Inget för mesar!
Det har varit osämja i det röda köket i flera dagar. Jag har tillverkat senap för glatta livet och varje gång Carl har provsmakat har han gett omdömet; det är för starkt. Hur jag än försöker förklara så förstår han inte att senap ska vara så stark att den bränner i gommen. Idag tar jag med mig senapsfröna till radion i hopp om att Annika och Christer har mer känsla för det här med senap. Lyssna kan man göra här med start 07.30; P4 Morgon Uppland. Vill man ge ett eget omdöme på senapen så testa gärna receptet nedan (och skulle man mot förmodan vara lika klen som Carl, så är lösningen lite mer olja och honung).
Tinas (starka) senap
1 dl (50 g) gula senapsfrön
2 msk bruna senapsfrön
1 dl vatten
Koka upp i en kastrull, låt dra i 5 min.
Mixa med en stavmixer tillsammans med:
1 msk rapsolja
1 msk sherry
1 msk ljus vinäger
3 tsk senapspulver
1 msk honung.
Smaksätt eventuellt med rivet skal från 1 apelsin, samt 1 tsk pressad apelsinsaft.
Publicerad i radiomat, senap | Kommentarer (15) Skriv ut inlägg15 kommentarer till “Inget för mesar!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Min morfar har alltid gjort julsenap. I en emaljerad balja med traditionell senapskula. Jösses vad det sticker i ögonen! Lite bett i den ska det vara!!
Kanske beror d på att finsk och fransk senap är STARK, svensk senap är SÖT…så det man e född till d tycker man om…kanske… ;)
Starkt ska’re va!
Min mamma brukar göra egen senap till lutfisken (huga!), men den smakar bäst helt nygjord, sen tappar den smaken lite tycker jag. Hur är det med den här senapen?
Kul, J har hållit på i flera veckor och exprerimenterat med egen senap! I helgen gjorde vi hemlagad prinskorv att testa det senaste förslaget på julsenap på.
Korven blev magisk, underbar röksmak som kom till vid rökning på utegrillen. Senapen var toppengod, men lite för stark…
Absolut ska det vara starkt, så där så det kör hela vägen upp i näsan till hjärnan:)
Jag är en tuff kille så den här ska provas till jul. Låter mycket god :)
Senap: Åh, en senapskula vore kul att testa!
Isflingan: :-D
Kim: Jo, lite minskar den i smak. Men det är inget problem när man tar i med marginal från start. ;-) Dessutom brukar den gå åt fort!
Fröken Dill: Det låter ljuvligt! Idag såg jag ett vinterrepotage med dig i tidningen. Jag blev så till mig att jag skulle köpa den, men hade dessvärre glömt plånboken hemma. Av det jag såg, SÅ HIMLA FINT!!
Mårtenssons kök: JA! :-D
Christer: Hurra!
Imorrn ska jag göra senap med mormor! Men jag misstänker att det blir av den mesigare varianten…
Megan: Ni är förlåtna, mormödrar ska man vara rädd om! ;-)
Vart hittar du senapsfrön i Uppsala? Tack för en fin blogg!
Daniel: I så gott som de flesta matbutiker skulle jag gissa. Titta vid kryddhyllan, finns i små eller större påsar! :-)
Tina: Kikade lite inne i stan, men hittade bara bruna. Får leta vidare då! Tänkte om du hade hittat några större kvantiteter.
Daniel: Luthagens livs hade senast häromdan, kika där vetja!
kan vara bra och mörtla fröna innan
Blabla: :-)