Örtsaltsfabrik i uteköket!

den 11 augusti 2011, kl 18:15

På sommarkollot är det lätt att snöa in på bär, men lyfter man blicken ovan bärbuskarna så finns det en hel del annat ätbart också. Det som en eftermiddag började med ett studiebesök i kusinens kryddträdgård, slutade med att uteköket omvandlades till örtsaltsfabrik. Det fina uteköket fick förresten en ny arbetsbänk i sommar, nu ryms utan problem två personer samtidigt att laga mat. I örtsaltsfabriken rymdes med andra ord kusinen och jag. Carl han hamnade istället utanför köket, men med kameran i handen. Idag bjuds därför receptet på örtsalt i en bildserie. Håll tillgodo vetja och kom ihåg att hemgjort örtsalt är en prima hemgjord present.

Recept på hemgjort örtsalt med citronskal

1. Samla ihop ett gäng färska örter. Smaka och se vilka som kan tänkas passa tillsammans. Ta mindre av dem som smakar extra mycket och vice versa. Glöm inte blommorna, de smakar gott och inte minst så är de vackra att ha med i saltet. På bilden ovan: timjan, citrontimjan, oregano, isop, rosmarin och kinalök.Plocka blommor och blad från skaften. Tvätta en eller ett par citroner noggrant och skala det yttersta skalet med en potatisskalare.
2. Mortla örterna ordentligt tillsammans med grovt havssalt och citronskal.Spar ett gäng hela blommor.

3. Häll upp det mortlade saltet tillsammans med blommorna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Mortla lite till, så har du klarat av dagens träningspass.

5. Torka saltet i ugnen, max 50 grader. Rör om med jämna mellanrun och passa så att örterna inte bränns. Låt stå tills örterna torkat helt, minst en timme. Låt därefter svalna.

6. Den som vill kan köra saltet i en mixer, för ett fint örtsalt. Jag mortlade mitt till ett halvfint örtsalt och nöjde mig med det. Häll i små burkar eller liknande, lägg i hela torkade blommor.

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “Örtsaltsfabrik i uteköket!”

 1. Plommonet kl 18:47, den 11 augusti 2011

  Tina, du har ju en basilikadjungel i ditt kök, men har du några andra kryddväxter där? Jag försöker mig på timjan och oregano, men det vill sig inte alls. Gräslöken åkte i soporna idag, för det srang omkring läskiga små vita spindlar på fatet. Har du prövat koriander någon gång? brukar du så från frö eller planerat om från affärsköpt?

 2. tina kl 18:53, den 11 augusti 2011

  Plommonet: Basilikadjungeln på balkongen bor i en lergryta. Frösådd, men det funkar ju lika bra att sätta ner en köpeplanta i större kruka och med bra jord. Mynta har vi med, då brukar vi köpa myntakvistar och trycka ner i jord: http://www.pickipicki.se/2011/05/mitt-basta-myntatips/ Någon myntaplanta är från Handelsträdgård: http://www.pickipicki.se/2011/07/ett-stycke-atbar-present/ Mynta är tacksam att odla, den växer som ogräs! Vi har en köpetimjan med (från matbutik), i ny kruka med jord, och en citrontimjan jag fick av mamman i våras (den är nog från handelsträdgård). Gräslök och koriander från butik har vi haft svårt att hålla liv i. Visst kan man odla gräslök från frön, men våra har tidigare mest blivit taniga strån. Bäst är nog att dela en etablerad gräslöksplanta utomhus. Koriander har jag aldrig sått från frön. Det våra örter det.

 3. Ann-Louise kl 19:35, den 11 augusti 2011

  Tjusigt! Jag blir verkligen imponerad över allt du hittar på med naturens skafferi. :)

 4. Emmy kl 20:31, den 11 augusti 2011

  Nu vet jag vad jag ska göra med alla örtkryddor som växer som ogräs! Jag trodde det var mer avancerat, i alla fall tog längre tid, att göra örtsalt än så här. Tack för tipset!

 5. Moma kl 20:35, den 11 augusti 2011

  Å, det där ska jag testa, ska bara köpa lite örter först!

  Jag såg någon annan som gjort örtsalt, men då stod det att det skulle ta flera dagar och då avskräcktes jag… Men om du säger en timme så och lite tork på det så litar jag på dig…

 6. Josefine kl 21:30, den 11 augusti 2011

  wow, tack för tipset! Skulle aldrig komma på det själv

 7. Sannas Goda kl 07:44, den 12 augusti 2011

  Va fint!

 8. Plommonet kl 11:57, den 12 augusti 2011

  Hela levnadshistorien! Tack Tina! :)

 9. Moma kl 17:51, den 12 augusti 2011

  Hej igen, angående mat åt världens snabbaste så hittar du resten av inläggen kring det under kategorin ”Moma’s Kitchen- Mat åt världens snabbaste man…”

 10. Kim kl 11:01, den 13 augusti 2011

  Smart! Jag trodde jag aldrig skulle få uppleva detta, men mina örter växer snabbare än vad jag hinner äta upp dem, så örtsalt kanske är lösningen?

 11. tina kl 09:10, den 14 augusti 2011

  Ann-Louise: Det är ju så kul!

  Emmy: Man kan nog göra det mer invecklat än såhär om man vill, jag tycker att dte här funkar!

  Moma: Som sagt, man kan nog göra örtsalt på många krångligare vis än såhär, men jag tycker att det funkar. Man får testa och döma själv!

  Josefine: Varsågod vetja!

  Sanna: Tack!

  Plommonet: Haha, hela släktträdet. ;-)

  Moma: Tack!!

  Kim: Ja, det tycker jag!

 12. Fröken Dill kl 21:34, den 14 augusti 2011

  Egna kryddblandningar är toppen. Jag brukar göra min egen variant av Italiensk salladskrydda:
  http://frkdill.blogspot.com/2009/06/egen-salladskrydda.html
  Salt, citron och goda örter lät toppen! Jag har massor med örter som är perfekta att skörda nu, så detta får bli ett kvällsprojekt framöver.
  Hälsar fröken Dill

 13. tina kl 10:17, den 15 augusti 2011

  Fröken Dill: Tack för din länk! :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen