Det hänger en mistel i taket
Mamman lagar mycket julmat, allt för att inte behöva laga någon mat alls mellan jul och nyår. Själv var jag redan på julaftonskvällen lika mätt på julmat som jag var mätt. Utöver att det röda köket är rött och att det hänger en mistel i dörröppningen, har ingen som ätit mat hos oss i veckan kunnat gissa att det var jul bara häromdan. Hembakt pizza på juldagskvällen följdes upp med spaghetti och kättfärssås på annandagen. Ja ni hör ju, julen försvann med en virverlvind (somliga säger Dagmar). Igår samlade jag åtminstone några julsmakspoäng när två bortglömda kuvert saffran blev en prima buljong och inte långt senare en förtjusande god paella.
Någon slags kusin till paella
6 gula scahlottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 morot
0,5 fänkål
2 st kycklingfiléer
400 g räkor med skal
3 msk tomatpuré
3 dl avorioris
3-4 dl vitt vin
0,5 kycklingbuljongtärning
2 askar körsbärstomater
2 paket saffran
1 lagerblad
salt, peppar
rejält med bladpersilja
Skala räkorna och spar skalet. Skiva vitlök och dela den gula löken i båtar. Stek hälften av lök och vitlök mjuk i en stor kastrull med olja. Tillsätt tomatpuré, moroten som skalats och delats i mindre bitar, delad fänkål och räkskal. Fräs några minuter tillsammans med saffran. Tillsätt vin, bunljong och låt småputtra, späd med lite vatten. Smaka buljongen, den ska smaka mycket men inte koka bort. Stek resten av lök och vitlök mjuk i olja i en stor stekpanna. Dela kycklingfilén i mindre bitar och bryn dessa tillsammans med löken, salta och peppra. Tillsätt ris och fräs någon minut. Tillsätt ett par dl av buljongen och lagerblad. Småputtra och späd med mer buljong/vin/vatten tills riset är färdigkokt och paellan krämig. Mot slutet, tillsätt tomaterna som halverats. Smaka av med salt och peppar. Vid servering, toppa med skalade räkor och rejält med färsk persilja.
Efter jul kommer sommar? Josefs efterrätt; fruktsallad med jordgubbar och glass
9 kommentarer till “Det hänger en mistel i taket”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ser väldigt gott ut!
Efter det sista julbordet, min mammas, som avnjöts på juldagen är vi verkligen också rätt trötta på julmat. Visserligen smafslade vi i oss resterna av en krämig Janssons på annandagen, men för övrigt blir det grillad lax, pasta, pizza, sushi och sashimi så här i mellandagarna!
Hälsar fröken Dill
Jag gjorde ett stort misstag i köket då jag slängde ner resterna av lutfisken i en bouillabaisse. Jag tänkte fisk som fisk – men så var det i-n-t-e. Det blev inte bättre av att jag gjorde typ 10 portioner…
Nej, julmaten får gärna göra ett uppehåll tills nästa jul nu om vi får bestämma (o det får vi i vårt kök som tur är). Lammytterfilé i går och lax med pasta idag, satt alldeles perfekt.
Lyllos dig som inte ätit julmat till leda. Efter julmat i 6 dagar blev jag idag serverad tacos med köpekrydda- gott – men föredrar din blandning! Ser framemot att laga paella när julturnen är över.
jag har precis hittat din blogg och den är verkjligen jättefin. Känns ”hemtrevlig” kan man säga så om en blogg?! :-) Jag har precis startat min så kom gärna med tips om hur jag kan få den lika ”hemtrevlig” och mysig som din. Förresten, dina bilder är underbara!!
Katarina: Det var det också! Hade säkert varit snäppet vassare med musslor, med några sådana fanns inte att tillgå. Musselfiskare firar också jul.
Fröken Dill: Det är lite märkligt, jag har ju längtat efter julmat sedan oktober, och när man har chansen att äta utan hämningar är man sugen på annat.
Ann-Louise: Du måste skoja! Hahaha, du som verkar så klipsk i övrigt! :-P
Mårtenssons kök: Åh vad gott!
Linda: Ja gör det vetja, hoppas att det ska smaka!
Me and my sweets: Tack fina du, ska kika in hos dig!
Aha, paella, naturligtvis, svaret på vad vi ska laga i kväll, tack, tack!
Liksom du Tina, blir jag mätt på julmaten den enda dag om året jag äter den. Vi åt bland annat fisksoppa med aioli, räkor med vitlöksbröd och sallad samt vildand i jul. Mycket godare!