Sill i sista minuten
Jag gjorde taktiska val när mamman frågade vad jag ville bidra med till årets julbord. Tid i överflöd har inte riktigt varit min paradgren den här hösten, men titta hur smidigt jag kom undan. Senapen tar 10 min att göra, inkluderar vi gräddvispningen är jag uppe i en kvart. Man kan med nästan luras och tro att jag tillhör dem som är ute i god tid.
Romtopf – tillverkad i somras
Lingonpäron – tack vare farmors och farfars alla päron
Knäckebröd – och jag som fick julknäcke av fina vänner nyligen, tur!
Senap – rekordsnabba varianten ni vet
På temat lite tid trollar vi på en knapp halvtimme fram tre sorters sill i radion idag. Är man som vi ute i sista minuten kan man köpa 5-minutersvarianten (redan urvattnad och lagd i lag, men utan smaksättning). Senapssillen är något alldeles fantastiskt god om jag får säga det själv. Huruvida det kommer lukta sill i studion eller inte, hör ni här 07.30.
Senapssill med pepparrot
1 förpackning 5-minuters sill (240 g avrunnen vikt)
2,5 msk skånsk senap
2,5 msk dijonsenap
2 dl crème frâiche
2 msk fint riven pepparrot
1 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
en nypa svartpeppar
generöst med finklippt dill
Låt sillen rinna av. Blanda övriga ingredienser i en bunke. Skär sillen i mindre bitar och blanda ner den i sillen.
Inlagd sill med lingon
1 förpackning 5-minuters sill (240 g avrunnen vikt)
1 dl frysta lingon
10 nejlikor
1 rödlök
Låt sillen rinna av, men spar spaden. Koka upp spaden tillsammans med nejilkor och lingon. Låt kallna. Skiva rödlöken tunt. Skär sillen i mindre bitar och varva sill och rödlök i en glasburk. Häll den kalla spaden över sillen.
Skärgårdssill
1 förpackning 5-minuters sill (240 g avrunnen vikt)
1 dl crème frâiche
1 dl gräddfil
2 msk röd stenbitsrom
1 rödlök
en nypa svartpeppar
generöst med finklippt färsk dill
Låt sillen rinna av. Finhacka rödlöken och skär sillen i mindre bitar. Blanda samtliga ingredienser.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg13 kommentarer till “Sill i sista minuten”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Mums så goda sillar, ska själv göra idag. God Jul på dig!!
Sill… mmm. En av de absolut bästa sakerna på hela julbordet om du frågar mig. Mamma och jag har varit helt insnöade på en senapssill (som jag givetvis inte kommer på namnet på nu), men allting som en gör själv blir ju oftast bättre än den köpta varianten (utom mina naanbröd. Suck.) Nytt på vårt julbord för i år kommer vara en citron/lime/ingefärssill – den tror jag på! Ska fixa tillfälle att prova din senapssill också! :)
Och där blev jag sugen på julmat igen :)
Martina: God jul, god jul!
Plommonet: Sill och Janssons är nog mina favoriter! Förresten gillar jag allt utom lutfisken. Er sillvariant låter förresten både spännande och god.
Anna: Jag med!
Sillinläggningar är oförskämt smidiga att göra. Och precis lika oförskämt goda att äta. Sillen är det bästa med julbordet!
Emmy: Jag är beredd att hålla med!
Senapssillen var verkligen ljuvlig!
Frida: Hurra vad kul att den gick hem! :-)
[...] och karibienlänkarna Johan julkorv Min sista-minuten-sill med senap och pepparrot Karibisk kycklingsoppa Romkaka med lingongrädde Punch de [...]
[...] julkorv, Johans stekta inlagda strömming Tinas sista-minuten-sill med senap och pepparrot Karibisk kycklingsoppa Karibisk romkaka med lingongrädde Karibisk juldryck, Punch de [...]
[...] Senapssillen med pepparrot Julsalladen med kål och pepparrot Rika riddare med saffran och [...]
[...] Långbakad risgrynsgröt Den perfekta julskinkan Senapssillen med pepparrot Julsalladen med kål och pepparrot Rika riddare med saffran och lingonmascarpone Ägg benedict [...]
Hej igen,
Nu när det nalkas jul så hänger jag på din blogg lite extra, så var det även vid midsommar.
Du har så fantastiskt goda recept, tydliga och härliga!
SÅ nu blir det pickipicki-sill igen, måste leta upp rödbetssalladen också, tror du hade den också.
Ha de gott och god jul!