Men titta, det hänger knäckebröd i taket!
Lördagens middagsgäster kom raka vägen från en dag i bagarstugan och med sig hade de en kasse full med knäckebröd. Vad jag gör med mina finaste presenter? Hänger upp dem taket givetvis! Minst en vecka på tork löd ordinationen och någon fick därmed cykla raka vägen till Byggmax för att köpa rundstav. Sen återstår det att se huruvida jag kan hålla mig från att äta upp knäckebröden innan jul. Mycket, mycket tveksamt, är min egen gissning.
Karlholms julbröd (50-60 stycken)
400 g matfett
7,5 dl mjölk
6 dl vatten
3 pkt jäst
3/4 dl socker
2 msk salt
2 msk fänkål
2 msk anis
1 kg vetemjöl
1 kg rågsikt
0,2 kg grahamsmjöl
Hur man gör, se nedan.
Leufsta julbröd (40 stycken)
125 g matfett
1 l mjölk
2 pkt jäst
1 msk salt
3/4 dl sirap
1/2 msk anis
1/2 msk fänkål
1 kg rågsikt
1 kg vetemjöl
Smält matfett, tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Blanda i jäst och därefter övriga ingredienser. Knåda ett tag i degmaskin och jäs tills degen är på väg att rymma(!). Arbeta ihop degen och dela i rätt antal bitar. Runddriv och kavla ut dem tunt, men inte för tunt. Det är viktigt att de är ungefär jämntjocka överallt. Om man har en så kan man dra ett par tag med en kruskavel över varje bröd så att det blir mönster och vill man så stansar man ett hål. Det är viktigt att nagga varje kaka och borsta bort överflödigt mjöl. Brödkakorna kan vila ett tag innan gräddning eller så gräddas de direkt, det spelar ingen större roll. Bröden gräddas hursomhelst på ett par ögonblick i en tokvarm ugn, på förvärmd plåt eller sten.
Publicerad i bröd, knäckebröd | Kommentarer (14) Skriv ut inlägg14 kommentarer till “Men titta, det hänger knäckebröd i taket!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Oj, så gott brödet ser ut att vara! Tänk om man hade fått en sådan present :-)
Ser ju ruskigt rustikt ut att hänga upp brödet på dette vise! Mycket snygga bröd och de ser ju vrålgoda ut!
Kommer nog oxå ge mig på att baka hårdbröd eller de blir nog hårt tunnbröd för min del, gjorde de som gå bort present förra Julen och de blev lyckat.
Låter väldigt gott! Du skulle inte möjligtvis ha ett recept på senap gjort på senapspulver på lager? :)
Åh, va flott! Och vilken superfin present!
Wohooo, precis som FÖRR i tiden! Ser helt underbart gott ut,
tycker fröken Dill
Tjusigt! Förra året lagade jag hur många omgångar som helst av ditt julknäcke. Tog slut (rättare sagt – jag åt upp det) blixtsnabbt och jag misstänker att det kommer att bli likadant i år…
Det ser gott ut och roligt att hänga upp dem :)
Tina: Jag har inte tjuvsmakat ännu, men jag känner på mig att bröden är mycket goda!
Matias: Håller med dig om att knäckebröd är en prima gå-bort-present, inte minst såhär i juletider.
Matilda: Nix, jag har endast gjort senap på senapsfrön: http://www.pickipicki.se/2008/12/god-jul-och-god-julmat/
Helena: Ja, finaste presenten!
Fröken Dill: :-D Jag gillar att förr-i-tiden har flyttat in i det röda köket!
Ann-Louise: Knäckebröd är verkligen ruskigt gott!
Katarina: :-)
Snyggt ju!!
Finpresent, minsann! Åh, nu blev jag till och med lite avundsjuk, jag vill också ha en knäckebrödsstång i taket. När jag tänker efter är det nog precis vad mitt kök saknar. Det och en jordkällare… men en knäckestång är onekligen liite lättare att åstadkomma på egen hand. :P
Världens bästa inredningstips om inte annat, det ser ju jättehärligt ut med knäckebröd i taket <3
Hanna: Javisst!
Plommonet: Jag tror bestämt att knäckebrödsstången är aningen lättare. Men jag hoppas också att jordkällare ska vara möjligt att fixa, en sådan står även på min önskelista! ;-)
Alexandra: :-D
Wow! Rundstav har jag men inga bröd – får fixa det!
Anna B: :-)