Fyra nyanser av brunt

den 29 november 2010, kl 08:03

Vissa gånger räcker det med att titta på tallriken för att konstatera att det egentligen inte är någon idé att fota maten. Fyra nyanser av brunt gör sig helt enkelt inte så bra på bild. Då gäller det att rädda det som räddas kan och plocka fram den färggladaste duken ur linneskåpet. Med lite tur så piffar det upp bilden tillräckligt. Men, apropå vad som finns på tallriken: 1) Att rulla falaflar i sesamfrön gör att de både smakar extra gott och ser roligare ut. 2) När surdegsbrödet börjar bli lite väl torrt och trist, så kan de förvandlas till rena lyxbrödet om man brer brödskivorna i smör på bägge sidor och steker dem i stekpanna så att de blir knapriga och fina. 3) Jordärtskocksgratäng är toppengott. 4) Dessa tre delikatesser tillsammans är inte en perfect match.

Jordärtskocksgratäng
Skiva 500 g jordärtskockor i halvcentimetertjocka skivor. Lägg ett lager jordärtskocksskivor i botten på en liten ugnsfast form. Salta och peppra. Strö över finstrimlad purjolök och därefter ytterligare ett lager med jordärtskocksskivor. Salta och peppra. Häll över 2-3 dl hälften grädde, hälften mjölk. Toppa med riven västerbottenost. Grädda i nedre delen av ugnen i knappt en halvtimme, eller tills jordärtskockorna är mjuka.

Skriv ut inlägg

8 kommentarer till “Fyra nyanser av brunt”

  1. Martin Persson kl 08:24, den 29 november 2010

    Jag tycker det är en vacker bild, men som du skriver så är det kanske duken som gör sitt.

    Om perfect match-kombinationen: Jag har lagat en hel del mat med med jordärtskocka, och tycker jag får bäst resultat när den inte är ensam, eftersom den smakar så mycket. Så jag rostar den med fänkål, morötter och svartrot (som jag är sådär helt överförtjust i just nu).

  2. Helena Ljunggren kl 10:36, den 29 november 2010

    Bilden är kanon, som alltid. :)

  3. Helena kl 20:30, den 29 november 2010

    Den där gratängen lät supergod! Kanske ska testa den nu när jag ändå har en massa västerbottenost hemma.

  4. Tina kl 00:10, den 30 november 2010

    Martin: Det låter riktigt gott! Tanken var att varva med potatis, men i brist på potatis fick det bli utan. Jag tycker att det blev över förväntan gott ändå.

    Helena: Du är så snäll!

    Helena: Ja! :-) Västerbottenostär bra gott, på pizza eller i risotto tillsammans men kantareller, mmm…

  5. Sanna kl 22:05, den 1 december 2010

    Ibland är det nästan omöjligt att få mat att se god ut på bild. Inte får man känna doften på den heller! Förhoppningsvis är ingredienslistan åtminstone lockande för smaklökarna.

  6. tina kl 22:09, den 1 december 2010

    Sanna: Ja, tänk om det hade varit möjligt att överföra dofter genom datorn! :-D

  7. Hanna kl 09:16, den 15 januari 2011

    Spontangjorde potatis- och jordärtskocksgratäng i veckan. Potatis, jordärtskockor, bacon, grädde, ost, salt, peppar och oregano. Helt… galet… gott. Skockorna och bacon är som gjorda för varandra!

  8. tina kl 18:49, den 17 januari 2011

    Hanna: Mmm, det låter ljuvligt gott. Tack för tips!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen