Radio som i radiokaka

den 24 november 2011, kl 06:30

Idag tjuvstartar jag första advent i P4 Morgon Uppland. Och vad passar i så fall bättre i radio än att göra en radiokaka? I övrigt har ännu ingen vidare adventsstämning infunnit sig. Men vem vet, kanske slår den till om jag sprider lite florsockersnö i studion? Lyssna här vetja, 07.30.

Radiokaka
150 g smör
300 g mörk choklad
2 äggulor
1 dl florsocker
fingerkex (Marie)
Smaksättning:
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
rivet skal från 1 apelsin
ev 2 tsk rom

Smält smör i en kastrull och lägg ner chokladen delad i mindre bitar. Låt chokladen svalna. Rör ner äggulor och florsocker till en slät och blank smet. Smaka av med kanel, kardemumma, rivet apelsinskal och kanske en skvätt rom. Klä en avlång bakform i plastfolie. Varva chokladsmeten med kex. Låt kakan stelna i kylskåp över natten. Servera i skivor. Radiokakan kan frysas.

Hur en radiokaka funkar som adventsstämningshöjare;

Florsockersnö är bättre än ingen snö alls

Världens snyggaste romflaska som pynt är bättre än inget adventspynt alls

Tjuvsmaka chokladsmeten

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Radio som i radiokaka”

  1. Martina kl 06:50, den 24 november 2011

    Den där kakan ser krispig och god ut! Nej, någon adventsstämning har vi inte här heller….men den kommer nog längre fram ;-)

  2. Farmor kl 07:09, den 24 november 2011

    Vilken fin gammal klassiker!

  3. anna kl 08:08, den 24 november 2011

    Har aldrig smakat faktiskt, vi kanske kan göra ett byte ;)

  4. Ann-Louise kl 08:24, den 24 november 2011

    Vilken tjusig romflaska! Den är som gjord att göra radiokaka på och dina foton är som vackra stilleben.

  5. Chezsofia kl 08:30, den 24 november 2011

    Fyndigt med radiokaka i radion. ;-)
    Tror att adventskänslan infinner sig på söndagmorgon med lite stämningsfull musik, adventsljusstaken och mysig belysning.

  6. Sara kl 11:20, den 24 november 2011

    Radiokaka som är så gott! Och dina foton är ju kanonbra :)

  7. Vardaxlyx kl 11:55, den 24 november 2011

    Min mamma gjorde alltid radiokaka när jag fyllde år =)
    Nostalgi!

  8. Mats kl 13:04, den 24 november 2011

    En klassiker som jag har ätit varje jul när jag som barn tittade på Kalle Anka och hans vänner.

  9. Matilda kl 18:36, den 24 november 2011

    Åh vad gott! Varifrån hittar man mariefingerkex?

  10. Helena mitt i smeten kl 19:08, den 24 november 2011

    Nostalgi! Har inte ätit radiokaka sedan jag var barn och min mamma bakade den. Åh vad gott!

  11. tina kl 20:18, den 24 november 2011

    Martina: Den kommer nog med snön!

    Farmor: Japp!

    Anna: Gärna!

    Ann-Louise: Den finaste flaska jag äger! Låt den aldrig sina!

    Sofia: Hoppas du har rätt!

    Sara: Toppengott!

    Vardagslyx: :-)

    Mats: En fin tradition att återinföra?

    Matilda: Mataffären, kex/kakor-hyllan. Finns nog i de flesta affärer törs jag lova!

    Helena: Igen kanske? :-)

  12. Kim kl 21:12, den 24 november 2011

    Radiokaka- den hade jag nästan glömt bort!

  13. Mårtenssons kök kl 17:10, den 25 november 2011

    Åh… en kaka som har så många minnen för mej…
    Min mor berättade att när hon var liten och skulle fylla år så önskade hon sej radiokaka till sin födelsedag. Mormor (min alltså) bakade då en helt egen kaka till mor som hon åt upp själv… gissa hur hon mådde sedan:) Behöver jag säga att hon aldrig åt en endaste bit radiokaka mer i hela sitt liv:)

    Tack för den fina påminnelsen, minnen med glädje:) /Anki

  14. tina kl 20:24, den 25 november 2011

    Kim: Tur att man kan bli påmind! :-)

    Mårtenssons kök: Oj, en imponerande bedrift må jag säga. Det är fint med minnen! <3 Kram Anki!

  15. Charlotta kl 08:42, den 26 november 2011

    När jag var lite kunde jag inte för mitt liv komma på hur man gjorde de där ränderna i den kakan. Hoho. Tycker fortfarande att radiokakan är en av de finaste kakorna som finns!

  16. tina kl 23:46, den 26 november 2011

    Charlotta: Visst är den! :-D

  17. Mats kl 14:53, den 28 november 2011

    Det var en så fin bild så jag lade upp den på flipfood.
    http://www.flipfood.se/radiokaka.aspx

    Jag hoppas att du godkänner :)

    /Mats

  18. tina kl 17:42, den 28 november 2011

    Mats: Det är okej!

  19. camilla kl 09:46, den 11 januari 2012

    jag ska baka den här kakan jag

  20. En citronmajonnäs | pickipicki kl 07:31, den 9 februari 2012

    [...] är jag däremot lite enkelspårig, använder jag apelsinskalet så är det så gott som alltid i choklad på ett eller annat sätt. Utöver den gången om året när apelsinskalen hamnar i sima, en finsk valborgsdryck. Att [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen