En vinnarrätt med älg och bovete

den 28 november 2010, kl 11:15

När finalen av Årets hemmakock gick av stapeln för en dryg månad sedan, var det den här rätten som stod som segrare. Finalrätterna tillagades på scenen, men vi i publiken fick tyvärr inte möjlighet att smaka på maten. Trevligast med kvällen var istället att få träffa fina matbloggare och gulliga bloggläsare. Men det är klart jag har funderat över hur en vinnarrätt smakar. Nu vet jag, för fredags slog vi därför till med baconinlindade älgfärsbiffar och svamprisotto. Inte helt otippat så var det gott. Särskilt risotton gjord på bovete, den varianten kommer vi helt klart tillaga igen.

Baconinlindade älgfärsbiffar
400 g älgfärs
1 dl ströbröd
1 dl creme fraiche (smaksatt med timjan, Karl-Johan och citron)
salt och svartpeppar
1 paket bacon

Svamprisotto på botvete
2 schalottenlökar, el 0,5 gul lök
2 msk olivolja
2 dl bovete, rostad
2 dl blandad färsk svamp
3 dl buljong
en klick smör
2 dl riven parmesanost

Älgfärsbiffar: Blanda samman samtliga ingredienser till biffarna. Forma små biffar (ung 12 st). Linda in biffarna i 0,5-1 skiva bacon. Lägg biffarna på en smord plåt och ugnsstek mitt i ugnen i 200 grader i 15-20 minuter. Risotto: Finhacka löken och fräs i olja utan att löken tar färg. Skölj bovetet och rör ner i löken. Tillsätt buljong och låt koka under lock i 10 minuter. Grovhacka svampen och stek i lite olivolja i separat stekpanna eller kastrull. Salta och peppra. Tillsätt svampen till bovetet och låt koka ytterligare 5-10 min, eller tills botvetet är klart. Innan servering, rör ner skyn från älgfärsbiffarna, en klick smö och den grovrivna parmesanosten. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen