En citronmajonnäs
Tack för alla fina hälsningar!
Om en liten stund vispar jag ihop en citronmajonnäs i P4 Morgon Uppland, och så pratar vi om vad man kan hitta på med skalet från alla finfina citrusfrukter vi äter så här års. I det röda köket hamnar citronskalen oftast i yoghurtsåser, gärna tillsammans med vitlök och färska örter. En riktigt favorit är palsternackspurén som smaksätts med skal och saft från citron. Fräscht och gott! Likaså är citronskal som smaksättare i couscous, färskost eller örtsalt. Vad gäller apelsin är jag däremot lite enkelspårig, använder jag apelsinskalet så är det så gott som alltid i choklad på ett eller annat sätt. Utöver den gången om året när apelsinskalen hamnar i sima, en finsk valborgsdryck. Att smaksätta socker med limeskal och marinera bär i detta är lika fint med sommarbär som frysfyndade bär vintertid. Så gör alltså vi med våra citrusskal, hur gör du?
Citronmajonnäs
2 äggulor
2 dl rapsolja
knappt 0,5 tsk dijonsenap
saft och skal från 1 citron
en nypa salt och vitpeppar
Samtliga ingredienser bör ha samma temperatur för bästa resultat. Lägg äggulor, senap, salt och peppar i en skål. Vispa äggulorna (kraftig för hand eller med elvisp) och tillsätt oljan under vispningen, till en början droppvis och därefter i en tunn stråle. Äggulorna ska hinna ta upp oljan innan mer olja fylls på. När majonnäsen har en bra konsistens, smaka av med rivet skal och saft från en halv till en citron.
Publicerad i citron, majonnäs, sås | Kommentarer (8) Skriv ut inläggPausfågel
Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag,
och något alldeles oväntat sker
Världen förändrar sig varje dag,
men ibland blir den aldrig densamma mer.