Chokladkalender – lucka 11
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka i chokladkalendern!
Publicerad i chokladkalender 2011 | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggSnabbmat för Uppsalabor!
Ofta slänger jag ut vad-ska-jag-äta-till-middag-ikväll-frågan på twitter. Det är roligt och svaren är så gott som alltid något helt annat än vad jag hade tänkt mig. Veckans bästa tips kom utan tvekan från Frida, som föreslog en tur till Nelins för inhandling av Nürnbergerbratwurst och surkål. 10 min tur och retur till Nelins, 5 min ”matlagning” hemma. Riktigt god snabbmat där dessutom motion ingår, måste ju vara snabbmat när den är som bäst? Dagen därpå blev det pasta med timjanchockad tomatsås och den sista korven till det, inte så pjåkigt det heller.
Instruktioner
1. Nelins hittar ni här.
2. Fridas i-affären-karta: Korven på hyllan längs första kortsidan, efter exotisk frukt. Surkål bland grönsakskonserver, stor burk nära golvet.
3. Stek korven, servera med surkål och stark senap.
Chokladkalender – lucka 10
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka i chokladkalendern!
Publicerad i chokladkalender 2011 | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 9
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka i chokladkalendern!
Publicerad i chokladkalender 2011 | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 8
Klicka på bilden för att öppna lucka 8!
Publicerad i chokladkalender 2011 | Kommentarer (2) Skriv ut inläggNu chockar vi förkylningen!
Vet ni vad man (jag) gör när huvudet är fullt av snor och smaklökarna har ramlat ur munnen? Man (jag) plockar fram den där gula habaneron som damp ner i brevlådan tidigare i höstas, och så skänker man (jag) tusen tack i tanken till hon i Momas kitchen, ni vet). Sen lagar man (Carl) mat som är både smakrik och så stark att tårarna rinner (av lycka). Upprepa proceduren tills dess förkylningen är borta.
Veronicas jamaicanska (regnbågs) kycklingcurry
900 g kycklinglårfilé
1 lime
en liten bit gul habanero,
(alt 0,5 röd habanero)
2 msk curry
1 tsk gurkmeja
2 tsk torkad timjan
3 tsk riven ingefära
1 msk olja
1 tsk salt
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1-2 dl vatten
2 morötter
2 potatis
2 tomater
1 grön paprika
0,5 kruka koriander
Dela de största bitarna kycklinglårfiléer i hälften, blanda med lime, finhackad habanero, gurkmeja, mortlad timjan, riven ingefära och salt. Bryn i olja tills de har fått en fin yta. Dela vitlöksklyftor i hälften, skär båtar av den gula löken och tillsätt lök och 1-2 dl vatten i grytan. Låt småkoka i 10 minuter. Skär slantar av morötter och kuber av potatis, låt koka ytterligare 15-20 minuter. Strimla paprika och hacka koriander, tillsätt mot slutet. Servera med ris eller andra (gulle-)gryn.
Publicerad i copy-paste, curry, Jamaica, kyckling | Kommentarer (12) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 7
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!
Publicerad i chokladkalender 2011 | Kommentarer (2) Skriv ut inläggEn finsk (ätbar) kavalkad
Finfina tjärpastiller
Men vad säger vi om tjära i glassformat? Carl gillar!
Mustamakkara (svart korv) må avskräcka somliga, men är inte så dumt ändå
Tattarmjöl?
Finland i pepparkaksformat
Finska favoriter på picki
Morotslåda
Karelska piroger med äggsmör
Vik en finsk julstjärna
Vaddå gnisselost?
Mormors rieska