Får det lov att vara lite midsommartårta?
Midsommartårtan var lika god som den är vacker. Jag har sett att den (inte helt otippat) har funnits på mångas midsommarbord. För er som inte har provat så är den helt klart värd pysslet, jättegod är den. Receptet är från Buffé, nr 6 2008.
Midsommartårtan
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (vi hade hälften)
smör + ströbröd till formen
Fyllning
5 gelatinblad
0,5 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Vispa smör, socker och sirap, rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao och rör ner i smeten tillsammans med grovhackad daim. Häll smeten i en smord och bröad form (med avtagbara kanter). Grädda i 175 grader i ungefär 20 minuter och låt därefter kakan svalna.
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa en halv liter färska jordgubbar till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Pynta tårtan med en liter färska jordgubbar vid servering.
Publicerad i choklad, jordgubbar, midsommar, tårta | Kommentarer (9) Skriv ut inlägg9 kommentarer till “Får det lov att vara lite midsommartårta?”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Den har jag också tänkte göra vid tillfälle ja! Fin!
Oj,vilken tårta!
Underbar…
Ja visst är den fin. Ett bra tips för eventuella sommarkalas!
Jag gjorde också den där otroligt goda tårtan men jag använde frysta gubbar och det var ingen hit.LÖS MOUSSE!
Ha ha den blev god ändå
:)
Vilken härlig tårta! den ser supergod ut! ;-)
[...] och annat fint sommarfika En midsommartårta Läsarnas tips på somriga tårtor för många Rabarbermuffins med mynta och mandel Jordgubbar [...]
Jag undrar ”tina i rumstemepratur i 4 timmar innan servering” jag antar att det bara gäller om man haft den i frysen, om man haft den i kylen då, ska den ställas fram någonting innan servering då?
Vevvan: Ja precis, tinas om den stått i frysen. Annars räcker det att ställs fram en liten stund innan. Jag vill minnas att jag har hört (det var nog rätt många som åt den här Buffé-tårtan 2008) att den blev som bäst om den fick stå just i frysen! Hoppas du får en fin midsommar! :-)