Brödbak på muurikkan

den 4 augusti 2011, kl 23:15

Nu är vi hemma igen, med många bär, foton och recept i bagaget. På sommarkollot gräddade vi till exempel stompa på muurikkan en eftermiddag. Serverade med smör och västerbottensost, så tror jag bestämt att jag lyckades imponera på tre generationer finska släktingar. Inte illa, då samma tre generationer skakade på huvudet åt både ett och annat matexperiment jag ägnade mig åt under veckan vid uteköket.

Stompa
1 liter fint rågmjöl av fullkorn (eller rågsikt)
2-4 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1,5 tsk fänkålsfrön
1,5 tsk anis

Blanda filmjölk, sirap, bikarbonat och kryddor. Rör ner mjöl till en deg som släpper bunken. Platta ut tunna bröd, nagga med en gaffel och stek i torr panna någon minut på varje sida. Receptet räcker till en rejäl trave med bröd. Stompa bör ätas nygräddat.

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Brödbak på muurikkan”

  1. Linda - Cupcakefluffan kl 05:53, den 5 augusti 2011

    Stompa som är så gott :-), murrika verkar vara en himla kul pryl

  2. Sofia kl 06:51, den 5 augusti 2011

    Ser onekligen idylliskt och lockande ut och jag betvivlar inte att släktingarna blev imponerade;-)

  3. tina kl 09:22, den 5 augusti 2011

    Linda: Muurikkan är finfin!

    Sofia: :-)

  4. Fröken Dill kl 10:47, den 5 augusti 2011

    Låter som ett bröd helt i min smak!
    Hälsar fröken Dill

  5. Ann-Louise kl 12:07, den 5 augusti 2011

    Du är som en ljuvlig finsk dröm…

  6. tina kl 08:22, den 6 augusti 2011

    Fröken DIll: Det är ett bra utflykt- eller mellisbröd.

    Ann-Louise: Haha, gulle dig!

  7. Erika - Bakglädje kl 16:26, den 8 augusti 2011

    Åh, vad gott. Måste ta fram muurikkan och baka på den igen snart.

  8. tina kl 08:50, den 9 augusti 2011

    Erika: Ja, mer muurikka-matlagning!

  9. 2011 i snabbrepris | pickipicki kl 00:04, den 31 december 2011

    [...] I juli återsåg jag mitt fina utekök. På frågan om man kan vara förälskad i ett kök, så är svaret utan tvekan ja. [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen