Hej kummin!
Idag pratar vi kummin i P4 Morgon Uppland, samtidigt som vi kokar gulasch och tillverkar tillhörande klimp. När jag tänker på kummin så tänker jag att kummin i gulasch är lite som kardemummakärnor i semlor, det bästa av allt. Och så tänker jag på hur fint det är att kummin blir lite snällare i smaken om man rostar fröna i en torr stekpanna före användning. Att det också är otippat gott som pynt på ugnsrostade rotfrukter, att knapra på som dom är och att göra egen harissa. Och givetvis så tänker jag på att kummin är den finaste brödkryddan av dom alla. Vad tänker ni på?
Kumminrecepten
Ungersk gulasch med klimp
Utflyktssemlor
Tunnbrödknäcke med kummin och anis
26 kommentarer till “Hej kummin!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jag tänker på kryddost!
Jag tänker att kummin är galet gott till buljongkokt vitkål.
Blev bjuden på marinerade räkor en gång där marinaden hade smaksatts med kummin. Oväntat gott! I Finland odlas kummin i ganska stor skala, odlas kummin i Sverige? Kolla mitt ”kummininlägg”/ monica
http://moasmirakel.blogspot.fi/2011/08/kummin-och-emmer.html
Annelie: Åh, det är ju så gott!
Helena: Spännande, det måste testas! Tack för tips!
Monica: Jag har förstått det som att kummin växer i hela norden (utom norraste Sverige), men att en stor del (i Sverige) växer vilt och inte odlas. Jag ska spana in ditt kummininlägg genast. :-)
Jag tänker på paprikasoppa! Paprika och kummin är nämligen übergott, prova!
Kummin i en kycklinggryta är inte så dumt heller. Men är dålig på att använda kummin det får jag erkänna…
Tänker på många felöversatta kokböcker.
Cumin -spiskummin på svenska
Caraway- svensk ”brödkummin”
Till kryddosten används, mig veterligt, spiskummin.
Mm, vad sugen jag blev på gulasch! Ska ta mig ett rejält långkok på söndag tror jag, minsann. Kummin är gott på ugnsrostad vitkål också, testa!
Trevlig helg :)
Vilken tur egentligen.
Kål och kummin är gott tillsammans.
Kummin anses vara ”magdämpande” (minska risken för flatulens)
Charlotta: Jag ska, tack för tips!
Kim: I kycklinggryta har jag aldrig stoppat kummin, men kanske borde. Tack för tips!
Örjan: Ja visst är det märkligt vår spiskummin inte heter kummin, när det heter kummin på så många andra språk. Men i kryddost är det väl ändå kummin som i svensk kummin? Där tuggar man (jag) ju på just kumminfröna (frukterna) och tänker kummin mmm… <3 Har jag fel?
Sara: Ännu ett vitkål/kummin-tips, toppengott låter det också. M-å-s-t-e testa! Tack!
Örjan: Läste det jag också. Men hur, vet man? Därför man tycker den passar så bra tillsammans med kål? :-)
åh, jag älskar kummin! jag kom att tänka på mkt men surkålspaj poffade upp i huvudet och så bröd och gulasch :)
bra för magen är det ju också, precis som örjan redan har skrivit :)
önskar en fortsatt bra helg.
Molly: S-u-r-k-å-l-s-p-a-j? Berätta mer!
Jag tänker på en kålrotssoppa med kummin som varit min middagsräddning många gånger under hösten!! Supergott!
Anki: Men RISEPTET! Var är receptet?
Älskar kummin! I finncrisp! Rostade i stekpanna. Dessutom hoppar dom väldigt kul då. :)
Josefina: Är det kummin i finncrisp? Alltså är det det i själva crispen, eller har du det till? Vad nyfiken jag blir! Apropå finncrisp, har du sett vad man kan göra för med finncrisp om man vill leka gissa-ingredienserna-i-maten-leken? http://www.pickipicki.se/2010/04/en-god-och-glad-pask-onskar-pickipicki/
http://flygflyglillanyckelpiga.blogspot.se/2012/01/surkalspaj.html
(blev väldigt uppskattad då jag bjöd på den :))
kan lägga till att jag håller med josefina att finn crisp med kumminsmak (http://www.finncrisp.com/crispbreads/thin-crisps/finn-crisp-caraway) är mkt goda.
Molly: Tack, tack, tack! Pajen skall testas i veckan, var så säker! Och tack för länken till kumminkrispen, dom ska få följa med hem från affären vid tillfälle. :-)
Jag tänker, spontant och i all enkelhet, på hur gott det är att pudra krispiga, syrliga äpplen med en blandning av mortlad kummin, lite farinsocker och kanel. Kanske något för picki-tandpetaren? :)
Tissi: Men nä vad spännande! Sådan picki har jag aldrig testat, men bör snarast! Tack för tipset! :-)
[...] sådana i retur. Inte hade åtminstone jag tänkt mig ett recept på surkålspaj när jag utropade kummin häromdagen. S-u-r-k-å-l-s-p-a-j, vet ni att när jag hör det ordet för första gången så [...]
Jag hittade receptet på en blogg och sparade det, men minns inte längre vilken, så jag vet inte vem Ulla är. Men god soppa, det gör hon! :)
Ullas kålrotssoppa
4 portioner
1 medelstor kålrot (min vägde 650 gram)
2 gula lökar
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 liter buljong
1 knapp msk kumminfrön
2 dl crème fraîche
ca 1 dl hackad persilja
Skala och riv kålrot och lök grovt i matberedare eller på rivjärn. Bryn strimlorna i smör i en stor kastrull, strö sedan över mjölet. Tillsätt 1 liter buljong och kumminfrön.
Puttra i 15 minuter.
Blanda i crème fraîche och persilja och låt soppan få ett uppkok.
Servera gärna med ett gott bröd.
det här var verkligen gott! det smakar liksom varmt och runt.
http://mynewroots.org/site/2012/06/meatless-monday-with-martha-stewart-moroccan-carrot-ribbons-and-black-lentils-2/
Anki: :-) Tack för soppreceptet, sådana kan man aldrig få för många av. Dessutom är det bra med kålrotsrecept, dom växer inte på träd i den här bloggen.
Susanna: Wow vilken bild! Tack snälla, det både såg och lät gott.
Nämen! Så glad jag blev! Tänkte skriva att jag direkt tänker på Ullas kålrotssoppa, å så är det någon (Anki) som har hittat receptet och redan sagt det! Ulla är min väninna sedan många många år och receptet lade jag in här:
http://dubbelhakorna.blogspot.se/2012/10/en-overraskande-god-kalrotssoppa.html
För övrigt är det spiskummin i kryddost, precis som Örjan skriver!
Anni: Hurra vad roligt att Ulla är ”upphittad” :-D Receptet ska testas!