Snart drar jag igång elvispen!

den 13 oktober 2011, kl 07:20



Om tio minuter väcker jag Uppsala genom att elvispa klappgröt i radion. Det är inte för intet klappgröt heter vispgröt (vispipuuro) på finska. Ju länge man vispar desto fluffigare (läs godare) blir den. Du som är nyfiken på hur länge jag vågar vispa, lyssna här vetja! Något jag däremot inte törs berätta i radio, så är det att jag ätit klappgröt till efterrättsmellis varje kväll i två veckor. Hoppsan?

Klappgröt
5 dl vatten
2 dl lingonsylt (eller lingonsaft)
1 dl mannagryn
2 tsk maizena

Koka upp vatten och lingonsylt, rör ner mannagrynen och låt koka några minuter under omrörning. Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör ner. Låt koka ytterligare någon minut under omrörning. Ta kastrullen från spisplattan och vispa med elvisp i 5-10 minuter (jag vispade i åtta minuter!). Serveras lite ljummen tillsammans med kall mjölk.

Skriv ut inlägg

35 kommentarer till “Snart drar jag igång elvispen!”

  1. I huvudet på Elvaelva kl 09:43, den 13 oktober 2011

    Åh, det här låter spännande. Det ska provas på studs! Tror även att en styck liten dunderförkyld dotra kommer att gilla det, skarpt :-)

  2. Designing good life - Sarah kl 11:55, den 13 oktober 2011

    Och där lärde jag mig precis något nytt att använda elvispen till. Måste testas!

  3. Alexandra - kärlek på tallrik kl 12:18, den 13 oktober 2011

    Jag har aldrig provat klappgröt, men gröt i alla former är ju en favorit, så det måste jag göra snart! Hoppas allt gick bra på radion <3

  4. Nässelblom & choklad kl 15:11, den 13 oktober 2011

    Tina, du får ju klappgröt att låta jättegott. Nu måste jag nog testa det, får skriva upp mannagryn på inköpslistan. Fint på bild också!

  5. sofie mumsfillibaba kl 15:36, den 13 oktober 2011

    Har väl hört talas om klappgröt men visste inte vad det var tydligen. Låter ju supergott! Lingonsylt och mannagryn är ju ett måste. Måste jag testa snart!

  6. Sanna kl 15:39, den 13 oktober 2011

    Ser mums ut. Kanske kan komma över min mannagrynsfobi :)

  7. Kusinen kl 17:03, den 13 oktober 2011

    Fin färg!

  8. Elina kl 21:15, den 13 oktober 2011

    Klappgröt var min favoriträtt när jag var 7 år, vad kul att bli påmind för jag hade nästan glömt bort det. Skrev om klappgröt i min läxbok och fick sen läsa upp receptet för hela klassen. Får bli morgondagens efterrätt. Tack för tipset.

  9. Viktoria kl 21:20, den 13 oktober 2011

    Jag har aldrig ätit klappgröt, men din bild ser så fin ut så jag tror jag ska prova i helgen.

  10. Helena Ljunggren kl 22:03, den 13 oktober 2011

    Klappgröt är finfint som snus!
    Jag brukar göra den på hallonsaft. Åhå, vill ha NU!

  11. TinaGustafsson.com kl 22:32, den 13 oktober 2011

    Jag har aldrig ätit klappgröt i hela mitt 41-åriga liv, kanske är dags nu! :-)

  12. Emmy kl 11:14, den 14 oktober 2011

    Jag har heller aldrig ätit klappgröt! Varje kväll säger du. Ja, då måste jag ju bara testa. Annars äts det en mannagrynsgröt hos oss. Men klappgröt it is!

  13. Loba kl 14:47, den 14 oktober 2011

    Aha, så detta är alltså den beryktade klappgröten!
    Jag skriver också upp mannagryn på shoppinglistan, det måste ju testas.

  14. tina kl 19:18, den 14 oktober 2011

    Elvaelva: Hoppas! Färgen inte minst brukar gå hem hos både stora och små. :-)

    Sarah: Ja, här är det tacksamt med elvisp. Farmor berättade att dom fick handvispa klappgröten på hemkunskapen, gissar att de höll på ett tag…

    Alexandra: Ja, testa vetja!

    Nässelblom&choklad: Klappgröt ÄR jättegott!

    Sofie: Hurra!

    Kusinen: Japp! Du skulle förresten varit med när bilden togs! Jag tappade ett av glasen med klappgröt på golvet, som gick i tusen bitar. Ja, glaset alltså, inte golvet. Klappgröten for åt alla håll. Jag stod mitt mellan våra vita mattor. Inte en rosa prick på någon av mattorna, det var en bedrift!

    Elina: Fint! Det är alltid kul att plocka fram barndomsfavoriter! :-D

    Viktoria: Hurra!

    Helena: Har aldrig testat hallonvarianten, det ska göras!

    Tina: För att inte säga att det VERKLIGEN är på tiden!

    Emmy: Helt rätt!

