Tusen plättar och några till

den 25 april 2012, kl 16:18

Systern må vara vänsterhänt, men när jag plockar fram kameran ser hon alltid till att sträcka fram sin högerhand. Är finringen inblandad  något vis? Själv är jag mallig över att få visa upp mitt senaste loppisfynd, ett stycke prima plättlagg. För den som inte vet, så är blinier receptet på hur man bäst inviger en efterlängtad plättlagg. Syrliga på sitt ryska vis och alldeles ljuvliga att duka fram som förrätt eller tilltugg. Ni tror nog att jag bluffar när jag säger att jag kommer laga plättar en gång i veckan i minst ett år. Jag lovar att motbevisa den som tvivlar.

Blinier
15 g färsk jäst
4 dl mjölk
1,5 dl bovetemjöl
1,5 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk smör
0,5 tsk salt

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, rör ut jästen. Vispa ner, mjöl, ägg och salt. Låt svälla under lock/tallrik i rumstemperatur i ungefär en timme. Grädda blinierna och servera förslagsvis med fnhackad rödlök, finklippt gräslök, löjrom och gräddfil.

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Tusen plättar och några till”

  1. Mårtenssons kök kl 16:49, den 25 april 2012

    En gång i veckan?! Men jo då, vi betvivlar inte det alls. Plättlagg har vi ett men det används allt för sällan, skärpning där känner vi nu… Fast vi lär nog inte komma upp i ditt mål:):)

  2. anna kl 17:14, den 25 april 2012

    Finaste ringen och godaste förrätten!

  3. Charlotta kl 17:27, den 25 april 2012

    Jag fick ett recept på blinier från min kompis Minnas ryska mormor. Har fortfarande inte kommit loss till att prova det, men jag fnissade lite när det stod att ”blinier ska gräddas i ett blini-järn, annars är det något annat”. Tss. Jag letar fortfarande efter ett blinijärn, men det får nog bli till att använda det vanliga plättjärnet istället!

  4. Matilda kl 17:31, den 25 april 2012

    Så du använder alltså inte en speciell blinipanna? När jag gjorde blinier i ett plättlagg en gång blev dom ju goda, men dom blir ju platta och inte så där tjocka som riktiga ska vara?

  5. Malin kl 17:38, den 25 april 2012

    Jag tog med mig föräldrarnas plättlagg när jag flyttade därifrån för dryga ett och ett halva år sen, ”för ni använder det ju ändå inte”. De visste inte ens om att de hade ett. Sen dess har inte jag heller använt det. Hmprf. Blinier till helgen, säger du? ;)

  6. Emilia kl 17:44, den 25 april 2012

    Åh, vad sugen jag blev. Måste rota fram mitt från skåpen!

  7. Sara W kl 18:57, den 25 april 2012

    Det ser riktigt, riktigt gott ut, Tina! Gör plättar några gånger per år, men har hittills inte testat blinier. Detta trots att jag blev sugen på att testa dem redan för drygt 15 år sen (jepp, jag var matnörd redan som tonåring). Tror jag måste testa nu till valborg.

    /Sara

  8. tina kl 19:38, den 25 april 2012

    Mårtenssons kök: Ja, skärpning!

    Anna: :-D

    Charlotta: Nu vill jag inte göra mig osams med ryska mormödrar, men smaken borde ju rimligtvis vara likvärdig i ett traditionellt plättlagg. Om inte, så var det här nog så gott ändå! :-)

    Matilda: Jag tycker dom reser på sig ganska generöst med jäst i smeten, men jag har ju aldrig gräddat i bliniepanna så jag är nog fel person att göra jämförelsen.

    Malin: Ja, herremingud ja!

    Emilia: Ja, det måste du, måste!

    Sara: Då är det dags nu. Till Valborg, spikat!

  9. Magnus på Matlyckan kl 20:08, den 25 april 2012

    Å vad gott det ser ut. Alltid lika inspirerande att titta in på picki.

  10. tina kl 20:10, den 25 april 2012

    Tack snälla Magnus, det var fint sagt!

  11. Katarina kl 00:32, den 26 april 2012

    Snygga blinier och jag tror på dig :)

  12. Hanna kl 10:59, den 26 april 2012

    Vilken fin plättlagg, det vill jag också ha en. Tyvärr kan jag inte sno mammas för hon älskar plättar och hade märkt det direkt.

    Men blinier är ju också gott, men jag har bara blivit bjuden på det.

  13. tina kl 16:37, den 26 april 2012

    Katarina: Tack! :-D

    Hanna: Ja vissa saker märks ju sannerligen om de saknas, andra inte alls. Plättlaggen skulle helt klart saknas! Du får önska dig ett eget! :-)

  14. Millan kl 09:16, den 29 april 2012

    Det ser ljuvligt ut det där. Var längesedan jag gjorde blinier men det känns som att det är dags igen!

  15. tina kl 15:44, den 29 april 2012

    Millan: Det är alltid dags för blinier!

  16. Sommarens första kalas | pickipicki kl 17:33, den 29 april 2012

    [...] ett rosa chockladbräck och en brownie god som få Fina Ebba Örtkryddade parmarullar och ringen. Publicerad i Ebba von Sydow, en ny kokbok, mingelmat | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  17. Emmy kl 22:36, den 29 april 2012

    Jag var sugen på att göra nässelblinier nu när nässlorna är små och späda. Grannen har finfina som kikar ut genom staketet…

  18. tina kl 09:08, den 30 april 2012

    Emmy: Åh, ja gör det vetja! Jag ska också på nässeljakt idag!

  19. Här ska det pratas brunch! | Matgeek kl 15:38, den 9 november 2012

    [...] likt efter det. Här är resten av recepten som vi berör under 40 snabbpratade minuter: Blinier: http://www.pickipicki.se/2012/04/tusen-plattar-och-nagra-till/ Blodapelsindrycken med stjärnanis: http://www.pickipicki.se/2012/01/semlor-till-frukost/ [...]

  20. En brunchpodcast | pickipicki kl 16:26, den 9 november 2012

    [...] med kokosolja och kardemumma Blodapelsinmarmelad med smak av jul Värmande blodapelsindryck Blinier med smetana, löjrom och finhackad löjrom Den hemgjorda glöggen Publicerad i brunch | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen