Veckomatsedel vecka 37
Här kommer en veckomatsedel igen, i femdagars format. Just nu passar det bäst så. Och en sak till, jag ska vara ärlig och säga att kantarellfotot är från förra sommaren. Svamppromenaderna var några fler och gav helt enkelt större utdelning i fjol. Det är därför ett mycket strategiskt val att placera kantarellrisotton först på fredagen, tills dess hoppas jag fått ihop tillräckligt mycket svamplycka. Om inte så får jag väl säga tack och lov för att jag fortfarande har någon påse kantareller kvar i frysen.
Veckomatsedel
Mån Fiskkakor med palsternackspuré
Tis Kycklingfärsbiffar med grönsaker och tzatziki i libabröd
Ons Isterband på ryskt vis
Tor Thaisoppa med fisk- och skaldjur
Fre Kantarellrisotto
Soppa + bröd = sant!
Jag måste bekänna en sak. Påväg hem från tåget passerar jag ett bageri här i Uppsala som bakar oemotståndliga surdegsbröd (Forsa hembageri på Dragarbrunnsgatan). Dörren står alltid öppen, och ungefär varannan gång kan jag inte låta bli att titta in och komma ut med en bit bröd i handen. Det har fått två märkbara konsekvenser. 1) Vårt brödkonto har gått från 0 till att skjuta i höjden (jag tror snart att jag inte har något annat val än att ställa mig i skaran surdegsbrödsbakare). 2) Herremingud vad vi äter soppa nuförtiden! Mer än någonsin förr. Bröd är visserligen alltid gott, men inget slår kombinationen en god soppa och ett gott bröd. För att variera oss bland favoritsopparna litegrann, så blev det jordärtskockssoppa häromkvällen. Ljuvligt.
Jordärtskockssoppa,
med parmachips
500 g jordärtskockor
1 liten gul lök
5 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl vitt vin
1 dl grädde
smör
timjan
salt, peppar
lufttorkad skinka
Skala jordärtskockorna och dela i mindre bitar. Fräs jordärtskockorna tillsammans med gul lök i lite smör i en kastrull några minuter, utan att de får färg. Häll över vin, vatten och buljong. Låt småkoka under lock tills jordärtskockorna är mjuka (runt 20 min). Mixa soppan slät och rör ner grädde, värm soppan igen. Smaka av med salt, peppar och timjan.
Under tiden soppan kokar, lägg några skivor lufttorkad skinka på en plåt med bakplåtspapper. Torka mitt i ugnen i 175 grader i ungefär 5-8 min. Servera soppan med parmachips och ett rejält surdegsbröd.
Publicerad i bröd, jordärtskocka, soppa | Kommentarer (23) Skriv ut inlägg