Hemgjord färskost att imponera med
Vissa saker kan jag bli lite arg över, som till exempel varför ingen har berättat för mig hur enkelt och fantastiskt gott det är att göra egen färskost. Ni som i hemlighet har haft sådana här saker för er i köket, vad har ni egentligen att säga till ert försvar? Men nu är ju inte jag den som är den, så istället för att sitta här och sura, så berättar jag givetvis för alla er andra: detta måste ni prova! Egen färskost är grejen att imponera med nästa torsdagssoppa eller middagsbjudning. Färskosten är finfin att bjuda på till soppa och bröd, eller förresten till ett gott bröd i vilket sammanhang som helst. Jag testade två olika varianter, den ena baserad på kesella och den andra på yoghurt och gräddfil. Hur man väljer att smaksätta färskosten är givetvis upp till var och en, men för att använda ödmjuka ord; att härma mina smaksättningsvarianter nedan är en inte så dum idé. Nå, vad väntar ni på? Sätt igång!
Färskost med kesella som bas
(blir en mindre omgång)
Häll en burk kesella (10%) i ett kaffefilter och låt rinna av, i kylskåp under natt. Servera naturell, eller smaksätt exempelvis enligt förslag nedan.
Färskost med yoghurt och gräddfil som bas
(en lite större omgång som passar bra om man är några fler, är man ännu fler kan receptet utan problem dubblas)
Värm 5 dl naturell yoghurt (3%) till 50 grader, rör därefter ner 1,5 dl gräddfil (pga en miss med handlingslistan så fuskade jag med hälften långfil, hälften grädde, det gick fint det med). Häll i ett kaffefilter och låt stå över natten (i kylskåp) och rinna av. Servera naturell, eller smaksätt efter egen fantasi, alternativt inspiration nedan.
Smaksättningsförslag
1) Gräslök – blanda ner med finklippt gräslök, ju mer desto bättre. Pynta med lite finklippt gräslök och skivade rädisor.
2) Persilja och vitlök - blanda ner finhackad persilja, pressad vitlök efter behag samt lite finrivet citronskal. Pynta med finrivet skal från citron.
Publicerad i ätbara presenter, färskost, hemgjord present, tillbehör, Tips | Kommentarer (33) Skriv ut inlägg33 kommentarer till “Hemgjord färskost att imponera med”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Hej Tina,
Följ länken, så här gör jag eget smör på liknande sätt och det blir jättegott.
http://kökschefen.se/index.php/mat-a-recept/tillbehoer/712-kaerna-eget-smoer
Det låter ju jätteenkelt. Har aldrig testat men ska absolut göra det.
Låter kanonsmarrigt! Ett gott, lite mörkare surdegsbröd på det och dagen är gjord!
Jag testade att gora min egen laktosfria variant innan det fanns att kopa i butik. Den var iofs god men har aldrig kommit mig for att gora det igen. Den godaste farskost jag nagonsin smakat var en getost med orter fran spanska butiken Brindisa pa Borough Market. Man kanske ska forsoka sig pa att gora en sadan… ;-)
För 15-20 år sedan gjorde jag färskost ofta. Den gjordes på Kefir och ohomogeniserad mjölk. Det blev en mycket hållbar färskost. Men av någon okänd anledning försvann tyvärr Kefir från butikshyllan här hemma i min butik. För gott, verkar det som. Någon som sett till den någonstans?
Ska prova såfort jag kommer hem, verkar ju löjligt enkelt! Passar bra till ost och kex en fredagkväll som imorgon =)
Tack för tipset! Det där lät ju enkelt!
Åh, det här låter ju jättegott. Jag gjorde färskost härom veckan med filmjölk som bas. Enkelt och gott.
Medans min egen färskost står och rinner av skulle jag glida in här och leta upp ditt recept på svensk falafel. Och så visar det sig att du också gjort färskost precis, galet alltså! Min ska smaka gräslök :)
En riktig favorit, som faktiskt funnits med under stora delar av min uppväxt. Jag tror att jag har Anna Bergenström att tacka för det (som så mycket annat gott i matväg). Det är juste att det faktiskt går bra att freestyla lite. Jag brukar förresten låta den rinna av i saftduken (en sån där i tyg med röd ställning som sätts över en bunke) som faktiskt införskaffades till just detta. Dels eftersom hushållet inte har någon kaffetratt och dels eftersom det klarar större satser.
En sak till; valnötter eller rosépepppar är också bra smakvarianter!
Lars: Tack för tips! Eget smör har jag aldrig provatt att göra, men varför inte!
Erika: Det låter fint det:-)
Hanna: Ja, jag har några butiker i mina krokar som säljer ljuvliga surdegsbröd har jag upptäckt alldeles nyligen (och jag tror att det kommer ruinera mig).
Hanna: Gör det vetja!
Karin W: Kefir ja! Det var länge sen jag såg dom i hyllorna. Arla verkar dock sälja Kefir (men i ny förpackning?) http://www.arla.se/default____17791.aspx?selectedmenuitem=17373 Har dom inte deras Kefir i din butikshylla, så kanske butiken kan tänka sig att ta hem? Fråga!
Lampan: JA!
Martina: Ja, enklare än vad man kan tro:-)
Matpolisen: Ja, några sådana recept såg jag ju också när jag surfade runt. Kanske får prova det nästa gång.
Therese Ö: Sammanträffande, sa Bull. Kul! Hoppas falaflarna blir goda (kan inte tänka mig annat)!
Helena: Smart med saftduken. Jag funderade faktiskt på hur jag skulle ha gått tillväga om jag dubblat yoghurt-receptet. 5 dl yoghurt rymdes nämligen på håret i kaffefiltret. Rosépeppar testar jag nästa gång, det låter ju sagolikt gott! Tack!
Du ska bara veta hur många gånger jag tänkt ”Nu ska jag göra färskost” men aldrig kommit till skott. Har också hört att det ska vara busenkelt. Kanske till lördagsfrullen!
åh, hade en riktig färskostperiod för ett tag sedan men det har lite fallit i glömska, ska ta upp det igen!
har förresten (äntligen!) lyckats ändra webbadress, så numera är det http://www.matrepubliken.se som gäller!
Perfekt! Jag har en 5-decilitersburk med yoghurt som står i kylen och undrar vad jag ska göra med den. Nu vet jag! :-) Tack för tipset!
Vilka smaskiga mackor! Blev dödshungrig trots att jag åt en bastant lunch. Vad tror du om 10% turkyoghurt?
Sanna: Glöm isf inte bort att sätta in den i kylskåpet ikväll! :-)
Charlotta: Fint! Ska ändra i länklistan.
Erika: :-D
Anna B: Testa!
Jag har varit inne på detta flera gånger tidigare men inte fått tummen ur. Perfekt med ett basrecept att variera!
Hej Tina! Idag gjorde jag yoghurtvarianten med basilika, vitlök och örtsalt. Blev jättegott!
Mikkan: Det är aldrig försent att göra färskost!
Erika: Så roligt, jag ska kika in hos dig! :-)
hej igen, idag hade jag en klick av din ost på en bulgursallad, som jag åt till lunch, istället för dressing. Hur gott som helst!
Erika: Så smart! Det ska jag också prova! Tack:-)
[...] peppar och timjan. Pynta med färsk persilja. Servera soppan med ett gott bröd och kanske lite hemgjord färskost. Publicerad i billig mat, rotfrukter, soppa | Comment (0) Skriv ut [...]
Just nu står min kesella i ett kaffefilter i kylen för att ”rinna av”. Jag tänkte ge mig på en smaksättning från ett recept ur Coops tidning(Buffé). Mormor har redan bjudit på detta och då smakade det himmelskt, hoppas kunna åstadkomma samma resultat.
Smaksättningen består av dill, citronskal, svartpeppar & salt.
Mums, mums, mums!
Viktoria: Tack för att du påminner mig, nu ska jag också göra färskost i helgen! :-D
Hej, Jag tänkte också testa på detta. Men när jag kollat runt så har de flesta gjort det med Filmjölk. Kan man ändra yoghurt mot filmjölk istället, vad tror du?? Tacksam för svar snarast ;)
Javisst, det funkar prima att göra färskost med filmjölk som bas!
Tack för inspiration! Blev ”tvungen” att kuta ner till ICA halv tio en lördagskväll för att införskaffa ingredienser + filter. Har ingen kaffetratt, men det fungerar utmärkt med en vanlig tratt, så länge den inte har alldeles för bred öppning nedtill :-)
Anna: :-)
Hej,
Måste prova att göra färskost. Men jag har ingen termometer här på landet.
Har du något tips på hur jag kollar hur varm yoghurten/filen är?
Hälsningar Monica
Monica: Svår fråga. Jag hade nog kört på fuskvarianten utan termometer, dvs smaksatt naturell färskost (med färskriven pepparrot och honung mm) eller låtit kvarg rinna genom kaffefilter, för att spara experimenterandet till termometern hemma. Men, om du vill prova skulle jag nog köra på känsla, 45-50 grader är ju liksom fingervarmt och lite därtill. Testa kan man ju alltid, lycka till vetja och ha en fin sommar på landet. :-)
Sommarens andra omgång hemgjord färskost är nu lagrad i kylen. Blir att tas fram när man vill förgylla vardagskvällarna framöver :)
Isflingan: Hurra för sommaren som aldrig tar slut!