Risotto, getost och gröna ärtor
Jag har ju glömt att berätta att vi har återinfört fredagsrisotto på matschemat. Risotto är helt enkelt oslagbar som fredagsmat, när man vill att det ska gå fort men ändå bli lite extra gott. Senaste risotto-favoriten är att smula getost över, den smälter långsamt på ett tilltalande vis. Jag gillar förresten att jag på ett år har gått från att knappt kunna titta på getost, till att gilla getost skarpt. Tänk om det här blir året då jag lär mig äta gröna ärtor (och jag hör hela min familj ligga dubbelvikta av skratt på golvet)? Jo, tänk om.
Primörrisotto med getost
4 dl risottoris
1-2 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
1 gul lök
100 g parmesan
100 g getost
sparris, färsk gul lök, rädisor och liknanade
Finhacka lök och fräs mjuk i lite olja. Koka upp grönsaksbuljongen vid sidan om. Tillsätt riset med löken och fräs tills det blir glansigt. Tillsätt vinet och låt det koka in, fyll sedan på med 1-2 dl buljong åt gången och låt det koka in vartefter. När riset är klart blanda ner grovriven parmesan. Servera risotton toppad med getost, tunt skivade rädisor, lök som skivats tunts och stekts i lite smör samt sparris (som kokats 1-2 min i lättsaltat vatten).
Fler recept på picki
Samtliga risottorecept
Samtliga getostrecept
10 kommentarer till “Risotto, getost och gröna ärtor”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Risotto är så gott! Här är en av mina favoriter: http://hovkonditorn.blogspot.com/2011/02/avocado-pesto-risotto.html
Jag lärde mig äta getost för ett år sedan och gillar det nu skarpt :)
Jag kunde heller inte äta gröna ärtor ett bra tag, nu kan jag men vill ha dem mixade, hela rtor går fortfarande inte, men getting there
2010 var året då jag lärde mig äta gröna ärtor! Testa frysta små ärtor som man tinar enbart genom att skölja dem med kallt vatten – då blir de inte sådär läskigt mjöliga utan liksom poppar i munnen. Varma ärtor kan jag fortfarande inte äta, men säger som föregående talare – getting there…
Gröna ärtor, getost vi äter de båda mer än gärna! Risotto tackar vi inte heller nej till:)
Geeee….vad gott!!
Getost på risotton låter otroligt gott! Och ärtor som är så gott ;-) helst mina egenodlade!
Katarina: Ska testa ditt recept, tack för tips!
Hanna: :-)
Hanna: Vi får väl se!
Mårtenssons kök: Allätare där!
Sofie: :-)
Martina: Egenodlade skulle nog vara värt att testa om man ska börja någonstans.
men picki! hur går det med er chiliodling? vi har nämligen en megaväxt här hemma, men inte en enda liten chilifrukt syns till…
Våra chilisar råkade ut för en olyckshändelse = finns inte mer. Vi fick tog ta över två chiliplantor av kusinen. Dock sätter vi alltid våra så sent, så det brukar inte bli chili förens i september/oktober!
ah, ok! får väl se om vi får några chilisar framåt höstkanten då, eller om några behagar titta fram redan i sommar.