    Loba: Hurra! :-D

  15. Megan kl 19:48, den 14 oktober 2011

    Nå men hurra för vispgröt! Finaste färgen!

  16. Idag är det lördag | Loba och livet kl 12:49, den 15 oktober 2011

    [...] med Svärfars 70-årskalas, svamprens, ägglossning (?), rönnbärsplock, svamptork, träning, klappgrötspremiär och kanske något litet mer. Chokladmässa, träffar och andra efterlängtade händelser får [...]

  17. eva kl 15:50, den 15 oktober 2011

    Missade dig i radion men ska nog göra klappgröt i morgonbitti till familjen… Mannagrynsgröt är en favorit hos dottern

  18. Mårtenssons kök kl 16:07, den 15 oktober 2011

    Det var minsann inte igår man serverades klappgröt! Riktiga barndomsminnen ju:)

  19. cecilia kl 20:41, den 15 oktober 2011

    Aldrig ätit vare sig klapp- eller vispgröt. Måste va en norrut-grej. Fin rosa i vilket fall!

  20. Sara kl 22:04, den 15 oktober 2011

    Åh klappgröt! Det fick vi jätteofta hos vår dagmamma till mellis när vi var små;-) Den var dock inte alltid rosa antar att hon varierade innehållet lite. Har för mig att den ibland var grön med haha men gott var det alltid iaf. Har aldrig sett nåt recept på den dock så ska testa ditt och se om barnen tycker det är lika gott!:-D

  21. tina kl 19:56, den 16 oktober 2011

    Megan: Hurra! :-)

    Eva: Klok dotter, hon måste vara något alldeles extra!

    Mårtenssons kök: Inte igår, men kanske imorgon?

    Cecilia: Testa vetja, kanske går hem även söderut!

    Sara: GRÖN, vad han hade hon smaksatt den med skulle jag bra gärna vilja veta! :-D

  22. Sara kl 15:52, den 17 oktober 2011

    Haha jag kan ju minnas fel, men det var olika färg från gång till gång fast oftast var den ju smaksatt med lingonsylt…jag får ta och fråga henne om jag stöter på´na vetja;-)

  23. tina kl 20:20, den 17 oktober 2011

    Sara: :-)

  24. Felicia Fortes kl 21:11, den 18 oktober 2011

    Hang-up på mellanmål har jag också haft. Nyponsoppa med vaniljglass var det då. Men då var jag gravid… nu kanske jag ska ta och prova klappgröt.

  25. tina kl 07:11, den 19 oktober 2011

    Felicia: :-)

  26. Diana kl 13:15, den 19 oktober 2011

    hmmmm klappgröt… det gjorde min pappa när vi var yngre.. så det är barndomsminnen för mig med…
    om man gör det så pappa får smaka idag så kommer han jubla högt och tycka att han lyckats uppfostra oss rätt :-)

  27. Efterrätt på rekordfart! | pickipicki kl 07:48, den 27 oktober 2011

    [...] snabba efterrätter Klappgröt Indiskinspirerad yoghurtefterrätt Fuskglass Bärgazpacho Frukt-på-burk-på-piffigt-vis [...]

  28. elin kl 11:53, den 27 oktober 2011

    kom över receptet här om dagen och tyckte det såg riktigt fint ut, prövade mig på det men smaken var inget för mig tyvärr. Känns som all mannagryn smak totalt försvinner och ersätts med någon smak jag inte riktigt kan kramas med. För min del kommer det nog fortsätta bli vanlig gröt.. yum och slurp!

  29. tina kl 14:53, den 28 oktober 2011

    Diana: :-)

    Elin: Vad tråkigt att klappgröten inte gick hem. Jag är tvärtom, gillar klappgröt med inte mannagrynsgröt!

  30. 2011 i snabbrepris | pickipicki kl 00:01, den 31 december 2011

    [...] delen av Uppsala när jag elvispade mig igenom en halvtimme i morgonradion. Men det var det värt, klappgröt är ju som bekant tidernas bästa [...]

  31. Dagens lördagsfrukost | pickipicki kl 10:35, den 5 maj 2012

    [...] mannagrynsgröt lyder som bekant: koka dubbelt så mycket gröt som du planerar att äta och gör klappgröt till mellis av det som blir över. Publicerad i frukost | Inga kommentarer ännu(0) Skriv [...]

  32. Teresia kl 09:06, den 18 oktober 2012

    Underbart ott med klappgröt! Tack för en bra podcast och även en påminnelse om hur gott en enkel klappgröt kan vara. Har dock aldrig testat med maizena i, utan bara kört med vatten, mannagryn och vatten. Nu var det längesedan sist, så det är nog dags igen!

  33. tina kl 20:48, den 18 oktober 2012

    Teresia: Tack för podcastord, kul att du gillar! Klappgröt är världens bästa mellis!

  34. Mille kl 12:59, den 9 september 2014

    Visste väl att jag skulle hitta det bästa receptet hos dig!
    Kiitos – tack,
    Mille

  35. tina kl 13:36, den 9 september 2014

    Mille: Ole hyvä! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen