Risotto, getost och gröna ärtor
Jag har ju glömt att berätta att vi har återinfört fredagsrisotto på matschemat. Risotto är helt enkelt oslagbar som fredagsmat, när man vill att det ska gå fort men ändå bli lite extra gott. Senaste risotto-favoriten är att smula getost över, den smälter långsamt på ett tilltalande vis. Jag gillar förresten att jag på ett år har gått från att knappt kunna titta på getost, till att gilla getost skarpt. Tänk om det här blir året då jag lär mig äta gröna ärtor (och jag hör hela min familj ligga dubbelvikta av skratt på golvet)? Jo, tänk om.
Primörrisotto med getost
4 dl risottoris
1-2 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
1 gul lök
100 g parmesan
100 g getost
sparris, färsk gul lök, rädisor och liknanade
Finhacka lök och fräs mjuk i lite olja. Koka upp grönsaksbuljongen vid sidan om. Tillsätt riset med löken och fräs tills det blir glansigt. Tillsätt vinet och låt det koka in, fyll sedan på med 1-2 dl buljong åt gången och låt det koka in vartefter. När riset är klart blanda ner grovriven parmesan. Servera risotton toppad med getost, tunt skivade rädisor, lök som skivats tunts och stekts i lite smör samt sparris (som kokats 1-2 min i lättsaltat vatten).
Fler recept på picki
Samtliga risottorecept
Samtliga getostrecept