Fyra nyanser av brunt
Vissa gånger räcker det med att titta på tallriken för att konstatera att det egentligen inte är någon idé att fota maten. Fyra nyanser av brunt gör sig helt enkelt inte så bra på bild. Då gäller det att rädda det som räddas kan och plocka fram den färggladaste duken ur linneskåpet. Med lite tur så piffar det upp bilden tillräckligt. Men, apropå vad som finns på tallriken: 1) Att rulla falaflar i sesamfrön gör att de både smakar extra gott och ser roligare ut. 2) När surdegsbrödet börjar bli lite väl torrt och trist, så kan de förvandlas till rena lyxbrödet om man brer brödskivorna i smör på bägge sidor och steker dem i stekpanna så att de blir knapriga och fina. 3) Jordärtskocksgratäng är toppengott. 4) Dessa tre delikatesser tillsammans är inte en perfect match.
Jordärtskocksgratäng
Skiva 500 g jordärtskockor i halvcentimetertjocka skivor. Lägg ett lager jordärtskocksskivor i botten på en liten ugnsfast form. Salta och peppra. Strö över finstrimlad purjolök och därefter ytterligare ett lager med jordärtskocksskivor. Salta och peppra. Häll över 2-3 dl hälften grädde, hälften mjölk. Toppa med riven västerbottenost. Grädda i nedre delen av ugnen i knappt en halvtimme, eller tills jordärtskockorna är mjuka.