Köttfärsgratäng med polentatäcke
Vad det här är? En chilistark köttfärsgratäng toppad med ett snällt och lent polentatäcke med knaprig yta. Det här är också veckans hittills godaste middag, liksom det är innehållet i matlådorna vi slagits om de senaste dagarna. Jag tror nästan att jag skulle vilja säga att det är lag på att ni ska testlaga det här hemma. Äter ni inte kött, byt ut köttfärsen mot ett gäng bönor i varierande färger och former. Okej, ska vi säga så?
Köttfärsgratäng med polentatäcke
500 g nötfärs
1 msk rapsolja
1 röd chili
1 gul lök
1 paprika
1 vitlöksklyfta
700 g passerade tomater
1 tsk timjan
1-2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 dl fryst majs
3,5 dl polenta
1 l vatten
1 tsk salt
1 dl riven ost
Grovhacka lök och paprika. Finhacka vitlök och en hel chili. Fräs lök, vitlök och chili mjuk i olja i en stekpanna. Bryn köttfärsen. Tillsätt passerade tomater och låt puttra ihop, tillsätt paprika och majs. Smaka av med kryddor. Koka upp vatten och salt. Rör ner polentan och låt stå och dra 5-10 min under lock. Häll upp köttfärsröra i en ugnsform och bred över polentan. Toppa med riven ost. Gratinera i 200 grader i 20-25 min.
Publicerad i gratäng, köttfärs, polenta | Kommentarer (20) Skriv ut inlägg20 kommentarer till “Köttfärsgratäng med polentatäcke”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det säger vi! Jag ska absolut testa!
Vad är polenta egentlige, blir det lite som bulgur`?
Hanna: Hurra!
Anna: Polenta är små, små gryn som tillverkats av majskornets kärna. Det blir lite som en len mannagrynsgröt i konsistensen. God att panera med: http://www.pickipicki.se/2011/11/svaret-pa-fragan/ eller att grilla: http://www.pickipicki.se/2011/05/grillad-polenta/ till exempel. Testa vetja!
Köpte hem polenta idag för att ha utanpå english muffins. Så frågan är vad vi ska göra med resten av påsen. Ska komma ihåg det här!
Jag kan tänka mig att laga denna med bönor, då jag inte äter kött :)
Malin, jag sneglade muffinsen på twitter, såg finfina ut!
Katarina: Prima! Jag ska också laga en vegovariant av detta, tror bestämt att det är precis lika gott!
Har just aldrig kommit överens med polenta, men ger den en chans till – i den här rätten!
vi gillar polenta! Har en bild på stekt i skivor från förra veckan som jag borde blogga om, men det är ju inte så snygg på bild…
mm…mums! :)
Låter gott-i-gott-gott! Men har aldrig smakat på polenta. Hur smakar det? Smaklöst? Som couscous?
Gaaah vad gott! Nu blir det polenta för full rulle…
Åh, det där måste jag testa.
Rent spontant tänker jag att svarta bönor och kidneybönor skulle vara både snyggt och gott att ha i!
Det där ser riktigt gott ut! Måste erkänna att jag aldrig ätit polenta… Hög tid nu, med andra ord!
Och om man inte äter polenta då?!
Här har vi lite inskolning på polentan, mest Håkan som behöver inskolas på det… Men eftersom Anki gav med sej vad gäller Indiskt så har vi stora förhoppningar att Håkan ska ge med sig vad gäller polentan:) Detta kanske skulle kunna tippa över vågen på plussidan?
Kanel och vanilj: Hurra!
Elin: Visst är det förargligt med mat som smakar gott men som inte gör sig på bild. Man vill inte blogga, men inte heller låta bli. Den här bilden skulle jag för övrigt inte ställa upp i någon fototävling, jag tycker att det är svårt att fota rött, och vad är salladen liksom?
Matilda: Polenta har en helt annan konsistens än couscous, mer som mannagrynsgröt. Majsmannagrynsgröt? Fast det vill jag helst inte säga, för det låter ju varken säljande eller gott. Du får helt enkelt testa!
Megan: Hurra!
Loba: Det låter som en mycket bra idé! Det är något mer svarta bönor som gör sig så himla fint med tomat och chili. :-)
Sara: Ja, polentatiden är här nu!
Catta: Då får man lära sig! Jag säger som Anki nedan, att det här är en himla fin inskolningsrätt. ;-)
Mårtenssons. Jag tror på Anki, det finns hopp! :-D
Låter som en god variation på den gamla favvon Shepherds pie! Polenta var länge sedan, för mig hör den lite samman med grillsäsongen.
Så skoj med en otippad kombination! Gott var det också… :)
Fröken Dill: Polenta är finfint året om, jag lovar! :-)
Jeanette: Vad kul att du testade och gillade!
Efter som ditt ord är lag (eller något) så var vi ju tvugna att testa polenta-gratängen. Med tanke på att vi missade att krydda köttfärsröran så var det oväntat gott. Med lite kryddor blir det nog en 10-poängare bland vardagsmaten; snabbt, enkelt, och perfekt i matlådan!
Lotta: Hurra för att mitt ord är lag, och för att du testade gratängen. Vad kul! :-)