Hemgjord färskost att imponera med

den 2 september 2010, kl 09:01

Vissa saker kan jag bli lite arg över, som till exempel varför ingen har berättat för mig hur enkelt och fantastiskt gott det är att göra egen färskost. Ni som i hemlighet har haft sådana här saker för er i köket, vad har ni egentligen att säga till ert försvar? Men nu är ju inte jag den som är den, så istället för att sitta här och sura, så berättar jag givetvis för alla er andra: detta måste ni prova! Egen färskost är grejen att imponera med nästa torsdagssoppa eller middagsbjudning. Färskosten är finfin att bjuda på till soppa och bröd, eller förresten till ett gott bröd i vilket sammanhang som helst. Jag testade två olika varianter, den ena baserad på kesella och den andra på yoghurt och gräddfil. Hur man väljer att smaksätta färskosten är givetvis upp till var och en, men för att använda ödmjuka ord; att härma mina smaksättningsvarianter nedan är en inte så dum idé. Nå, vad väntar ni på? Sätt igång!

Färskost med kesella som bas
(blir en mindre omgång)
Häll en burk kesella (10%) i ett kaffefilter och låt rinna av, i kylskåp under natt. Servera naturell, eller smaksätt exempelvis enligt förslag nedan.

Färskost med yoghurt och gräddfil som bas
(en lite större omgång som passar bra om man är några fler, är man ännu fler kan receptet utan problem dubblas)
Värm 5 dl naturell yoghurt (3%) till 50 grader, rör därefter ner 1,5 dl gräddfil (pga en miss med handlingslistan så fuskade jag med hälften långfil, hälften grädde, det gick fint det med). Häll i ett kaffefilter och låt stå över natten (i kylskåp) och rinna av. Servera naturell, eller smaksätt efter egen fantasi, alternativt inspiration nedan.

Smaksättningsförslag
1) Gräslök – blanda ner med finklippt gräslök, ju mer desto bättre. Pynta med lite finklippt gräslök och skivade rädisor.

2) Persilja och vitlök - blanda ner finhackad persilja, pressad vitlök efter behag samt lite finrivet citronskal. Pynta med finrivet skal från citron.

Skriv ut inlägg

33 kommentarer till “Hemgjord färskost att imponera med”

  1. kökschefen.se/Lars kl 09:49, den 2 september 2010

    Hej Tina,

    Följ länken, så här gör jag eget smör på liknande sätt och det blir jättegott.

    http://kökschefen.se/index.php/mat-a-recept/tillbehoer/712-kaerna-eget-smoer

  2. Erika - Bakglädje kl 09:57, den 2 september 2010

    Det låter ju jätteenkelt. Har aldrig testat men ska absolut göra det.

  3. Hanna kl 09:57, den 2 september 2010

    Låter kanonsmarrigt! Ett gott, lite mörkare surdegsbröd på det och dagen är gjord!

  4. Hanna kl 10:27, den 2 september 2010

    Jag testade att gora min egen laktosfria variant innan det fanns att kopa i butik. Den var iofs god men har aldrig kommit mig for att gora det igen. Den godaste farskost jag nagonsin smakat var en getost med orter fran spanska butiken Brindisa pa Borough Market. Man kanske ska forsoka sig pa att gora en sadan… ;-)

  5. Karin W. kl 10:39, den 2 september 2010

    För 15-20 år sedan gjorde jag färskost ofta. Den gjordes på Kefir och ohomogeniserad mjölk. Det blev en mycket hållbar färskost. Men av någon okänd anledning försvann tyvärr Kefir från butikshyllan här hemma i min butik. För gott, verkar det som. Någon som sett till den någonstans?

  6. Lampan kl 11:25, den 2 september 2010

    Ska prova såfort jag kommer hem, verkar ju löjligt enkelt! Passar bra till ost och kex en fredagkväll som imorgon =)

  7. Martina kl 11:34, den 2 september 2010

    Tack för tipset! Det där lät ju enkelt!

  8. Matpolisen kl 11:47, den 2 september 2010

    Åh, det här låter ju jättegott. Jag gjorde färskost härom veckan med filmjölk som bas. Enkelt och gott.

  9. Therese Ö kl 15:21, den 2 september 2010

    Medans min egen färskost står och rinner av skulle jag glida in här och leta upp ditt recept på svensk falafel. Och så visar det sig att du också gjort färskost precis, galet alltså! Min ska smaka gräslök :)

  10. Helena kl 15:53, den 2 september 2010

    En riktig favorit, som faktiskt funnits med under stora delar av min uppväxt. Jag tror att jag har Anna Bergenström att tacka för det (som så mycket annat gott i matväg). Det är juste att det faktiskt går bra att freestyla lite. Jag brukar förresten låta den rinna av i saftduken (en sån där i tyg med röd ställning som sätts över en bunke) som faktiskt införskaffades till just detta. Dels eftersom hushållet inte har någon kaffetratt och dels eftersom det klarar större satser.

  11. Helena kl 15:53, den 2 september 2010

    En sak till; valnötter eller rosépepppar är också bra smakvarianter!

  12. tina kl 17:27, den 2 september 2010

    Lars: Tack för tips! Eget smör har jag aldrig provatt att göra, men varför inte!

    Erika: Det låter fint det:-)

    Hanna: Ja, jag har några butiker i mina krokar som säljer ljuvliga surdegsbröd har jag upptäckt alldeles nyligen (och jag tror att det kommer ruinera mig).

    Hanna: Gör det vetja!

    Karin W: Kefir ja! Det var länge sen jag såg dom i hyllorna. Arla verkar dock sälja Kefir (men i ny förpackning?) http://www.arla.se/default____17791.aspx?selectedmenuitem=17373 Har dom inte deras Kefir i din butikshylla, så kanske butiken kan tänka sig att ta hem? Fråga!

    Lampan: JA!

    Martina: Ja, enklare än vad man kan tro:-)

    Matpolisen: Ja, några sådana recept såg jag ju också när jag surfade runt. Kanske får prova det nästa gång.

    Therese Ö: Sammanträffande, sa Bull. Kul! Hoppas falaflarna blir goda (kan inte tänka mig annat)!

    Helena: Smart med saftduken. Jag funderade faktiskt på hur jag skulle ha gått tillväga om jag dubblat yoghurt-receptet. 5 dl yoghurt rymdes nämligen på håret i kaffefiltret. Rosépeppar testar jag nästa gång, det låter ju sagolikt gott! Tack!

  13. Sanna kl 19:08, den 2 september 2010

    Du ska bara veta hur många gånger jag tänkt ”Nu ska jag göra färskost” men aldrig kommit till skott. Har också hört att det ska vara busenkelt. Kanske till lördagsfrullen!

  14. charlotta kl 19:37, den 2 september 2010

    åh, hade en riktig färskostperiod för ett tag sedan men det har lite fallit i glömska, ska ta upp det igen!

    har förresten (äntligen!) lyckats ändra webbadress, så numera är det http://www.matrepubliken.se som gäller!

  15. Erika/Erka Perka kl 20:33, den 2 september 2010

    Perfekt! Jag har en 5-decilitersburk med yoghurt som står i kylen och undrar vad jag ska göra med den. Nu vet jag! :-) Tack för tipset!

  16. Anna B kl 15:09, den 3 september 2010

    Vilka smaskiga mackor! Blev dödshungrig trots att jag åt en bastant lunch. Vad tror du om 10% turkyoghurt?

  17. tina kl 18:58, den 3 september 2010

    Sanna: Glöm isf inte bort att sätta in den i kylskåpet ikväll! :-)

    Charlotta: Fint! Ska ändra i länklistan.

    Erika: :-D

    Anna B: Testa!

  18. Mikkan kl 22:11, den 4 september 2010

    Jag har varit inne på detta flera gånger tidigare men inte fått tummen ur. Perfekt med ett basrecept att variera!

  19. Erika/Erka Perka kl 21:39, den 5 september 2010

    Hej Tina! Idag gjorde jag yoghurtvarianten med basilika, vitlök och örtsalt. Blev jättegott!

  20. tina kl 15:44, den 6 september 2010

    Mikkan: Det är aldrig försent att göra färskost!

    Erika: Så roligt, jag ska kika in hos dig! :-)

  21. Erika/Erka Perka kl 13:47, den 12 september 2010

    hej igen, idag hade jag en klick av din ost på en bulgursallad, som jag åt till lunch, istället för dressing. Hur gott som helst!

  22. tina kl 15:13, den 12 september 2010

    Erika: Så smart! Det ska jag också prova! Tack:-)

  23. Grönsakssoppa, jatack! at pickipicki kl 08:51, den 6 oktober 2010

    [...] peppar och timjan. Pynta med färsk persilja. Servera soppan med ett gott bröd och kanske lite hemgjord färskost. Publicerad i billig mat, rotfrukter, soppa | Comment (0) Skriv ut [...]

  24. Viktoria kl 19:58, den 26 januari 2011

    Just nu står min kesella i ett kaffefilter i kylen för att ”rinna av”. Jag tänkte ge mig på en smaksättning från ett recept ur Coops tidning(Buffé). Mormor har redan bjudit på detta och då smakade det himmelskt, hoppas kunna åstadkomma samma resultat.

    Smaksättningen består av dill, citronskal, svartpeppar & salt.

    Mums, mums, mums!

  25. tina kl 20:03, den 26 januari 2011

    Viktoria: Tack för att du påminner mig, nu ska jag också göra färskost i helgen! :-D

  26. omma kl 20:13, den 19 mars 2012

    Hej, Jag tänkte också testa på detta. Men när jag kollat runt så har de flesta gjort det med Filmjölk. Kan man ändra yoghurt mot filmjölk istället, vad tror du?? Tacksam för svar snarast ;)

  27. tina kl 20:18, den 19 mars 2012

    Javisst, det funkar prima att göra färskost med filmjölk som bas!

  28. Anna kl 22:27, den 12 januari 2013

    Tack för inspiration! Blev ”tvungen” att kuta ner till ICA halv tio en lördagskväll för att införskaffa ingredienser + filter. Har ingen kaffetratt, men det fungerar utmärkt med en vanlig tratt, så länge den inte har alldeles för bred öppning nedtill :-)

  29. tina kl 15:52, den 13 januari 2013

    Anna: :-)

  30. Monica Ljungblad kl 18:53, den 22 juni 2014

    Hej,
    Måste prova att göra färskost. Men jag har ingen termometer här på landet.
    Har du något tips på hur jag kollar hur varm yoghurten/filen är?
    Hälsningar Monica

  31. tina kl 19:53, den 23 juni 2014

    Monica: Svår fråga. Jag hade nog kört på fuskvarianten utan termometer, dvs smaksatt naturell färskost (med färskriven pepparrot och honung mm) eller låtit kvarg rinna genom kaffefilter, för att spara experimenterandet till termometern hemma. Men, om du vill prova skulle jag nog köra på känsla, 45-50 grader är ju liksom fingervarmt och lite därtill. Testa kan man ju alltid, lycka till vetja och ha en fin sommar på landet. :-)

  32. Isflingan kl 12:49, den 29 augusti 2014

    Sommarens andra omgång hemgjord färskost är nu lagrad i kylen. Blir att tas fram när man vill förgylla vardagskvällarna framöver :)

  33. tina kl 18:55, den 7 september 2014

    Isflingan: Hurra för sommaren som aldrig tar slut!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen