Risotto med butternut squash och getost

den 2 oktober 2010, kl 09:43

Jag är så himla snäll mot er! Häromveckan fick ni en förtrollande god risotto med kantareller och västerbottenost, och nu är det dags igen. Dvs vi fortsätter på samma tema med alldeles-särskilt-god-risotto. Denna gång en variant med butternut squash och getost, med inspiration från reprisavsnitten av Masterchef Australia. Amatörkocktävlingen som brukar stå på medan jag och maten väntar på Carl om kvällarna. Trots att jag vid det här laget har sett rätt många avsnitt, så har det ännu inte dykt upp några kantareller i teverutan. Så undrar ni vad kantarellerna gör på tallriken, så hör dom egentligen inte dit. Det var någon annan än jag som tog sig friheter i det röda köket. Risotton var hursomhelst väldigt god, både med och utan kantarelltopping. From nu inför jag risottofredag på veckomatsedeln! All risottoinspiration mottages därför tacksamt.

Risotto med butternut
squash och getost

4 dl risottoris
1 l grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
någon matsked olja el smör
300 g buttennut squash
2 msk smör
(lite riven parmesan)
salt, svartpeppar
en bit getost

Fräs finhackad lök och vitlök mjuk i olja eller smör, i en vid kastrull eller djup stekpanna. Rör ner riset och låt det fräsa tills det blir glansigt. Tillsätt vin och låt koka in. Häll därefter över varm buljong så att det täcker riset, låt koka in. Varva därefter med att fylla på med mer buljong, skaka pannan och låta riset koka in buljongen. Fortsätt så tills riset börjar bli färdigkokt. Under tiden: riv en bit butternut squash grovt. Fräs den mjuk i en kastrull tillsammans med 2 msk smör. När squashen är så mjuk att den går att mosa, mixa den slät med en stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner pumpapurén i risotton, smaka av med mer salt och peppar. om det behövs. Om du vill, vänd ner lite riven parmesan. Och om risotton blir för tjock, späd med mer buljong. Servera risotton med skivad/smulad getost.

Skriv ut inlägg

39 kommentarer till “Risotto med butternut squash och getost”

  1. Hanna kl 11:01, den 2 oktober 2010

    Ser sjukligt gott ut! Vad är det där butternut squash för nåt?

  2. Eva - Kakkakaffe kl 11:08, den 2 oktober 2010

    Jag undrade om jag var dum som inte vet vad butternut squash är, men jag ser att jag har en medmänniska med mig =)

  3. Linda kl 11:09, den 2 oktober 2010

    Hade också risottofredag igår! Gjorde en vanlig risotto och ugnsrostade morot, rotselleri, kålrot och brysselkål som jag blandade med olivolja, pressad vitlök, rosmarin och timjan. Strödde över pumpakärnor och solrosfrön i slutet så de blev lite rostade. Toppade med smulad fetaost och balsamvinäger. Gott!

  4. tina kl 12:29, den 2 oktober 2010
  5. Erika/Erka Perka kl 13:14, den 2 oktober 2010

    Butternutsquash är ju så gott! Har inte köpt någon än i höst men det är sannerligen tid. Den börjar dyka upp i diverse bloggar så jag kan inte skylla bristande inspiration. :-)

  6. Matpolisen kl 13:58, den 2 oktober 2010

    Vilken rolig risotto. Jag gjorde ett inlägg om hur man hanterar vintersquash som exempelvis butternut här – http://matpolisen.wordpress.com/2010/10/01/ta-hand-om-och-tillaga-vintersquash/

  7. Lena kl 16:53, den 2 oktober 2010

    Har aldrig ätit pumpa. Tar emot på något sätt. Får kanska tänka om? Klart jag har lagat och ätit squash men butternut och så vidare ..
    Tänker halloween ;)

  8. Martina kl 18:15, den 2 oktober 2010

    Härligt, butternut squash är en stor favorit. Ugnslagade tycker jag den är som allra bäst!

  9. Från Australien kl 12:06, den 3 oktober 2010

    Jag bor i australien just nu och nu har dom börjat sända masterchef junior ojoj säger jag bara!

  10. tina kl 12:31, den 3 oktober 2010

    Hanna och Eva: Butternut squash är en relativt ny bekantskap för mig. Fantastiskt god ugnsbakad, eller i soppa: http://www.pickipicki.se/2009/10/en-varmande-pumpasoppa-att-langta-efter/
    Eller för den delen i risotto! ;-) Testa vetja!

    Linda: Låter ljuvligt!

    Erika: Vissa saker tål att påminnas om:-)

    Matpolisen: Det ryktas om att du tjuvat dina inlägg polisen?

    Lena: Ja, tänk om. Testa soppan jag tipsade om ovan. Den är oemotståndlig: http://www.pickipicki.se/2009/10/en-varmande-pumpasoppa-att-langta-efter/

    Martina: Ja, ugnsbakad pumpa är toppen!

    Australien: Åh, då har jag något att se fram emot! :-D

  11. Helena kl 16:55, den 3 oktober 2010

    Risotto är galet gott! Just nu är favoriten att ha i kantareller, men övrig tid på året vinner marinerade kronärtskockor med hästlängder!

  12. Ida-www.lippstick.se kl 17:09, den 3 oktober 2010

    Åh så gott det låter!
    / Kram Ida

  13. Eva kl 18:57, den 3 oktober 2010

    En undring från mig som inte känner butternuten – hur smakar den? Som pumpa i allmänhet eller märkvärdig?

  14. Anna kl 20:12, den 3 oktober 2010

    Skaldjursrisotto kanske?

  15. tina kl 20:24, den 3 oktober 2010

    Helena: Åh, det låter som en risottovariant som jag vill prova. Ska genast titta in hos er och rota i arkiven! :-) Tack för tips!

    Eva: Märkvärdig, såklart.

    Anna: Jatack! :-D

  16. Helena kl 20:35, den 3 oktober 2010

    Jag är ingen stor risottolagare själv, men din med getost ser verkligen god ut!

  17. tina kl 22:09, den 3 oktober 2010

    Helena: :-)

  18. Johannes kl 21:53, den 6 oktober 2010

    Den var smask!!

  19. tina kl 22:48, den 6 oktober 2010

    Johannes: Hehe. Helena ligger i hårdträning inför bakmarathon hoppas jag…? :-D

  20. Risotto med butternut squash och getost | Inmundigas kl 22:48, den 26 oktober 2010

    [...] via Risotto med butternut squash och getost at pickipicki. This entry was posted on tisdag, oktober 26th, 2010 at 10:36and is filed under Mat, Middag. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site. [...]

  21. Veckans mat i det röda köket | pickipicki kl 14:04, den 12 september 2011

    [...] Mån Saffranspasta med fisk Tis Vegetarisk pastalåda med fetaost Ons Risotto med butternut squash och getost, toppad med kantareller Tor Mormors zucchinisoppa med rökt sidfläsk Fre Jhinga puri, räkor med pooris Lör Kryddstarka [...]

  22. Ida kl 20:21, den 13 september 2011

    Kan du inte göra en svart risotto? På black rice! och rödvin kanske, istället för vitt? Du är the masterchef.

  23. tina kl 20:30, den 13 september 2011

    Ida: Det vore något det! Jag hade ju färgglatt som veckotema på matsedeln för ganska länge sen. En dag blev det lila risotto (http://www.pickipicki.se/2011/02/ar-det-har-tillrackligt-lila-resp-rosa/), särskilt snyggt blir det inte. Jag tror helt klart mer på din variant! Tack för tips och för fin kommentar! :-)

  24. Tinto kl 21:39, den 8 oktober 2011

    Håller på med din risotto just nu, låter ljuvlig! :D Vi har faktiskt risotto stående på matsedeln varje fredag, men just denna helg blev det på en lördag!:) Mina favoriter är med trattkantareller (som steks samtidigt som löken), sparris och citron (MUMS!!!!) och med röd pesto, tomat och mozarella, den serveras ofta med räkor. Den minst lyckade hade spenat, grön pesto och mögelost – prova inte den! ;)

  25. tina kl 22:58, den 9 oktober 2011

    Tinto: Hoppas ni gillade risotton! Saffransrisotto är en höjdare, om vi ska tala risottofavoriter! ;-)

  26. Tinto kl 02:19, den 11 oktober 2011

    Jag gjorde inte till 100% efter receptet (gjorde puréen på annat sätt, ugnsrostade osv) och hade getosten på lax, med chilipepparbalsamico och ruccola/spenat. Men det blev kanongott!! :D

  27. tina kl 22:02, den 11 oktober 2011

    Tinto: Kul! :-D

  28. eisprungkalender kl 21:24, den 8 november 2011

    eisprungkalender…

    [...]Risotto med butternut squash och getost | pickipicki[...]…

  29. Emelie kl 12:45, den 10 maj 2013

    Hej,

    Planerar att pröva din risotto på söndag och undrade lite om du brukar servera den med något annat än getost och eventuellt kantareller? ex lax eller kött eller något sådant?

  30. tina kl 20:33, den 10 maj 2013

    Emelie: Vi brukar faktiskt äta den precis så. Men vill man servera risotton som tillbehör till kött, kanske grillad flankstek eller liknande, så funkar det alldeles säkert prima.

  31. Emelie kl 20:50, den 12 maj 2013

    Hej

    Risotton blev jättegod. :) Hade den till kyckling men man hade absolut kunnat äta den som den var.
    Tack för receptet!

    (www.ilfiore.blogg.se)

  32. tina kl 21:26, den 12 maj 2013

    Emelie: Vad kul att det blev bra! :-)

  33. Isflingan kl 19:08, den 8 september 2014

    herregud vad jag älskar risotto :) o när man har en stor butternut squash hemma för att göra favoritsoppan kan man avvara en liten bit och göra risotto oxå :) mums så gott d blev! nu måste jag bara bege mig ut i skogen o plocka lite kantareller så jag kan piffa risotton ännu mer :)

  34. tina kl 13:35, den 9 september 2014

    Isflingan: Ja gör det, hurra för skogen!

  35. finner du sexleksaker kl 05:20, den 27 maj 2021

    finner du sexleksaker…

    Risotto med butternut squash och getost | pickipicki…

  36. sex and the city youtube kl 22:41, den 16 augusti 2021

    There’s definately a great deal to find out about this issue.
    I like all of the points you made.

  37. Micheal kl 21:01, den 19 augusti 2022

    Thanks for finally talking about > Risotto med butternut squash och getost | pickipicki < Loved it!

  38. Lorenzo kl 22:46, den 9 december 2022

    • Водачите също ще бъдат изследвани температурата си преди пристигането на посетителите.

    Also visit my homepage: Lorenzo

  39. Melaine kl 14:20, den 11 december 2022

    To start with, you need to know the differing types of bets you
    can make.

    Straight Bet: Should you be betting with cash or
    chips, then you are making a straight wager.

    Break up Bet: This wager contains two bets.
    One example is, if you wager on Participant A and Player B, and
    Participant A wins, Then you definitely acquire
    on equally players. If the two Participant A
    and Participant B drop, Then you definitely get rid of each bets.

    Reversed Wager: This bet is comparable to a split bet other than the bets are reversed.
    In place of betting on Participant A and Player B, you bet
    on Player B and Participant A. If Player A loses,
    Then you definately get on Player B and Participant B wins.

    If Participant A wins and Player B loses, Then you definitely reduce
    each bets.

    Avenue Bet: This bet is made of a number of
    bets. For instance, in the event you guess on Player A, Player
    B, Participant C, and Player D, Then you really win if Participant A, Participant B, Participant
    C, and Participant D all win. If Participant A, Participant B, Player C,
    or Participant D loses, Then you certainly eliminate.

    Corner Bet: This bet consists of three bets. One example is, in case you bet on Player A,
    Player B, and Participant C, Then you certainly win if Participant A, Participant B, and Player C all get rid of.
    If Player A and Player B get, you shed the guess.
    If Player A, Player B, and Participant C all gain, you reduce the
    bet.

    Four Corner Guess: This guess contains four bets.
    For instance, when you bet on Participant A, Player B, Player C, and Player D, Then you definitely get if Participant A, Participant B, Player C, and Participant D all lose.
    If Participant A wins, Player B wins, Participant
    C wins, and Player D loses, you eliminate the wager.
    If Player A, Player B, Player C

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen