Skåne del 2 – matvandring
Matvandringen vi var på för ett par veckor sedan kommer jag att bevara i mitt minne länge. Att det tog 5,5 timme att promenera 4 kilometer är ju anmärkningsvärt i sig, och avslöjar kanske hur många uppdukade bord vi stannade vid längs vägen. Den som har varit på utflykt med mig vet att ju-fler-fikapauser-desto-bättre är mitt motto, jag befann mig med andra ord i himmelriket. Precis som man hinner med att smaka mycket mat, så hinner man med att fota många bilder. Här är ett urval av bilderna och av maten vi åt. En extra bonus är ett av Monicas recept som jag har fått lov att publicera här. Sätt er bekvämt, det här kan vara tidernas längsta inlägg på picki;
För mig är Skåne öppna rapsfält, men vi vandrar över både stock, och sten…
Vi har inte vandrat speciellt långt när vi kliver in i ett mäktigt uterum där stora trädkronor bildar tak. Uppdukade bord, och finporslin i höga travar.
När Monica berättar om maten som serveras viskar jag till Carl att det måste vara såhär det ser ut i Nangijala. När vi smakat av allt, och lite till ropar Monica att vi ska hjälpas åt att tömma faten innan hon dukar undan, då slår det mig att det är ju Emil i Lönnebergas stora tabberas vi befinner oss mitt i.
Möjligen lite otippat föll den skånska drickablandningen mig i smaken, svagdricka med mjölk.
Fler saker från det stora matstoppet som föll mig lite alldeles extra i smaken var Tockafarmarens varmrökta tuppbröst, liksom Monicas finfina kålsallad.
Monicas kålsallad
2/3 riven vitkål + 1/3 riven rödkål blandas noga med:
2 dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger
1 krm timjan
1 krm citronmeliss
1 krm oregano
1 krm libbsticka
1 krm salvia
2 msk salt
2 dl vatten
Får stå över natten med tyngd över lock
Sen vandrar vi vidare. Vi äter i skogen…
Vi äter fiskbuffé vid vattnet…
Vi vandrar över backar…
Och i en kohage äter jag spettekaka för första gången någonsin. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig, men för mig som inte vet bättre smakar spettekaka lite som maräng med omelettsmak. Märklig skapelse, synd att skära sönder något så vackert.
På efterrättsbuffén fanns förresten en ljuvlig hallonnektar, jag tror aldrig att jag har druckit godare saft. Håller tummarna för en rejäl hallondjungel på sommarkollot, går den här saften att härma någorlunda så får svartvinbärssaften konkurrens vad gäller sommarens saftkok. Jag googlade förresten hallonsaftsproducenten och såg att de även driver ett Halloncafé i Bodarp. Ännu ett inringat utflyktsmål på Skånekartan tack-så-mycket.
Matvandring
Monica Frangeur arrangerar matvandringar under sommarhalvåret och all mat är ett urval av smakprover från småskaliga livsmedelsproducenter i Skåne. Matvandringarna är inte helt otippat poppis och sommarens vandringar är så gott som fullbokade. Nästa sommars matvandringar släpps i november, och jag tror jag vet någon som vet vad hon ska köpa i julklapp i år. Jag säger inget mer, så har jag inget sagt.
Hemsidan med mer info återfinns här.
Skåne del 1
Kastanjelund
Tidigare somrars vykort från Skåne
Fotografier från Kivik med omnejd, Haväng och Kiviks lilla Råa
Skånsk äggakaka, Smygehamn
Vid vägs ände ligger Friden
Vi dukar med spritkök i Brantevik
Fler ätbara tips, Ystad och Helsingborg
20 kommentarer till “Skåne del 2 – matvandring”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vilken kul grej att vara med på, kan verkligen tänka mig att det var himmelriket och spettekaka, så gott
Låter ju helt underbart !!! *ärinteavis-ärinteavis-ärinteavis*
Åh vad mysigt!!! Och spettkaka, det är sådär halvgott. Det hör till på stora kalas, och hur man sågar ut bitarna är en hel vetenskap i sig, men det är också skillnad på spettkaka och spettkaka, de sprödaste tycker jag bäst om.
Det där hade jag ju lätt kunnat vara med på. Får skriva upp på kom-ihågen till nästa år. Tack för att du delar med dig Tina!
Spiddekaga bjöd alltid Ankis mormor på när det var extra festligt. Då serverades den med glass och fruktcocktail och smakade himmelskt gott…
Drickablanning, alltid till de bruna bönorna med stekt rökt (på riktigt rökt, inga rökaromer inte) fläsk, lika gott det:)
Härliga bilder, kan verkligen förstå att det blir fullbokat direkt, nästa som att komma till paradiset.
äntligen får man se bilderna från paradisresan. O nää jag e inte alls avis ;( Får kanske börja ordna en sån vandring själv här i omgivningen :)
Vilken underbar promenad! Så är det ju jämt i skåne. Eller….njae….men mycket mat är det iaf. Spettekaka är ju yammi. Känns tyvärr som det dör ut. På kalas när jag var liten var det obligatoriskt med spettekaka!
Jag började redan planera hur jag skulle gå på matvandringen denna sommar tills jag kom till slutet av inlägget… Puh att biljetterna redan är slutsålda men då vet jag vad jag ska göra nästa sommar. :)
Svagdricka + mjölk låter lite som coca cola + mjölk vilket tro det eller ej är rätt gott.
Vilka fantastiskt fina bilder! Och vilken utflykt, förstår att du tyckte du var i himlen! Synd bara att Skåne är så väldigt långt bort från där jag lever och är. Hoppas att andra orter i landet tar efter denna trevliga idé!
Ja, missa för guds skull inte Halloncafeet ! Eller deras hemsida http://www.hallongarden.com där man kan köpa underbar hallonglögg, fantastisk saft och sylt. Min himmel på jorden :-) Och nej, jag har inget med det att göra, jag bara älskar hallon.
Vad härligt! Som skåning, så kände jag inte till Matvandringarna, men ska på Matrundan som sätter igång nu i helgen. Jag tipsar gärna dig om några smultronställen på väst-och sydkusten också om du har vägarna förbi. Du kan titta in på min blogg och läsa om Idala gård och vinprovningen vi var på i helgen. Stället är makalöst vackert och mycket god, italiensk mat! Väl värt en utflykt.
Hälsar
P
Linda: Fint var det!
Tant K: :-)
Hanna: Jag gillar traditioner, det var roligt att få smaka spettekaka.
Sanna: Ja gör det vetja!
Mårtenssons kök: Till bruna bönor och fläsk, fantastiskt. From nu ska jag alltid dricka drickablandning till bruna bönor och fläsk. Tack! :-D
Isflingan: Ja gör det vetja, glöm inte att bjuda mig! :-D
Sofie: Du får återinföra detta. Traditioner är bra fint ändå!
Ann-Louise: Oj, det har jag heller adrig testat. :-) Datumen för nästa års vandringar släpps i november, du får hänga på låset vetja!
Enkakaiugnen: Ja, det hoppas jag med!
Filippa: Jag med, tack för tips. Hallonglögg låter som något i min smak! :-)
Pernilla: Smultronställen är alltid välkomna, tack! :-D
Häftigt! Värsta uppdukade borden mitt i skogen, en eloge till arrangörerna! Håller m Pernilla, missa inte Matrundan som pågår i Skåne under nästa vecka!
Therese: Dessvärre missar jag nästa veckas matrunda i Skåne, men jag hoppas att ni får det toppen! :-)
Oj, vilken härlig matvandring! Kan det blir bättre, att kombinera motion i vacker natur tillsammans med en massa god mat?!
Vi ska matvandra på Öland i början av juni, så får vi se hur det är. Jag gillar verkligen upplägget med matvandringar.
Emmy: Åh, det blir säkert toppen! Ska hålla utkik efter en rapport hos dig! :-)
Trevligt att du gillar vår Hallonnektar, det värmer att höra. Håller helt med dig, matrundan är hur härlig som helst!
Välkommen till Hallongården om du har vägarna förbi!
/Anna
Anna: :-D Det ser jag fram emot, tack för din kommentar!
Hej,
Roligt att du hittade vår hemsida, jag hittade dig genom länkklick. Visst har Monica helt fantastiska matvandringar!
Och vilken fin bild på Hallonnektarn i de små söta glasen. Skulle du kunna tänka dig att dela med dig av bilden får du gärna skicka den till mig. Skriv gärna vem som är fotograf så att vi kan uppge det om vi använder den.
Mvh Anna, Hallogården
Anna: Ja det kan jag göra!