2011 i snabbrepris

den 31 december 2011, kl 00:02

I januari levde vi gott som enbart av den stora getosten vi fått i julklapp. Ungefär varannan dag gjorde den sällskap med rödbetor, ett radarpar är ju som bekant ett radarpar.

Med tanke på snön såg ju hela februari ut som ett enda långt sportlov. I sann utflyktsanda gjorde vi rallyrullar, pannkaksmuffins och fotade fina vinterbilder tillsammans med Hilda.

I mars bakade vi Carls favoritkakor och på picki ägnades fredagarna fortfarande åt att leka gissa-fredagsporslinet.

I april for jag till sommarkollot för att tappa sav. Och i årets mest minnesvärda bloggkommentar fick jag namnet Picki Långstrump efter att ha visat bilder på färgglada flaskor som hängde i var och varannan björk…


…när jag kom hem igen kom värmen och med solen vaknade allt till liv. Rabarber, nässlor och inte minst Helenas glassmaskin.

En fin majdag hade vi den stora äran att få matvandra tillsammans med Monica Frangeur. I en kohage smakade jag spettekaka för första gången i livet. Om vi bortser från själva spettekakan så kommer jag att minnas dagen som en av årets bästa.

I juni hängde vi upp flaskor i farmor och farfars päronträd. Med facit i hand var det ju lika kul som det ser ut

I juli återsåg jag mitt fina utekök. På frågan om man kan vara förälskad i ett kök, så är svaret utan tvekan ja.

I augusti hade vi kaktävling på picki. Vi fick både tillfälle att inviga det hemsnickrade kakfatet och att äta kakor tills det nästan ramlade kaksmulor ut ur öronen på oss. 18 sorters kakor är något att notera i CV:t.

…en av augustis varmaste dagar var vi på matbloggsdejt i Göteborg. Jag har sagt det förr och jag kommer att säga det igen; Sveriges finaste matbloggerskor bor i Göteborg. Jag önskar att jag kunde adoptera hela gänget.


I september följde jag med Tomas Diederichsen när han for på inspirationsresa till Toscana. Vi åt mat och drack vin, åt mat och drack vin, åt mat och drack vin. Så här några månader senare känns det som att resan kanske bara var en dröm. Men bildbevis finnes. På fotot ovan ses Tomas fina sambo Klara och pinjenötskotten hon adopterade med sig hem till Sverige.

I oktober väckte jag större delen av Uppsala när jag elvispade mig igenom en halvtimme i morgonradion. Men det var det värt, klappgröt är ju som bekant tidernas bästa mellis.

I november hängde vi upp knäckebröd i taket i det röda köket. Samma månad kom glöggen ut ur garderoben och tappades upp på flaska.

I december tog den traditionsenliga chokladkalendern över picki och jag törs utlova samma nyårslöfte som i fjol. Ingen choklad i det röda köket det närmaste halvåret.

Tack för i år,
och med önskan om ett fint 2012.

Skriv ut inlägg

Trolla med julskinkan som blev över

den 29 december 2011, kl 11:00

Fick du julskinka över? Är du nöjd med antalet knäckebrödsmörgåsar med julskinka och stark senap? Om svaret på frågorna är ja, trolla lite med julskinkan som är kvar vetja.

Recept
Pitabröd med jullovsfyllning
Julquesadillas

Skriv ut inlägg

Det hänger en mistel i taket

den 28 december 2011, kl 19:16

Mamman lagar mycket julmat, allt för att inte behöva laga någon mat alls mellan jul och nyår. Själv var jag redan på julaftonskvällen lika mätt på julmat som jag var mätt. Utöver att det röda köket är rött och att det hänger en mistel i dörröppningen, har ingen som ätit mat hos oss i veckan kunnat gissa att det var jul bara häromdan. Hembakt pizza på juldagskvällen följdes upp med spaghetti och kättfärssås på annandagen. Ja ni hör ju, julen försvann med en virverlvind (somliga säger Dagmar). Igår samlade jag åtminstone några julsmakspoäng när två bortglömda kuvert saffran blev en prima buljong och inte långt senare en förtjusande god paella.

Någon slags kusin till paella
6 gula scahlottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 morot
0,5 fänkål
2 st kycklingfiléer
400 g räkor med skal
3 msk tomatpuré
3 dl avorioris
3-4 dl vitt vin
0,5 kycklingbuljongtärning
2 askar körsbärstomater
2 paket saffran
1 lagerblad
salt, peppar
rejält med bladpersilja

Skala räkorna och spar skalet. Skiva vitlök och dela den gula löken i båtar. Stek hälften av lök och vitlök mjuk i en stor kastrull med olja. Tillsätt tomatpuré, moroten som skalats och delats i mindre bitar, delad fänkål och räkskal. Fräs några minuter tillsammans med saffran. Tillsätt vin, bunljong och låt småputtra, späd med lite vatten. Smaka buljongen, den ska smaka mycket men inte koka bort. Stek resten av lök och vitlök mjuk i olja i en stor stekpanna. Dela kycklingfilén i mindre bitar och bryn dessa tillsammans med löken, salta och peppra. Tillsätt ris och fräs någon minut. Tillsätt ett par dl av buljongen och lagerblad. Småputtra och späd med mer buljong/vin/vatten tills riset är färdigkokt och paellan krämig. Mot slutet, tillsätt tomaterna som halverats. Smaka av med salt och peppar. Vid servering, toppa med skalade räkor och rejält med färsk persilja.


Efter jul kommer sommar? Josefs efterrätt; fruktsallad med jordgubbar och glass

Skriv ut inlägg

Bilder från en julafton

den 26 december 2011, kl 17:52


Mamman fjäskade för kusin-vegetarian och bjöd på en vegansk senapssill. 

Själv gjorde jag mitt bästa för att matcha julklappspappret, rätt likt va?

Min norske kusin matchade lingonpäronen, som för övrigt blev mycket goda!

Hade jag vetat hur goda de skulle bli (utklassade romtopfen) hade jag lagt in fler.

Recepten
Vegansk senapssill
Lingonpäron

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 24

den 24 december 2011, kl 12:31

Klicka på bilden för att öppna luckan! 

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 23

den 23 december 2011, kl 17:40

Klicka på bilden för att öppna lucka 23! 

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 22

den 22 december 2011, kl 13:55

Klicka på bilden för att öppna lucka 22! 

Skriv ut inlägg

Sill i sista minuten

den , kl 06:39

Jag gjorde taktiska val när mamman frågade vad jag ville bidra med till årets julbord. Tid i överflöd har inte riktigt varit min paradgren den här hösten, men titta hur smidigt jag kom undan. Senapen tar 10 min att göra, inkluderar vi gräddvispningen är jag uppe i en kvart. Man kan med nästan luras och tro att jag tillhör dem som är ute i god tid.

Romtopf – tillverkad i somras
Lingonpäron – tack vare farmors och farfars alla päron
Knäckebröd – och jag som fick julknäcke av fina vänner nyligen, tur!
Senap – rekordsnabba varianten ni vet

På temat lite tid trollar vi på en knapp halvtimme fram tre sorters sill i radion idag. Är man som vi ute i sista minuten kan man köpa 5-minutersvarianten (redan urvattnad och lagd i lag, men utan smaksättning). Senapssillen är något alldeles fantastiskt god om jag får säga det själv. Huruvida det kommer lukta sill i studion eller inte, hör ni här 07.30.

Senapssill med pepparrot
1 förpackning 5-minuters sill (240 g avrunnen vikt)
2,5 msk skånsk senap
2,5 msk dijonsenap
2 dl crème frâiche
2 msk fint riven pepparrot
1 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
en nypa svartpeppar
generöst med finklippt dill

Låt sillen rinna av. Blanda övriga ingredienser i en bunke. Skär sillen i mindre bitar och blanda ner den i sillen.

Inlagd sill med lingon
1 förpackning 5-minuters sill (240 g avrunnen vikt)
1 dl frysta lingon
10 nejlikor
1 rödlök

Låt sillen rinna av, men spar spaden. Koka upp spaden tillsammans med nejilkor och lingon. Låt kallna. Skiva rödlöken tunt. Skär sillen i mindre bitar och varva sill och rödlök i en glasburk. Häll den kalla spaden över sillen.

Skärgårdssill
1 förpackning 5-minuters sill (240 g avrunnen vikt)
1 dl crème frâiche
1 dl gräddfil
2 msk röd stenbitsrom
1 rödlök
en nypa svartpeppar
generöst med finklippt färsk dill

Låt sillen rinna av. Finhacka rödlöken och skär sillen i mindre bitar. Blanda samtliga ingredienser.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen