Lördagsfrukost

den 14 april 2012, kl 09:06

När ett vitt lager snö lagt sig över hustak och syrénknoppar, då drar vi ner persiennerna och dukar fram en frukost som smakar sommar. Apelsinjuice, blåbässmotti med kardemumma, kokt ägg och fattiga riddare.

Skriv ut inlägg

Pickipicki-tävling i dubbel bemärkelse!

den 13 april 2012, kl 09:16

Såhär ser det ut när vi äter pickipicki hemma hos oss! Hur ser det ut när du äter pickipicki? Fota och vinna en baksten signerad det röda köket! 

Tävla på det här viset
Bjud dig själv eller någon du tycker om på pickipicki (för den som glömt – världens enklaste recept hittar du här). Maila ett bildbevis till tina@pickipicki.se, eller lämna en kommentar till det här inlägget och berätta. Den 27/4 kl 12 lottar vi en vinnare, som blir 10 kg prima baksten rikare.

Finstilt
Fotot du mailar in kan med stor sannolikhet komma att publiceras här på picki, det bör vara okej med dig (säg till annars).

Skriv ut inlägg

Nu pickipickar vi tunnbröden!

den 12 april 2012, kl 07:17

Alldeles, alldeles snart gräddar vi tunnbröd i stekpanna i P4 Morgon Uppland. Tunnbröd med smak av anis och fänkål. Och så rör vi ihop egen färskost. Den å sin sida kan ju med fördel smaksättas på precis vilket vis som helst. Man kan välja att vitlökschocka färskosten, riva i citronskal eller helt enkelt göra den grön av avund färska örter. Alternativt så satsar man allt på ett bräde och rör ner lite av allt, jag tror bestämt att det är en sådan morgon.

Tunnbröd i stekpanna
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk bakpulver
3 nypor hjorthornssalt
0,5 tsk salt
1 tsk hel anis
1 tsk hela fänkålsfrön
25 g smält smör
1,5 dl filmjölk
1 msk brödsirap

Mortla anis och fänkål. Blada de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner filmjölk, smält smör och sirap till en slät deg. Låt stå kallt i kylskåp en kvart. Kavla ut 5-6 tunna bröd, picka med gaffel och stek i torr panna, en till ett par minuter per sida. Serveras nygräddade.

Skriv ut inlägg

Köttfärsgratäng med polentatäcke

den 11 april 2012, kl 10:33

Vad det här är? En chilistark köttfärsgratäng toppad med ett snällt och lent polentatäcke med knaprig yta. Det här är också veckans hittills godaste middag, liksom det är innehållet i matlådorna vi slagits om de senaste dagarna. Jag tror nästan att jag skulle vilja säga att det är lag på att ni ska testlaga det här hemma. Äter ni inte kött, byt ut köttfärsen mot ett gäng bönor i varierande färger och former. Okej, ska vi säga så?

Köttfärsgratäng med polentatäcke
500 g nötfärs
1 msk rapsolja
1 röd chili
1 gul lök
1 paprika
1 vitlöksklyfta
700 g passerade tomater
1 tsk timjan
1-2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 dl fryst majs
3,5 dl polenta
1 l vatten
1 tsk salt
1 dl riven ost

Grovhacka lök och paprika. Finhacka vitlök och en hel chili. Fräs lök, vitlök och chili mjuk i olja i en stekpanna. Bryn köttfärsen. Tillsätt passerade tomater och låt puttra ihop, tillsätt paprika och majs. Smaka av med kryddor. Koka upp vatten och salt. Rör ner polentan och låt stå och dra 5-10 min under lock. Häll upp köttfärsröra i en ugnsform och bred över polentan. Toppa med riven ost. Gratinera i 200 grader i 20-25 min.

Skriv ut inlägg

Utan spår av nötter

den 10 april 2012, kl 07:28

Det här med att fota mat alltså. Man handlar ingredienserna, lagar maten, fotar maten, äter maten och konstaterar att det här var ju både en snabblagad och god vegorätt. Sen stoppar man in bilderna i datorn, och först då ser man att de rostade solroskärnorna fattas på tallriken. Ni ska veta vad arg man blir då.

 Citron- och getostpasta
400 g pasta
1 paket matlagningsgrädde
skal från en citron, saft från en halv
1 rejäl näve solroskärnor
2 rejäla nävar färsk bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 krm svartpeppar
200 g getost

Koka pastan. Rosta solroskärnorna i en torr, het panna tills de börjar få färg. Skiva vitlök och stek den i olja. Tillsätt grädden och låt småputtra. Smaka av med svartpeppar, grovklippt persilja, citronskal och saft från en halv citron. Vänd ner pastan. Servera på tallrik toppad med smulad getost och ja, rostade solroskärnor.

Skriv ut inlägg

På tal om praliner

den 8 april 2012, kl 20:49

Innan jag for hem från vinterkollot gömde jag ett påskägg fyllt med praliner. Jag gjorde ett riktigt kap när jag köpte finpraliner av Sara, tänk rabarber och ingefära, getmessmör, konjaksmarinerade hjortron och så vidare i all pralinoändlighet. Hur jag kunde resa utomlands med det här ägget i handbagaget utan att tjuväta en endaste kommer att förbli en gåta. Mitt försenade påskägg till er som bor i Uppsala med omnejd är därför ett pralinköpartips. Beställ Saras finpraliner här, eller köp dom på Fyristorg lördagar, i fina Karins skafferi eller på Stabby Prästgårds kafé. Sara Louises praliner alltså, kom ihåg var ni hörde det först.

Skriv ut inlägg

Jamen glad påsk då!

den 7 april 2012, kl 12:13

Glad påsk på er! Igår gick det traditionsenliga påskknytiset av stapeln här hemma, och runt bordet var det så tajt att man fick turas om att luta sig fram för att nå kunna äta. När jag har samlat in recepten så lovar jag att bjuda på fler bildbevis. Idag är jag inte helt otippat fortfarande mätt, men vill för den delens skull inte blåsa er på världens snabbaste påskgodis.

Världens snabbaste påskgodis
Smält vitchoklad i ett vattenbad. Rör ner rivet citronskal. Klicka upp på bakplåtspapper och toppa med gula nonstop.


Påskgodis i äggformat

Skriv ut inlägg

Ett vykort från vinterkollot

den 6 april 2012, kl 09:11

I vanlig ordning hinner jag hem före vykorten, men här kommer hursomhelst en hälsning från vinterkollot. Redan dag 1 drog jag presenningen av uteköket. Men innan jag hann blinka föll en halv meter snö och årets invigning av uteköket fick se sig besegrad. Pannkakorna med rökt sidfläsk stektes därför inomhus och vi fick nöja oss med att göra uteköket vinterfint. Receptet på ljuslyktorna är lika enkelt som det ser ut, gamla glasburkar, ståltråd och en avbitartång.

Pannkakor med rökt sidfläsk
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
2 msk smält smör
200 g rökt sidfläsk

Vispa ihop pannkakssmeten, låt svälla i kylskåp. Tärna sidfläsket. Lägg en liten näve tärnat sidfläsk i stekpannan inför varje pannkaka ska stektas. Servera med lingonsylt.


Uteköksbjörken och glasåtervinning

Hej Ernst! Vad säger du nu då?

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen