Efterrätt på rekordfart!

den 27 oktober 2011, kl 07:30

Idag bjuder jag på efterrätt i morgonstudion. Efterrätt före frukost, det är inte var dag. Däremot är det något med hösten som gör att vi trollar fram vardagsefterrätter lite nu och då. Jag tror det handlar om att kompensera för dagar som blir kortare och mörker som blir mörkare. Någon i det röda köket säger ätbara humörhöjare, den andre säger att vardagsefterrätterna är l-i-v-s-n-ö-d-v-ä-n-d-i-g-h-e-t-e-r. Ingen nämnd, ingen uthängd. Just den här är en äppeldessert som trollas fram på nästan ingen tid alls, av nästan inga ingredienser alls. Det är för övrigt mina två kriterier för en prima vardagsefterrätt. Har du något recept/tips/drag som kvalar in i den skaran? Dela med dig vetja, hösten räcker länge till.

Snabb äppeldessert
Rosta grovhackade nötter eller frön (hasselnötter, chashewnötter el liknande) och lite havregryn i en torr stekpanna. Klyfta eller skiva äpplen. Stek äpplena mjuka tillsammans med 1 msk smör, ett par nypor råsocker och ev 1 msk calvados (ung 5 min). Pudra med kanel. Rör under tiden ihop tjockyoghurt och grovstött kardemumma, smaka av med lite honung eller florsocker. Servera de stekta äpplena med kardemummayoghurten och toppa med nötströsslet.

Fler snabba efterrätter
Klappgröt
Indiskinspirerad yoghurtefterrätt
Fuskglass
Bärgazpacho
Frukt-på-burk-på-piffigt-vis
Istället-för-chokladmousse 
Hallonmousse med avokado
Fattiga riddare 

Skriv ut inlägg

14 kommentarer till “Efterrätt på rekordfart!”

  1. anna kl 08:26, den 27 oktober 2011

    Mums men kan man byta ut hasselnötterna?

  2. Tina kl 08:31, den 27 oktober 2011

    Javisst, vilka nötter och frön som helst funkar prima.

  3. Ann-Louise kl 09:11, den 27 oktober 2011

    Tillagade äpplen är jag tyvärr inte alls någon fan av, förutom äppelmos. Jag är jättetråkig på den fronten och tycker inte ens om äppelpaj. Annars tycker jag att din efterrätt låter underbart god. Man kanske kan byta ut äpplena mot ananas eller bär?

  4. Plommonet kl 09:18, den 27 oktober 2011

    Nåt som alltid är lika förvånansvärt gott är turkisk yoghurt, tinade hallon/jordgubbar/blåbär/whatever god frukt/bär en har, lite rostade nötter och frön och så lite honung ringlat över. En av de bästa vardagsdesserterna EVER! <3

  5. Hanna kl 11:09, den 27 oktober 2011

    Jag känner också suget efter vardagsefterrätter nu på hösten/vintern. Mums!

  6. The Cheap Gourmand kl 16:48, den 27 oktober 2011

    Åh, det här liknar verkligen en efterrätt vi brukar göra. Vi brukar flambera äppelbitarna i just calvados eller liknande fast sedan har vi blandat nötterna och finhackad, mörk choklad med vispad grädde, supergott! Måste nog göra detta till helgen =)
    /Jessica

  7. Kajsa kl 17:17, den 27 oktober 2011

    Filéa ett par apelsiner, kläm ur saften från hinnorna i en kastrull, i med lite honung och någon centimeter finriven färsk ingefära, värm tills honungen smälter, häll såsen över apelsinerna. Gott som det är eller med glass/grädde/sötad yoghurt eller liknande. Man borde kunna låta en kanelstång eller ett par hela nejlikor vara med i såsen också, men så långt har jag inte kommit i experimenterandet än. Det får bli lite närmre advent!

  8. Loba kl 20:22, den 27 oktober 2011

    Snabba efterrättsfavvon härhemma är färska fikon späckade med mörk choklad, överösta med hasselnötshack och lite muscovado (eller honung om man nyttjar det). In i ugnen tills chokladen har smält och ät med vaniljglass.

    Smaskens.

  9. Helena Ljunggren kl 21:42, den 27 oktober 2011

    Varför göra det svårare :D
    Jag kan riktigt känna smaken. Varma, lite halvmjuka äpplen med lite stuns i är inte alls tråkigt det :D

  10. tina kl 14:59, den 28 oktober 2011

    Ann-Louise: Ja, jättetråkig! ;-) Du får laga den här istället: http://www.pickipicki.se/2011/03/yoghurtefterratt-med-kardemumma/

    Plommonet: Mmmm..kan man beställa en portion till Uppsala? :-D

    Hanna: Ja!

    Jessica: Mmm, låter toppengott med vispad grädde och choklad till!

    Kajsa: Det måste testas!

    Loba: Ljuvligt!

    Helena: :-D

  11. Alexandra - kärlek på tallrik kl 02:05, den 29 oktober 2011

    Haha, jag gillar det där efterrätt före frukosttänket, kanske man skulle införa? ;) Låter som en toppendessert, måste jag säga – och att det går snabbt är ju bara ett plus!

  12. tina kl 15:41, den 29 oktober 2011

    Alexandra: Fast jag föredrar nog efterrätt efter frukost. Men så är jag ju svag för frukost. ;-)

  13. Ann-Louise kl 23:02, den 30 oktober 2011

    Ooo la la vilket gott substitut du föreslog! Lovar att testa det och jag kan även berätta att det faktiskt blev pizza med rödbetor och chèvre till middag i fredags. Toppat med grönkål. :)

  14. tina kl 07:04, den 31 oktober 2011

    Ann-Louise: Hurra! Gillar när folk gör som jag säger! ;-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen