Idag gravar vi lax!

den 29 mars 2012, kl 07:40

Tidigare imorse gravade vi lax i P4 Morgon Uppland. Något säger mig att gravad lax tillhör kategorin sådant många tror är svårt att göra, men som i själva verket är hur enkelt som helst. Testa till påsk vetja! Det här receptet är en klassisk variant smaksatt med generöst med dill, men vad gäller smaksättningen är det bara fantasin som sätter taket. Tänk lime och ingefära, kummin, rosépeppar, sichuanpeppar, Hallands fläder och flädersaft. Själv ska jag nästa gång testa Jamie Olivers version med rödbeta, den gravade lax han bjöd på i teve när han var i Sverige för att laga svensk mat. Eller gräväd läx, som han själv sa.

Gravad lax
1 kg laxfilé (mittenbiten) med skinn (fjällad)
knappt 1 dl socker
0,5 dl salt
1 msk hel vitpeppar
1 kruka dill

Torka av laxen. Mortla vitpeppar och blanda med salt och socker. Gnid in detta i fisken och lägg i en form. Grovhacka dill (med skaften) och strö över fisken. Plasta in och låt stå i kylskåp 2-3 dygn, vänd fisken ett par gånger under tiden.

Parasiter i rå lax?
Livsmedelsverket rekommenderar att all fisk bör frysas 3 dygn innan den gravas, så att eventuella parasiter avdödas (läs mer  här). Fiskhandlaren däremot himlar ju som bekant med ögonen och säger: i vår fisk finns inga parasiter. Om det är sant? Tja, odlad fisk (uppfödd på pellets) bör inte innehålla några parasiter och nu äter vi ju mestadels odlad lax och inte viltfångad. Men om man nu gör det, eller känner sig det minsta orolig så är det klart att man ska frysa sin lax.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen