Efterrätt på rekordfart!
Idag bjuder jag på efterrätt i morgonstudion. Efterrätt före frukost, det är inte var dag. Däremot är det något med hösten som gör att vi trollar fram vardagsefterrätter lite nu och då. Jag tror det handlar om att kompensera för dagar som blir kortare och mörker som blir mörkare. Någon i det röda köket säger ätbara humörhöjare, den andre säger att vardagsefterrätterna är l-i-v-s-n-ö-d-v-ä-n-d-i-g-h-e-t-e-r. Ingen nämnd, ingen uthängd. Just den här är en äppeldessert som trollas fram på nästan ingen tid alls, av nästan inga ingredienser alls. Det är för övrigt mina två kriterier för en prima vardagsefterrätt. Har du något recept/tips/drag som kvalar in i den skaran? Dela med dig vetja, hösten räcker länge till.
Snabb äppeldessert
Rosta grovhackade nötter eller frön (hasselnötter, chashewnötter el liknande) och lite havregryn i en torr stekpanna. Klyfta eller skiva äpplen. Stek äpplena mjuka tillsammans med 1 msk smör, ett par nypor råsocker och ev 1 msk calvados (ung 5 min). Pudra med kanel. Rör under tiden ihop tjockyoghurt och grovstött kardemumma, smaka av med lite honung eller florsocker. Servera de stekta äpplena med kardemummayoghurten och toppa med nötströsslet.
Fler snabba efterrätter
Klappgröt
Indiskinspirerad yoghurtefterrätt
Fuskglass
Bärgazpacho
Frukt-på-burk-på-piffigt-vis
Istället-för-chokladmousse
Hallonmousse med avokado
Fattiga riddare
14 kommentarer till “Efterrätt på rekordfart!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Mums men kan man byta ut hasselnötterna?
Javisst, vilka nötter och frön som helst funkar prima.
Tillagade äpplen är jag tyvärr inte alls någon fan av, förutom äppelmos. Jag är jättetråkig på den fronten och tycker inte ens om äppelpaj. Annars tycker jag att din efterrätt låter underbart god. Man kanske kan byta ut äpplena mot ananas eller bär?
Nåt som alltid är lika förvånansvärt gott är turkisk yoghurt, tinade hallon/jordgubbar/blåbär/whatever god frukt/bär en har, lite rostade nötter och frön och så lite honung ringlat över. En av de bästa vardagsdesserterna EVER! <3
Jag känner också suget efter vardagsefterrätter nu på hösten/vintern. Mums!
Åh, det här liknar verkligen en efterrätt vi brukar göra. Vi brukar flambera äppelbitarna i just calvados eller liknande fast sedan har vi blandat nötterna och finhackad, mörk choklad med vispad grädde, supergott! Måste nog göra detta till helgen =)
/Jessica
Filéa ett par apelsiner, kläm ur saften från hinnorna i en kastrull, i med lite honung och någon centimeter finriven färsk ingefära, värm tills honungen smälter, häll såsen över apelsinerna. Gott som det är eller med glass/grädde/sötad yoghurt eller liknande. Man borde kunna låta en kanelstång eller ett par hela nejlikor vara med i såsen också, men så långt har jag inte kommit i experimenterandet än. Det får bli lite närmre advent!
Snabba efterrättsfavvon härhemma är färska fikon späckade med mörk choklad, överösta med hasselnötshack och lite muscovado (eller honung om man nyttjar det). In i ugnen tills chokladen har smält och ät med vaniljglass.
Smaskens.
Varför göra det svårare :D
Jag kan riktigt känna smaken. Varma, lite halvmjuka äpplen med lite stuns i är inte alls tråkigt det :D
Ann-Louise: Ja, jättetråkig! ;-) Du får laga den här istället: http://www.pickipicki.se/2011/03/yoghurtefterratt-med-kardemumma/
Plommonet: Mmmm..kan man beställa en portion till Uppsala? :-D
Hanna: Ja!
Jessica: Mmm, låter toppengott med vispad grädde och choklad till!
Kajsa: Det måste testas!
Loba: Ljuvligt!
Helena: :-D
Haha, jag gillar det där efterrätt före frukosttänket, kanske man skulle införa? ;) Låter som en toppendessert, måste jag säga – och att det går snabbt är ju bara ett plus!
Alexandra: Fast jag föredrar nog efterrätt efter frukost. Men så är jag ju svag för frukost. ;-)
Ooo la la vilket gott substitut du föreslog! Lovar att testa det och jag kan även berätta att det faktiskt blev pizza med rödbetor och chèvre till middag i fredags. Toppat med grönkål. :)
Ann-Louise: Hurra! Gillar när folk gör som jag säger! ;-)