Pappans vilda skogssås
Det här skulle kunna ha varit farsdagsmiddagen, men det är det inte. Men på tema pappan, dagen till ära, är det här en finfin älg tillsammans med pappans goda sås till vilt. En vild sås helt enkelt, som rymmer mer skog än vad man kan tro. Lingon, trattkantareller och enbär, vad mer kan man begära av en skogssås? Inget tror jag, och då har jag ändå funderat en bra stund. Till pappan, varsågod, här är din sås.
Pappans vilda skogssås
Gör en bottenredning genom att vispa ut ett par matskedar vetemjöl i smör som smälts i en kastrull, vispa till en slät smet. Vispa ner grädde, steksky från älgsteken, och/eller en skvätt viltfond. Tillsätt enbär som mortlats grovt (6-7 stycken), någon matsked lingon från hemkokt lingonsylt (alternativt färska/frysta lingon), samt en till ett par nävar smulade torkade trattkantareller. Låt såsen småkoka 5-10 min. Smaka av med salt och peppar, späd ev med buljong eller viltfond. Servera såsen förslagsvis till älgstek, tillsammans med kokt potatis och svartvinbärsgelé.