…recepten kommer här!
Här kommer recepten på kakorna som slutade på en delad förstaplats. Simone och Frida, maila era adresser vetja, så kommer vinsten på posten. Det är förresten inte helt omöjligt att Frida undrar vad tusan som hände med hennes kaka när hon ser bilden ovan. Det är alltså ingen som satt sig på kakan med lemon curd och saltlakrits, utan vi missade helt enkelt att den runda kakan skulle ner i bakform. Men ingen skada skedd, kakan gick ju hem ändå. Förresten, ni som vann, ni som kom på delad andra plats och alla ni andra som inte var med och smakade kakor i lördags, har ni vägarna förbi det röda köket det närmsta året så finns det kakresurser i min frys.
Macarons med päronsmak
100 g mandelmjöl*
3 äggvitor
4 msk strösocker
200 g florsocker
några droppar päronessens*
grön pulverfärg eller pastafärg*
Fyllning:
100 g vit choklad
0.5 dl vispgrädde
Fyllningen: Koka upp grädde.Ta bort kastrullen från plattan och rör ner choklad. Låt krämen stå minst 6h, helst över natt. Macaron: Sikta mjölet så inga klumpar finns,och sikta även florsockret och tillsätt det tillsammans med mandelmjölet och rör om. Lägg äggvitorna i en skål och vispa tills det börjar skumma då är det dags att tillsätta socker, 1 msk i taget. Fortsätt att vispa tills marängen är tjock och glansig (det ska gå att vända skålen upp och ned utan att det droppar). Häll försiktigt mandelblandningen i marängen och rör försiktigt med en slickepott. Tillsätt valfri essens och pastafärg eller pulverfärg, rör försiktigt. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar (inte större än en femkrona) på bakplåtspapper och låt dem vila i 60 min. Sätt på ugnen (150 grader) ca 20 min innan de ska in. Gräddtid är ca 15 min beroende på ugn på vilken ugn (titta till efter 10 min). När macaronerna svalnat, lägg fyllning på en och toppa med en annan.
Tinas kommentar: Vi mixade skållade mandlar fint till ett eget mandelmjöl. Päronessens stod inte att finna i någon butik, utan ersattes med 1 tsk Xanté. Pulverfärg hade vi inte heller, utan tog några droppar karamellfärg istället (så ska man egentligen inte göra, men det funkade ju ändå).
Kakor med lemon curd och saltlakrits, 25 st
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
lemon curd, helst hemgjord
saltlakritsflakes*
Rör socker och smör smidigt. Blanda ner mjöl och bakpulver. Rulla degen till små bollar och lägg i småkaksformar. Tryck ner valfritt finger mitt i kakorna (jag använder lillfingret). Lägg en liten klick lemon curd i varje fördjupning. Grädda i 200° i 10-12 minuter. Strö saltlakritsklakes över sylten när kakorna precis har kommit ur ugnen (då är lemon curden kladdig och strösslet fastnar bätte). Låt svalna och sen är det bara att äta.
Tinas kommentar: Istället för saltlakritsflakes krossade vi turkisk peppar i morteln.
21 kommentarer till “…recepten kommer här!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
De där vinnar-kakorna låter jättegoda! Lemon curd och saltlakritskakorna ska jag laga nångång :)
wohoo, min kaka vann! och jag tycker att de platta kakorna är alldeles bedårande, så det så.
Grattis till vinnarna! Båda låter väldigt smarriga. Ja, deras kakor alltså…
Lemon curd o saltlakrits!! Slår volter i munnen bara jag läser det.
Lemon- och saltlakrits. Mums – det ska jag testa! :)
Jag är inget kakmonster. Men när jag hör smaker som lemon curd + lakris och päronmacaron känner även jag att jag m-å-s-t-e provbaka. Grattis till vinnarna!
när jag sätter mig i skolbänken igen om inte alls så lång tid tror jag nog jag kommer vara extremt sugen på en o annan kaka ;)
Woho vad roligt att jag också vann.Ni som inte prövat macarons,måste göra det.Det kan ta 1,2,3,4,5 ja hur många misslyckande som helst men ge inte upp.Jag har aldrig misslyckat men det gäller att läsa receptet ordentligt.och ja du kan göra lakritsmacarons,hallon.Ja alla smaker går det att göra.Supergoda och ja dem är beroende framkallande och blir alltid succè.
Frida och Simone: Grattis igen!
Ni andra: Kakorna var toppengoda, jag lovar!
Islingan: Det ska nog kunna ordnas! ;-)
Macaronerna ser ju helt ljuvliga ut, kul att det blev sa bra trots att ni frangick receptet lite grand. :)
De ser jättegoda ut.
Jag älskar lakrits, tyvärr är jag den enda i min familj som gör det men det kanske är en fördel i det här fallet… då får jag alla kakor för mig själv. Macaronen ser jättesmarrig ut den med.
Mums, två recept jag verkligen kan tänka mig att prova! Lemon curd är ju så gott och tillsammans med saltlakrits måste det vara himmelskt! Och de där macaronerna… Jag vill verkligen prova att göra sådana, men det skrämmer mig lite *huu* Dina ser riktigt goda ut i alla fall!
Hanna: Ja, jag var lite orolig men det var kul att det blev så bra trots att vi fuskade. Macaron-premiär, det blir fler gånger!
Erika: Inte så pjåkigt, med egna kakor! ;-)
Alexandra: Jag har också haft stora macaron-skräcken. Blev förvånad över att de blev så bra på första försöket!
Impad av alla dina småkakor!! Finns det fler bilder på kakorna och kommentarer på de andra kakorna (de som inte vann)?
Caroline: Det kommer nog dyka upp fler kakor och recept här vart efter. Så länge får du hålla till godo med att spana in kakorna i det här inlägget: http://www.pickipicki.se/2011/08/18-kakor-senare/ Eller så är det det du har gjort? Var det någon särskild du var intresserad av?
Hej-hej
Nu har jag bakat liten kaka med citron-lakrits. Men min laktrits blev rålakritspulver, som har en så häftig smak i sig självt. Gäster glada, och jag (som man blir av glada gäster). Tack-tack
Hej igen! Jag hade skickat in ett recept på några kokos- o citronkakor och undrade bara hur responsen var :)
Tant K: Vad kul! :-)
Caroline: Dom var också goda, det var faktiskt väldigt jämnt efter vinnarkakorna. Jag bjöd farmor på dina kakor sen, hon gillar kokos. :-)
[...] men när jag plockar fram kameran ser hon alltid till att sträcka fram sin högerhand. Är finringen inblandad på något vis? Själv är jag mallig över att få visa upp mitt senaste loppisfynd, [...]
Oj vilka godingar! Har dock inte vågat mig på macrons än, har fått höra skräckhistorier om hur svårt det är att lyckas. Har du något tips på vad man bör tänka på när man bakar macrons för att inte misslyckas?
Pernilla: Åh, jag kan inte låtsas vara bra på macrons, för det här är den enda gången jag bakat. Så mitt tips (och kanske förklaringen till att det gick bra) är att inte vara för rädd för att det är svårt. Googlade just macronstips och hamnade här: http://stheavenstreet.blogspot.se/2011/03/bra-och-viktiga-tips-nar-man-bakar.html Där kanske du hittar något användbart? Eller så gör du som jag och tänker hur svårt kan det va! ;-)