En vinnarrätt med älg och bovete
När finalen av Årets hemmakock gick av stapeln för en dryg månad sedan, var det den här rätten som stod som segrare. Finalrätterna tillagades på scenen, men vi i publiken fick tyvärr inte möjlighet att smaka på maten. Trevligast med kvällen var istället att få träffa fina matbloggare och gulliga bloggläsare. Men det är klart jag har funderat över hur en vinnarrätt smakar. Nu vet jag, för fredags slog vi därför till med baconinlindade älgfärsbiffar och svamprisotto. Inte helt otippat så var det gott. Särskilt risotton gjord på bovete, den varianten kommer vi helt klart tillaga igen.
Baconinlindade älgfärsbiffar
400 g älgfärs
1 dl ströbröd
1 dl creme fraiche (smaksatt med timjan, Karl-Johan och citron)
salt och svartpeppar
1 paket bacon
Svamprisotto på botvete
2 schalottenlökar, el 0,5 gul lök
2 msk olivolja
2 dl bovete, rostad
2 dl blandad färsk svamp
3 dl buljong
en klick smör
2 dl riven parmesanost
Älgfärsbiffar: Blanda samman samtliga ingredienser till biffarna. Forma små biffar (ung 12 st). Linda in biffarna i 0,5-1 skiva bacon. Lägg biffarna på en smord plåt och ugnsstek mitt i ugnen i 200 grader i 15-20 minuter. Risotto: Finhacka löken och fräs i olja utan att löken tar färg. Skölj bovetet och rör ner i löken. Tillsätt buljong och låt koka under lock i 10 minuter. Grovhacka svampen och stek i lite olivolja i separat stekpanna eller kastrull. Salta och peppra. Tillsätt svampen till bovetet och låt koka ytterligare 5-10 min, eller tills botvetet är klart. Innan servering, rör ner skyn från älgfärsbiffarna, en klick smö och den grovrivna parmesanosten. Smaka av med salt och peppar om det behövs.
Publicerad i älg, Årets Hemmakock, bacon, risotto | Kommentarer (6) Skriv ut inlägg6 kommentarer till “En vinnarrätt med älg och bovete”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jättegott, tack! Och perfekt inför fredagsmys, trots att man blev bra mätt!
Lät som en god vinnarrätt:)
Hoppas att du får en fin & mysig första advent!
Kram Anna
WOW!! Förstår att den vann! Låter supersmaskigt!! Måste testa!!
jag åt risotto på bovete när vi var på 28+ här i göteborg för något år sedan, visst är det grymt? love it.
hoppas ni har haft en fin första advent, picki!
Mamman: :-)
Anna: Detsamma vetja! Kram
Sofie: :-)
Charlotta: Bovete använder vi sällan, men den gjorde sig verkligen över förväntan bra i risotto. :-)
[...] Trattkantarellsoppa Kantarellsås Kantarellrisotto Svamprisotto med bovete Pizza med kantareller och västerbottensost Tweet Publicerad i kantareller, svamp, [...]