanske är det som är det fina med sommaren, att man ska hinna med även ingenting.
Halloumifylld sivripaprika
Sivripaprika är en lång chilipeppar som är någonstans medium i styrka. Skär en skåra på längden och plocka ut frön och vita innerväggar. Fyll med grovriven halloumi och lägg i en ugnsform. Stek eller grilla mitt i ugnen i 200 grader, ca 10-15 min.
När det vankas midsommar
Jag ser att ni är ett gäng som hittar hit efter att ha googlat på midsommarmat. Eftersom jag har vaknat på min bästa sida idag, så tänkte jag köra en favorit-i-repris från i fjol för att spara er lite tid, ett inlägg med recept som passar lite särskilt fint såhär i midsommartider.
Mat och småplock
Basilikaslungad färskpotatis
Faster Annikas frysta matjestårta
Matjesrullar
Skagenröra för många
Kall soppa i glas
Västerbottenpaj
En somrig rabarbersallad
Tårta och annat fint sommarfika
En midsommartårta
Läsarnas tips på somriga tårtor för många
Rabarbermuffins med mynta och mandel
Jordgubbar marinerade i lime och mynta
Dryck
Fläderbubbel
Flädersaft
Pimm’s
Rabarbervatten
Smaksatt vatten på festligt vis
Årets godaste muffins, hittills
Myntan frodas fortfarande och i veckan frågade jag google efter ett bra efterrättsrecept med rabarber och mynta. När den översta träffen råkade vara ett recept där det absolut inte snålats med mynta så slog jag till och testbakade direkt. Döm om min förvåning när jag efteråt gick tillbaka till receptet på Tasteline och såg att det egentligen var hämtat ur boken Sju årstider i Majas kök. Boken som är en uppföljare till Klimatmat (ur vilken receptet svensk falafel kommer, ni vet receptet som är mycket uppskattat här på picki och som jag hyllar med jämna mellanrum). Sju årstider fick jag ju hemskickad av Maja i våras, jag har bläddrat i den ett par gånger (och sagt åh-vad-fint-åh-vad-smart-åh-vad-gott över varje uppslag), men jag har ännu inte hunnit laga något ur den. Trodde jag alltså, men nu har jag ju det. Det borde jag förresten ha förstått, att ett sådant här herre-min-gud-vad-gott-recept måste vara av särskilt fin härkomst. Maja gör det alltså igen, förser picki med ett riktigt favoritrecept. Tusen tack för det!
Rabarbermuffins med mynta och mandel
2 dl mandel
300 g rabarber
200 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
2 dl hackad mynta
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Skålla och skala mandeln. Skala rabarbern om det behövs och skär den i bitar (0,5-1 cm). Rör smör och socker poröst i matberedare eller med elvisp. Mixa mandeln och rör ihop med smör- och sockerblandningen. Rör i äggen, ett i sänder. Rör i myntan. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd slutligen ner rabarbern. Fyll muffinsformar till ungefär tre fjärdedelar. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10–15 minuter om du använder små formar, 15–20 om du använder stora.
Receptet räcker till 40 små muffins, eller 14 stora. Jag halverade receptet och gräddade i en plåt för muffins-storlek-mindre.
Mer om Maja och maten
Receptet på svensk falafel (gula ärtor)
Majas sida Klimatmat
Pimm’s hurra!
Vissa recept går inte att väja för, dom dyker upp på väntade och oväntade ställen, igen och igen och igen. Så var det med Pimm’s, och igår gjorde vi slag i saken. Efter att ha handlat en flaska Pimm’s och kokat egen lemonad, så satte jag middagsgästerna i att hacka frukt och grönsaker. Ni ser vad dom låg i med hackandet, allt utom nektariner och morötter åkte ner i bålskålen. Vilket såhär får mig att tänka på att Livsmedelsverket som bekant rekommenderar 500 g frukt och grönsaker om dagen. Jag brukar visserligen inte ha några problem med att nå den gränsen, men igår tror jag att vi allesammans nådde den gränsen med råge. Tack för det Pimm’s, vi ses nog igen i sommar!
KLICKA HÄR FÖR ATT HOPPA VIDARE TILL DET UPPDATERADE RECEPTET PIMM’S 2.0!
Pimm’s
20 cl Pimm’s
75 cl lemonad (se recept nedan)
apelsin, lime, jordgubbar, gurka
färsk mynta
is
Tvätta och skär frukt och grönsaker (gurkan är obligatorisk i Pimm’s, skippa inte den). Blanda med kall lemonad, Pimm’s. mynta och is. Serveras kall, räcker till 4 större glas.
Lemonad
2,5 dl vatten
2 dl socker
5 citroner
1 liter vatten
Koka en sockerlag av socker och 2,5 dl vatten. Låt stå kallt. Pressa citronerna och sila. Blanda kall sockerlag med pressad citronsaft och vatten. Serveras kall.
Receptet på Pimm’s har jag plankat från min favorit-kakflicka, (Flickanokakorna ni vet). Jag vågar inte annat än att lyda när hon säger att gurkan är ett måste, och jag tror hon har rätt som vanligt. Hur man kokar lemonad frågade jag google. Vill man ha bubblor i sin lemonad så tillsätt 1 liter bubbelvatten istället för vanligt vatten.
Publicerad i dryck, kalas, skål och bål, sommar | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg