…recepten kommer här!

den 14 augusti 2011, kl 16:53


Här kommer recepten på kakorna som slutade på en delad förstaplats. Simone och Frida, maila era adresser vetja, så kommer vinsten på posten. Det är förresten inte helt omöjligt att Frida undrar vad tusan som hände med hennes kaka när hon ser bilden ovan. Det är alltså ingen som satt sig på kakan med lemon curd och saltlakrits, utan vi missade helt enkelt att den runda kakan skulle ner i bakform. Men ingen skada skedd, kakan gick ju hem ändå. Förresten, ni som vann, ni som kom på delad andra plats och alla ni andra som inte var med och smakade kakor i lördags, har ni vägarna förbi det röda köket det närmsta året så finns det kakresurser i min frys.

Macarons med päronsmak
100 g mandelmjöl*
3 äggvitor
4 msk strösocker
200 g florsocker
några droppar päronessens*
grön pulverfärg eller pastafärg*
Fyllning:
100 g vit choklad
0.5 dl vispgrädde

Fyllningen: Koka upp grädde.Ta bort kastrullen från plattan och rör ner choklad. Låt krämen stå minst 6h, helst över natt. Macaron: Sikta mjölet så inga klumpar finns,och sikta även florsockret och tillsätt det tillsammans med mandelmjölet och rör om. Lägg äggvitorna i en skål och vispa tills det börjar skumma då är det dags att tillsätta socker, 1 msk i taget. Fortsätt att vispa tills marängen är tjock och glansig (det ska gå att vända skålen upp och ned utan att det droppar). Häll försiktigt mandelblandningen i marängen och rör försiktigt med en slickepott. Tillsätt valfri essens och pastafärg eller pulverfärg, rör försiktigt. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar (inte större än en femkrona) på bakplåtspapper och låt dem vila i 60 min. Sätt på ugnen (150 grader) ca 20 min innan de ska in. Gräddtid är ca 15 min beroende på ugn på vilken ugn (titta till efter 10 min). När macaronerna svalnat, lägg fyllning på en och toppa med en annan.

Tinas kommentar: Vi mixade skållade mandlar fint till ett eget mandelmjöl. Päronessens stod inte att finna i någon butik, utan ersattes med 1 tsk Xanté. Pulverfärg hade vi inte heller, utan tog några droppar karamellfärg istället (så ska man egentligen inte göra, men det funkade ju ändå).

Kakor med lemon curd och saltlakrits, 25 st
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
lemon curd, helst hemgjord
saltlakritsflakes*

Rör socker och smör smidigt. Blanda ner mjöl och bakpulver. Rulla degen till små bollar och lägg i småkaksformar. Tryck ner valfritt finger mitt i kakorna (jag använder lillfingret). Lägg en liten klick lemon curd i varje fördjupning. Grädda i 200° i 10-12 minuter. Strö saltlakritsklakes över sylten när kakorna precis har kommit ur ugnen (då är lemon curden kladdig och strösslet fastnar bätte). Låt svalna och sen är det bara att äta.

Tinas kommentar: Istället för saltlakritsflakes krossade vi turkisk peppar i morteln.

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “…recepten kommer här!”

  1. Matilda kl 17:15, den 14 augusti 2011

    De där vinnar-kakorna låter jättegoda! Lemon curd och saltlakritskakorna ska jag laga nångång :)

  2. frida kl 18:22, den 14 augusti 2011

    wohoo, min kaka vann! och jag tycker att de platta kakorna är alldeles bedårande, så det så.

  3. Mårtenssons kök kl 19:14, den 14 augusti 2011

    Grattis till vinnarna! Båda låter väldigt smarriga. Ja, deras kakor alltså…

  4. sofie mumsfillibaba kl 19:17, den 14 augusti 2011

    Lemon curd o saltlakrits!! Slår volter i munnen bara jag läser det.

  5. Tina N kl 20:06, den 14 augusti 2011

    Lemon- och saltlakrits. Mums – det ska jag testa! :)

  6. Ann-Louise kl 21:18, den 14 augusti 2011

    Jag är inget kakmonster. Men när jag hör smaker som lemon curd + lakris och päronmacaron känner även jag att jag m-å-s-t-e provbaka. Grattis till vinnarna!

  7. Isflingan kl 02:15, den 15 augusti 2011

    när jag sätter mig i skolbänken igen om inte alls så lång tid tror jag nog jag kommer vara extremt sugen på en o annan kaka ;)

  8. Simone kl 10:07, den 15 augusti 2011

    Woho vad roligt att jag också vann.Ni som inte prövat macarons,måste göra det.Det kan ta 1,2,3,4,5 ja hur många misslyckande som helst men ge inte upp.Jag har aldrig misslyckat men det gäller att läsa receptet ordentligt.och ja du kan göra lakritsmacarons,hallon.Ja alla smaker går det att göra.Supergoda och ja dem är beroende framkallande och blir alltid succè.

  9. tina kl 10:46, den 15 augusti 2011

    Frida och Simone: Grattis igen!

    Ni andra: Kakorna var toppengoda, jag lovar!

    Islingan: Det ska nog kunna ordnas! ;-)

  10. Hanna kl 17:27, den 15 augusti 2011

    Macaronerna ser ju helt ljuvliga ut, kul att det blev sa bra trots att ni frangick receptet lite grand. :)

  11. Erika - Bakglädje kl 20:14, den 15 augusti 2011

    De ser jättegoda ut.
    Jag älskar lakrits, tyvärr är jag den enda i min familj som gör det men det kanske är en fördel i det här fallet… då får jag alla kakor för mig själv. Macaronen ser jättesmarrig ut den med.

  12. Alexandra - kärlek på tallrik kl 17:02, den 16 augusti 2011

    Mums, två recept jag verkligen kan tänka mig att prova! Lemon curd är ju så gott och tillsammans med saltlakrits måste det vara himmelskt! Och de där macaronerna… Jag vill verkligen prova att göra sådana, men det skrämmer mig lite *huu* Dina ser riktigt goda ut i alla fall!

  13. tina kl 08:50, den 17 augusti 2011

    Hanna: Ja, jag var lite orolig men det var kul att det blev så bra trots att vi fuskade. Macaron-premiär, det blir fler gånger!

    Erika: Inte så pjåkigt, med egna kakor! ;-)

    Alexandra: Jag har också haft stora macaron-skräcken. Blev förvånad över att de blev så bra på första försöket!

  14. Caroline kl 13:42, den 17 augusti 2011

    Impad av alla dina småkakor!! Finns det fler bilder på kakorna och kommentarer på de andra kakorna (de som inte vann)?

  15. tina kl 09:05, den 18 augusti 2011

    Caroline: Det kommer nog dyka upp fler kakor och recept här vart efter. Så länge får du hålla till godo med att spana in kakorna i det här inlägget: http://www.pickipicki.se/2011/08/18-kakor-senare/ Eller så är det det du har gjort? Var det någon särskild du var intresserad av?

  16. Tant K kl 10:01, den 20 augusti 2011

    Hej-hej
    Nu har jag bakat liten kaka med citron-lakrits. Men min laktrits blev rålakritspulver, som har en så häftig smak i sig självt. Gäster glada, och jag (som man blir av glada gäster). Tack-tack

  17. Caroline kl 21:29, den 21 augusti 2011

    Hej igen! Jag hade skickat in ett recept på några kokos- o citronkakor och undrade bara hur responsen var :)

  18. tina kl 09:33, den 22 augusti 2011

    Tant K: Vad kul! :-)

    Caroline: Dom var också goda, det var faktiskt väldigt jämnt efter vinnarkakorna. Jag bjöd farmor på dina kakor sen, hon gillar kokos. :-)

  19. Tusen plättar och några till | pickipicki kl 16:18, den 25 april 2012

    [...] men när jag plockar fram kameran ser hon alltid till att sträcka fram sin högerhand. Är finringen inblandad på något vis? Själv är jag mallig över att få visa upp mitt senaste loppisfynd, [...]

  20. Pernilla kl 19:44, den 7 juni 2012

    Oj vilka godingar! Har dock inte vågat mig på macrons än, har fått höra skräckhistorier om hur svårt det är att lyckas. Har du något tips på vad man bör tänka på när man bakar macrons för att inte misslyckas?

  21. tina kl 21:18, den 7 juni 2012

    Pernilla: Åh, jag kan inte låtsas vara bra på macrons, för det här är den enda gången jag bakat. Så mitt tips (och kanske förklaringen till att det gick bra) är att inte vara för rädd för att det är svårt. Googlade just macronstips och hamnade här: http://stheavenstreet.blogspot.se/2011/03/bra-och-viktiga-tips-nar-man-bakar.html Där kanske du hittar något användbart? Eller så gör du som jag och tänker hur svårt kan det va! ;-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen