En persisk kock i det röda köket!

den 22 april 2012, kl 08:32

Många är gångerna jag frågat Faridé om recepten på hennes persiska maträtter. Hon skrattar alltid, ruskar på huvudet och säger att recept det vet hon inte vad det är. Igår tog jag dock chansen och tog rygg på henne i köket. Innan något åkte ner i bunke eller kastrull fångade jag upp det i ett måttredskap och antecknade. Likaså klockade vi allt. Därför tror jag mig numera veta hur man lagar Faridés kyckling i saffran- och tomatsås, likaså det goda riset pyntat med saffran och berberis och med en knaprig skorpa i botten. Cornflakes är förresten tricket till att få till skorpan i botten på riskastrullen. Nu vet vi.

Faridés kyckling i saffran- och tomatsås
900 g färsk kycklingfilé
1 gul lök
vatten
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk gul curry
1 tsk senap
1 msk smör
2 msk tomatpuré
0,5 lime
1 tsk salt
knappt 0,5 tsk saffran i socker
(saffran som mortlats med en sockerbit)

Skala och dela löken. Lägg löken tillsammans med kycklingen i en stor kastrull. Täck med vatten, tillsätt curry och gurkmeja. Låt koka under lock i ungefär 20 min. Under tiden: rör ihop senap, smör, tomatpuré och limesaft i en bunke. Tillsätt därefter buljongen från kycklingkoket i bunken, samt 1 tsk salt och 0,5 tsk saffran. Lägg kyckling och lök i en ugnsform. Häll över såsen. Ställ in i ugn 200 grader och låt stå i 40-45 min ungefär. Smaka av med mer salt. Servera med riset.

Ris på persiskt vis
Lägg 5 dl basmatiris i blöt. Koka därefter riset enligt anvisningar på paketet, ta av riset innan det är färdigkokt. och sila bort vattnet. Tillsätt 1 dl vatten tillsammans med 1/4 dl olja i botten på riskastrullen. Bred ut ett tunt lager cornflakes i botten på kastrullen. Häll över riset. Svep in kastrullocket i en kökshandduk och lägg locket på kastrullen. Låt riset koka klart. I en annan kastrull, värm berberis tillsammans med lite olja och saffran. Rör sedan ner lite av riset här så att det blir gult. När riset är färdigkokt lägg upp det på ett fat och toppa med berberis och det saffrnsgula riset. Servera cornflakesskorpan vid sidan om.

Skriv ut inlägg

Lördagsfrukost

den 21 april 2012, kl 09:24

Lördagens frukostinspiration går i fyra nyanser av gult. Blodgrape, bröd med kryddost och skivad tomat toppad med salt och vitpeppar på farmors vis och en mangosmotti med kokos och kardemumma.

Skriv ut inlägg

Om sådant som inte är mat

den 19 april 2012, kl 09:29

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra. Jag är med andra ord med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser  till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj.

Skriv ut inlägg

Säg hej till min mango chutney!

den , kl 06:23



Alldeles strax kokar vi ihop en mango chutney i P4 Morgon Uppland. Inte för att samla präktighetspoäng, utan för att det är kul att visa att allt som finns att köpa på burk går att göra minst lika bra själv. Det är inte ens i närheten av svårt. Utmaningen här handlar nog om att låta bli att provsmaka slut på mangon innan den hamnar i kastrullen. Det å andra sidan är riktigt svårt.

Mango chutney
2 mogna mango
0,5 röd finhackad röd chili
1 tumme färsk finhackad ingefära
2 tsk vitvinsvinäger
3/4 dl fint råsocker
0,5 tsk gul curry
1 nypa cayenne- eller chilipeppar
1 nypa salt

Skala och tärna mangon. Lägg i en kastrull tillsammans med resterande ingredienser. Låt småputtra och koka ihop i 20 min. Rör om ibland,
tillsätt några matskedar vatten om det behövs. Förvaras i kylskåp.

Skriv ut inlägg

En vegetarisk receptlänk

den 17 april 2012, kl 21:31

Eftersom fina recept är till för att spridas vidare bjuder jag på lite länkkärlek en sen tisdagkväll; ricottabiffar med jordärtskockskräm och couscousssallad. När jag ser bilden inser jag att vi möjlighen hade mer mango än couscous i salladen, men hej det var ju gott med det söta till sältan i ostbiffarna. Hursomhelst, det som skulle sägas – en kul vegomiddag som gick hem i det röda köket.

Skriv ut inlägg

En långväga kusin till räksmörgåsen

den 16 april 2012, kl 19:01

Inget ont om en klassisk räksmörgås, men det här är en räksmörgås så långt från originalet man bara kan komma. En grillad ciabatta med krämig avokado i botten, en fräsch mangosalsa med chili och koriander som lager två och givetvis toppas anrättningen med ett rejält lass fina räkor. Faktum är att det här var så snabblagat, enkelt och gott att jag tror att jag och ciabattan ses redan på fredag igen.

Grillad ciabatta för två, med räkor,
avokado och mangosalsa

2 ciabatta
2 msk rapsolja
1 mogen mango
0,5 rödlök
1 tomat
0,5 lime
1 näve färsk koriander
0,5 röd chili
500 g räkor med skal
2 mogna avokado

Dela mango och tomat i centimeterstora kuber. Finhacka chili, rödlök och koriander. Blanda i en skål tillsammans med limesaft. Låt stå. Skala räkorna.  Dela ciabattan och ringla olja över snittytorna. Stek på medelhög värme tills bröden får en rostad yta med fin färg. Mosa avokado med en gaffel på respektive underdel av bröden. Skeda över mangosalsan och toppa med räkor.

Skriv ut inlägg

En söndagsutflykt

den 15 april 2012, kl 18:27


Utflyktsbilen tog oss till loppisladan följt av en blåsippsbacke där solen värmde.

Finaste rastplatsen väg 290 hittade vi mellan Österbybruk och Vattholma (60°10’29.86″,17°50’57.45″).

Systern bjöd på finfika, mazarinkaka med grädde och bär. Receptet är Leilas.

Skriv ut inlägg

För ett år sedan

den , kl 08:57

För ett år sedan tappade vi björksav. Är du nyfiken på hur vi gjorde?
Titta in det här inlägget vetja.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen