Ska vi kora årets hemmakock du och jag?
Den 19 oktober går finalen av Årets hemmakock av stapeln på Hamburger Börs. Precis som i fjol bjuds det på trerätters och matlagning på scen (i år är temat semesterminnen). Jag ska dit och tänkte därför fråga om du också vill följa med? Lämna i så fall ett recept i det här inlägget. Det enda kravet på receptet är att det ska vara kopplat till ett fint semesterminne (berätta gärna hur) och att receptet finns här senast söndag före midnatt. På måndag drar jag en vinnare som belönas med en biljett till sig och en vän. Deal?
Pickipicki lagar fjolårets vinnarrecept
Baconlindade älgfärsbiffar och svamprisotto på bovete
Nu äter vi kål tills vi spricker!
Till familjen kål (eller korsblommiga växter med ett tjusigare namn) hör allt från klassiska vitkål, rödkål och brysselkål till kanske lite mer otippade broccoli, pepparrot och wasabi. Nu ska man ju aldrig dra alla över en kam, men familjen kål må vara undantaget. Snygga (det finns inget vackrare ätbart än ett rödkålshuvud som delats mitt itu), nyttiga (så gott som hela vitaminalfabetet ryms i flera av kålsorterna) och smarta. Jo, faktiskt smarta. Kål innehåller ämnet glukosinolater samt enzymet myrosinas. När exempelvis en insekt går lös på ett kålhuvud börjar enzymet bryta ner glukosinolaterna och ämnen bildas som gör att kål smakar kål och insekterna, ja dom kolar vippen. Inte så dumt va? Något annat som inte är så dumt är att jag alldeles strax lagar en höstfavorit med just kål i morgonstudion i P4 Uppland. Dom som inte lyssnar måste laga själva.
Ljummen höstsallad
¼ vitkålshuvud
1 burk kikärtor
2-3 msk rapsolja
2-3 tsk gul curry
salt och svartpeppar
1-2 äpplen
en bit gott bröd
frysta lingon
Skölj kikärtorna ordentligt och stek i olja, krydda med lite salt, svartpeppar och rikligt med curry. Skär brödet i mindre bitar och rosta i en torr stekpanna.Vänd ner finskuren vitkål och äpple hackat i mindre bitar till kikärtorna och låt fräsa en stund. Pynta med brödkrutonger och lingon vid servering.
Publicerad i kål, radiomat, salladsvariant, vegetariskt, vitkål | Kommentarer (20) Skriv ut inläggVad hon som fnyser åt kanelbullens dag gjort just idag de senaste 4 åren?
2010 – Rosa kanelbullar med systern
2009 – Kanelbullebakstävling med Johanna, Robin och Noa
2008 – En kanelbullesnigel
2007 – Kanelbullefikat i Midsommarkransen
Det ska erkännas att jag brukar fnysa lite lätt när kanelbullens dag kommer på tal. Men fördelen (nackdelen?) med att ha en egen matblogg är att jag, och därmed vemsomhelst, utan ansträning kan se vad jag gjort just den 4:e oktober de senaste 4 åren. Avslöjad med handen i bullpåsen, eller vad säger man?
Recept
Kanelbullar
Laxburgare med sötpotatispommes
Ibland tappar jag fokus när vi storhandlar och har bara öga för en enda sak. Igår såg jag kål kan man säga, och handlingskassarna fylldes till större delen av kål i olika färger och former. Just den här tiden på året är kål dessutom den bästa dealen man kan göra i mataffären. Svenskt, nyttigt som bara den och så billigt att det nästan kan avrundas till gratis. Jag törs utlova att det kommer att bjudas på ett och annat recept med kål här den närmsta tiden.
Laxburgare med sötpotatispommes
och coleslaw (vitkål, rödkål och äpple)
500 g laxfilé
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 normalstora sötpotatisar
rapsolja
100 g vitkål
100 g rödkål
2 svenska äpplen
2 rågade msk majonnäs
2 rågade msk gräddfil
1 tsk gul curry
salt och svartpeppar
Skala sötpotatisen och dela i tjocka bitar. Ringla över rapsolja, lite svartpeppar och generöst med salt. Ugnsbaka i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 min. Mixa laxfilé till en grov färs. Rör ner ägg, salt och peppar. Forma fyra biffar och stek i lite rapsolja, några minuter på varje sida. Strimla vitkål, rödkål och äpple grovt. Rör ner ett par msk majonnäs respektive gräddfil. Smaka av med salt, svartpeppar och gul curry.
Publicerad i äpplen, fisk, kål, lax, rödkål, sötpotatis, vitkål | Kommentarer (22) Skriv ut inläggEn rosa fototriss
Söndagens fototriss är på temat rosa. Att oktober är en rosa månad till förmån för att uppmärksamma bröstcancer kan inte ha gått någon förbi. I fjol samlade picki tillsammans med er in så mycket pengar att jag grinade på nyårsafton när vi räknade ihop summan. Det kommer dröja länge innan jag ber er om pengar igen, men just idag vill jag passa på att viska i era öron att vi aldrig får glömma bort att det finns fler cancerformer än just bröstcancer, och att även barn drabbas.
Rosa mat på pickipicki
Rå(sa)stekt potatis
En chockrosa rödbetspesto
Klappgröt
Rosa kanelbullar
Brysselkex
Rosa dammsugare
Läsarnas bästa tips på rosa mat (se kommentarer)