Ska vi resa iväg en sväng?

den 3 december 2011, kl 22:40

Tidigare i höstas lovade jag att ta er med till Italien, men jag känner såhär i efterhand att jag inte riktigt höll vad jag utlovat. Tack och lov är det ju sällan försent för bot och bättring och vad annat än en resa tillbaka kan pigga upp mörka och regniga decemberdagar? Så packa väskan vetja, första anhalten blir i Castello di Pomino! I sann På Spåret-anda kan man säga att vi börjar i Florens, vi åker knappt 4 mil österut men upp för slingriga vägar tar vi oss bra många meter över havet. Här hittar vi Toscanas högst belägna vingård.


Sa du fondvägg?

Mest minnesvärt från besöket här var att kliva upp på vinden och se druvorna hänga på tork. Druvorna som ska bli dessertvin torkas för att få en mer koncentrerad smak och på det här traditionella viset hänger druvorna i månader. Under torkningen står dessutom samtliga fönster öppna året runt, för att vädret själv ska sköta temperaturregleringen.

I källaren provade vi vin, både från flaska och fat. Min favorit var dessertvinet Pomino Vinsanto (Castello di Pomino) som lagrats på ekfat i 48 månader. Det var så gott att jag köpte med mig en flaska hem för att bjuda på när det vankas ost och fina vänner. Nu börjar det dock sina och Carl hytter med näven åt att just denna flaska inte går att inhandla i Sverige. Men hej, hela poängen med resor är väl att samla på sig anledningar att resa tillbaka?

Mer Italien från resan
Tomas Diederichsen lagar mat med Marco Stabile
Ett besök i tryffelhimlen
Ätbara souvenirer

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 3

den , kl 09:30

Klicka på bilden för att öppna dagens lucka i chokladkalendern!

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen