Vi tjuvlagade torsdagssoppan!
Att jag gillar citron i mat, är inget jag hymlar med. Jag skulle kunna ha citron i all mat, utom möjligen havregrynsgröt (om det nu räknas som mat). Ett recept som har ”citron” i namnet bokmärks därför rakt av, alltid. Den här potatissoppan med citron och timjan har jag suktat efter sedan jag såg den hos tjejerna i köket. Häromkvällen blev det till slut av, och inte helt otippat så gick soppan hem hos mig. Soppan fick för övrigt pris i Taffels och Svensk potatis gemensamma potatistävling tidigare i år. Helt rätt, klart att en finfin soppa ska prisas!
Kerstins potatissoppa
med citron och timjan
0,5 kg potatis
1 gul lök
olivolja att steka i
2,5 dl matlagningsgrädde
5 dl grönsaksbuljong
2 tsk torkad timjan
1 liten (ekologisk) citron
salt och svartpeppar
Fräs finhackad lök i lite olivolja på låg värme så att den blir mjuk men utan att den tar färg. Tillsätt skalad och finhackad potatis, rör runt så att potatisen blandas med löken. Häll på matlagningsgrädde och låt koka upp, sjud sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen mjuknat (rör om ofta så att det inte bränns). Tillsätt timjan och den heta buljongen till soppan, rör om så det blandas. Innan servering, pressa i 2-3 msk citronsaft samt rör ner finrivet skal från en citron. Smaka av med salt och peppar.
Citron på fler vis
Citronkladdkaka
Vatten som smakar fest
En snabb grön pasta
Fräsch palsternackspuré