Kosläppspremiär
I lördags for vi på kosläpp, ni vet sådana aktiviteter som riktiga stadsbor ägnar sig åt en gång om året. Nu förstår jag äntligen varför korna skuttar. Vem sjutton hade inte skuttat av ren förskräckelse om man mötte en hel vägg av människor? Minst lika livat var bilsläppet, när alla bilar skulle därifrån samtidigt. Då var det nog korna som skrattade högst. I matsäckskorgen hade vi packat ner banankaka med smak av Karibien, och än en gång får ett Moma-recept höga poäng.
Momas karibiska banankaka
75 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk färskriven ingefära
1 nypa malen muskot
skal från 1 citron
0,5 dl mjölk
2 dl bruna bananer
Rör ihop smör och socker. Separera äggvitor och äggulor. Rör ner gulorna i smör- och sockerblandningen. Rör därefter ner mjöl, bakpulver, citronskal och kryddor. Tillsätt mjölk och mosade bananer, rör till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett skum och vänd ner i smeten. Häll i en smord och bröad form , grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min. Receptet är Momas.
I-väntan-på-skuttande-kor 1
I-väntan-på-skuttande-kor 2
Startskottet för sparris
Att såhär i början av maj gå från vinterförrådet till ett skafferi som rymmer primörer av alla dess slag är lite som att pånyttfödas igen. Färsk sparris tillhör definitivt kategorin råvaror-jag-längtat-efter. Att startskottet äntligen gått firar med en sparrisrisotto som ger hopp om att det blir sommar i år med. Hurra för det. Jo jag lovar, det går faktiskt inte en vinter utan att jag tvivlar om den saken.
Sparrisrisotto
5 dl risottoris, ex.vis Arborio
1-1,5 l grönsaksbuljong
2 msk smör
2 msk rapsolja
2 st schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
ev salt
svartpeppar
1,5 dl riven parmesanost
2 buntar färsk grön sparris
pynt: citronzest, hyvlad parmesan,
pinjenötter, lufttorkad skinka
Koka upp buljongen. Fräs finhackad lök och vitlök i 1 msk smör och 2 msk olja, löken ska bli mjuk utan att få färg. Låt riset fräsa med ett par minuter så att riskornen blir glansiga. Tillsätt vin och låt allt koka in. Tillsätt därefter varm buljong i omgångar så att det täcker, låt koka in och upprepa därefter proceduren. Rör regelbundet. Under tiden, koka sparrisen i lättsaltat vatten, ung 3 min. Dela i mindre bitar, spar några hela att garnera med. När riset börjar bli färdigkokt men fortfarande har lite kärna kvar, späd med en liten skvätt buljong. Dra risotton från plattan och rör ner riven ost och en liten klick smör. Risotton ska vara krämig (hellre för lös än stabbig). Rör ner den hackade sparrisen. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Pynta med sparris, lufttorkad skinka, citronzest och hyvlad parmesan. Serveras genast. Receptet räcker till 4 personer, kan serveras i mindre portion som förrätt.
Publicerad i pickipicki, sparris | Kommentarer (16) Skriv ut inläggDagens lördagsfrukost
Idag dukar vi fram mannagrynsgröt med rabarber- och jordgubbskompotten, ni vet den fina som smakar kardemumma. Till det surdegsbröd med jordnötssmör och ost. Det här är med andra ord frukosten som ropar: hej lördagsgodis! Knepet när det vankas mannagrynsgröt lyder som bekant: koka dubbelt så mycket gröt som du planerar att äta och gör klappgröt till mellis av det som blir över.
Publicerad i frukost | Kommentarer (10) Skriv ut inläggEn persisk köttfärspasta
Häromdagen intog Paliz det röda köket och svängde ihop en köttfärspasta som var så långt ifrån en klassisk spaghetti och köttfärsås man bara kan komma. Gurkmeja, kanel, knaperstekt potatis i botten av kastrullen, ja ni hör ju att vi varken landar i Sverige eller Italien. Receptet kommer ursprungligen från hennes farmor i Iran och jag är både mallig och belåten över att det hittat hela vägen hem till mig. Det här gör vi om.
Paliz persiska köttfärspasta
4 port spaghetti
500 g nötfärs
1 gul lök
2 msk rapsolja
1,5 tsk salt
knappt 0,5 tsk svartpeppar
1 tsk malen kanel
0,5 gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
5 msk tomatpuré
1-2 potatisar
2 msk olja
Koka pastan, häll av vattnet när pastan nästan är färdigkokt. Finhacka lök och fräs mjuk i olja. Ta av löken. Bryn köttfärsen, tillsätt kryddor och tomatpuré. Rör ner löken, låt koka ihop 5-10 min. Under skala och skiva potatisen i knappt 0,5 cm tjocka skivor. I botten på pastakastrullen: tillsätt 2 msk olja och fördela ut ett lager skivad potatis. Varva pasta och köttfärs ovanpå potatisen, rör om så att de blandas med varandra. Låt stå under lock (som lindats in i kökshanduk) på lägsta värme i 15-20 min.
Publicerad i Paliz, pasta, persiskt | Kommentarer (10) Skriv ut inläggÄlskade, önskade ogräs
När vi plockade nässlor och kirskål häromdan försökte vi enas om vad som definerar ogräs. Carl envisades å det bestämdaste att ett ogräs är något som 1) växer snabbt och 2) är oönskat. Men det vore ju höjden av motsägelse att sitta och fylla alla tillgängliga burkar och påsar med något oönskat, och sen åka hem och grädda de godaste blinierna av dem alla? Rätta mig gärna om jag har fel. Oavsett definition, om en liten stund har vi ogrästema i P4 Morgon Uppland, ett önskat tema.
Ogräsblinier
15 g färsk jäst
4 dl mjölk
1,5 dl bovetemjöl
1,5 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk smör
0,5 tsk salt
1 liter ogräsblad (nässlor, kirskål och liknande)
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, rör ut jästen. Vispa ner, mjöl, ägg och salt. Låt svälla under lock/tallrik i rumstemperatur i ungefär en timme. Under tiden, grovhacka bladen och förväll i en kastrull. Rör ner i smeten. Grädda blinierna och servera förslagsvis med finhackad rödlök, finklippt gräslök, löjrom och gräddfil.
Mer ogräs i pickipickiskafferiet
Nässelrisotto och nässelpesto
Nässelsoppa
Ett halvt kilo rabarber
Apropå rabarber- och jordgubbskompotten! När systern lånat vår digitala våg är det rena turen att man har en klok kusin som med hjälp av en galge, ett halvkilos paket mannagryn och ett snöre visar hur man bäst väger upp 500 g rabarber.
Publicerad i husmorstrick, rabarber | Kommentarer (10) Skriv ut inlägg