Vi tjuvlagade torsdagssoppan!
Att jag gillar citron i mat, är inget jag hymlar med. Jag skulle kunna ha citron i all mat, utom möjligen havregrynsgröt (om det nu räknas som mat). Ett recept som har ”citron” i namnet bokmärks därför rakt av, alltid. Den här potatissoppan med citron och timjan har jag suktat efter sedan jag såg den hos tjejerna i köket. Häromkvällen blev det till slut av, och inte helt otippat så gick soppan hem hos mig. Soppan fick för övrigt pris i Taffels och Svensk potatis gemensamma potatistävling tidigare i år. Helt rätt, klart att en finfin soppa ska prisas!
Kerstins potatissoppa
med citron och timjan
0,5 kg potatis
1 gul lök
olivolja att steka i
2,5 dl matlagningsgrädde
5 dl grönsaksbuljong
2 tsk torkad timjan
1 liten (ekologisk) citron
salt och svartpeppar
Fräs finhackad lök i lite olivolja på låg värme så att den blir mjuk men utan att den tar färg. Tillsätt skalad och finhackad potatis, rör runt så att potatisen blandas med löken. Häll på matlagningsgrädde och låt koka upp, sjud sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen mjuknat (rör om ofta så att det inte bränns). Tillsätt timjan och den heta buljongen till soppan, rör om så det blandas. Innan servering, pressa i 2-3 msk citronsaft samt rör ner finrivet skal från en citron. Smaka av med salt och peppar.
Citron på fler vis
Citronkladdkaka
Vatten som smakar fest
En snabb grön pasta
Fräsch palsternackspuré
26 kommentarer till “Vi tjuvlagade torsdagssoppan!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Visst är den urgod! Blir sugen på att laga den igen, snart!
Ah, denna maste ju provas! Ikvall blir det dock gron artsoppa! Mums!
Det lät gott. Friskt med lite citron i!
Gud så gott, måste provas!
Det lät så gott så vi lagade soppan till lunch. Blev jättebra. Vi använde mandelpotatis. Det tror jag var ett bra val. Tack för inspirationen!
Jag älskar potatissoppa och det måste ju vara gott med citron och timjan i! Det här ska jag absolut testa!
Tack för en trevlig kväll med soppa och god efterrätt!
Soppan och efterrätten var jättegoda, och det blev suveränt med citron i soppan!
Jag har lagat denna soppa. Kanongod!
Åhh.. den är verkligen urgod! Jag minimerade vidbränningsrisken genom att koka potatisen i buljongen och tillsatte grädden på slutet. Ett tips om man inte har lust att passa soppan hela tiden och smakmässigt gör det säkert ingen skillnad.
Maria: Soppan är toppen! Tack för inspiration! :-)
Hanna: Gröna ärtor är faktiskt det enda som jag inte äter. Jag testade gröna ärtor i soppformat här på picki http://www.pickipicki.se/2009/12/joda-visst-at-jag-gronartssoppan/ (med massor av citron i), men det blev ingen favorit. :-P
Sarah: Yesbox!
Ivana: Ja det tycker jag, bokmärk!
Margareta: Åh vad roligt! :-D
Helena: Ja gör det vetja!
Mamman: Tack för sällskapet! :-)
Mian: :-)
Eva: Själv smög jag i lite av buljongen redan från start. Tack för att du påmint mig om denna soppa ett flertal gånger, den gick verkligen hem!
Här har du en som är citronmissbrukare, Anki skvätter dropparna på både det ena och det andra. Citron och persilja är de absoluta favoriterna!
Älskar också citron i det mesta. Denna soppar låter inte dum? Kan hända att jag testar citron på havregrynsgröten imorrn. Risken är att det skär sig med mjölken…;)
Mårtenssons kök: Ja, här är en som fattat poängen! Citron och persilja är toppen! I fiskgratäng, i potatismos, i tabboleh, osv… :-)
Sofie: Haha, jag betvivlar att du vågar!
Mums! Jag gillar också citron. :)
Vi var i Pickipicki-town i går och käkade utsökt sushi på Yama. Vad fint ni fått kring stationen nu! Det var ju riktig storstadskänsla helt plöstligt. :)
Ha en fin torsdag!
Åh, kul med ett nytt sopprecept – vi äter jättemycket soppa hemma just nu. Citron är verkligen supergott i det mesta.
Igår bakade jag äntligen det där rödbetsbrödet med quinoa. Jag minns att du var nyfiken på hur quinoa med färg skulle göra sig i brödet, så här är det:
http://lobasliv.blogspot.com/2010/11/en-drom-i-rosa.html
Camilla: Jag är gladast över att det äntligen går att ta sig under spåren istället för över :-) Yama passerar jag varje dag, men hittills har det inte blivit av att jag testat. Kul att den var bra, tack för tips!
Loba: Hurra! Ska genast kika!
Citron kan vara bästa ”kryddan” någonsin. Jag gillar att droppa citronjuice över smörstekt potatis eller kykclingfilé. Lime är också en favorit, om jag fick välja hade jag kunnat limejuice med vatten och lite socker resten av mitt liv.
Therese: Limemarinerade sommabär!!
Vilken god soppa. Blev kvällsmålet idag, med sparrispotatis och jordärtskocka och 50/50 mjölk och vanlig grädde. Slurp!
Emma: :-) Slurp säger jag med!
Hemskt ledsen Tina, men efter att ha sett citronkladdkakan så hade jag bara ögon för den… (soppan vad säkert mums och allt, jag blev bara så kakbetagen!)
Mikkan: Hihi, gulle du!
Potatis är en underskattad basföda!
/ Enkelt gott
Enkelt gott! Så sant, kunde inte sagt det bättre själv!
Syrligt är så gott i mat. Den här soppan måste jag prova!
Sanna: Ja det måste du! :-)