Höstkyckling med ugnsrostad pumpa

den 2 november 2011, kl 09:00

Det närmaste firande av halloween vi kommer den här veckan, är att vi fyllt det röda köket med pumpor som nu betas av en i taget. Vi äter pumpor på längden och tvären och än så länge har åtminstone inte jag ledsnat. Men det är ju som bekant mycket mat på ett gäng pumpor och när vi blir mätta, så får vi väl helt enkelt göra tjusiga lyktor av de som är kvar. Förklaringen till vårt traditionsenliga frossande i pumpor kring halloween är förresten ett pumpatrauma som utspelade sig för fyra år sedan. Det året försökte vi förgäves komma över en pumpa och efter flera dagars letande (blod, svett och tårar) slutade det hela med att vi fick gröpa halloweenlyktan ur en paprika och göra pumpkin pie av zucchini. Ja ni hör ju, sedan dess köper vi alla pumpor vi ser såhär i halloweentider.

Hel kyckling i ugn fylld med katrinplommon
och äpple, ugnsrostad pumpa
1 hel färsk kyckling
2 äpplen
12 katrinplommon
100 g smör
rivet skal från en citron
1 vitlöksklyfta
1 butternut squash alt
(motsvarande mängd annan pumpa)
rapsolja
sesamfrön
salt och svartpeppar
1 dl grädde till skysås

Skölj kycklingen och torka av den försiktigt med hushållspapper. Rör ihop rumsvarmt smör med rivet citronskal och vitlök. Stick in fingrarna försiktigt under skinnet, tryck in kryddsmör under och utanpå skinnet. Dela äpplen i klyftor och fyll kycklingen med äpplen och katrinplommon (även citronen kan halveras och stoppas in i kycklingen. Stoppa även in några katrinplommon under skinnet på kycklingen. Salta och peppra. Tillaga kycklingen i en ugnsform i 200 g i ca 80 min (mitt i ugnen). Kycklingen ska ha en innertemperatur på 80 grader. Skala och dela pumpan/squashen i stora bitar. Ringla över olja, sesamfrön och generöst med flingsalt. Rosta pumpan i ugnen tillsammans med kycklingen de sista 15-20 min. Häll skyn från kycklingen i en kastrull på medelvärme, vispa ner grädde och smaka av med svartpeppar och ev lite salt.

Fler pumparecept på picki
Pumpasoppa med smak av Indien
Pumparisotto med getost
Polentapanerad getost med pumpapuré och smörfrästa grönsaker

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen