Tacospolisen är i stan!
Idag besöker tacospolisen P4 Morgon Uppland, och om det är något jag retar ihjäl mig på så är det köpevarianten av tacokrydda, guacamole och salsasås. Jag lägger mig ytterst sällan i vad folk äter, men dessa tre ting ogillas skarpt. Jag menar, vad har färdig tacokryddmix som inte min har? Inget! Eller hoppsan, höll visst på att glömma druvsocker, salt, modifierad stärkelse, potatisfibrer, klumpförebyggande medel (E551), syra (citronsyra), maltodextrin och jästextrakt. För att inte tala om guacamole på burk. Nu är ju inte matte mitt favoritämne, men visst avrundas väl 1,5% avokado till 0 va? Starta radion 07.30 vetja, så får ni höra hur man på 20 min gör tacokrydda så (stark) god att ögonen tåras, en guacamole som får samtliga korianderälskare på fall och sist men inte minst en finfin tomatsalsa.
Salsasås
4 tomater
1 liten rödlök
1 msk rapsolja
0,5 röd chili
0,5 lime
1 nypa (rå-)socker
1 nypa salt
1 krm svartpeppar
Finhacka chili och rödlök. Fräs 2 min i olja. Tillsätt finhackade tomater, pressad saft från lime, salt, socker och svartpeppar. Låt småkoka i 5 min. Servera ljummen el kall.
Guacamole
2 mogna avokado
0,5 tomat
0,5 lime
1 nypa salt
1 näve färsk koriander
Mosa avokadon med en gaffel, det får gärna vara bitar kvar. Blanda ner finhackad tomat, saft från lime, en nypa salt och generöst med finhackad koriander.
Egen (vuxen-)tacokrydda
0,5 msk cayennepeppar
1 tsk chiliflingor
2 tsk paprikapulver
4 tsk spiskummin
1 msk oregano
1 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk råsocker
1 tsk malen koriander
Barnvarianten: uteslut chiliflingor och cayennepeppar, alt minska mängden/byt till mildare variant. Hur man gör? Blanda! Vad man gör sen? Till exempel: stek kycklinglårfilé tillsammans med 1,5 msk tacokrydda. Servera i wrap tillsammans med guacamole, tomatsalsa och grönsaker.
Publicerad i radiomat, tacos | Kommentarer (21) Skriv ut inlägg