Hej måndag!

den 24 oktober 2011, kl 10:00

Lycka är att hitta svartkål i mataffären, det händer nämligen inte särskilt ofta. Fräst i smör och toppad med lite salt och svartpeppar sopar den banan med vilken sallad som helst. När man sedan ätit smörfräst svartkål som tillbehör till maten sju dagar i ett svep, då avslutar man svartkålsveckan med att hacka ner det sista i en krämig svamppasta. Och så tänker man att det var synd att den fina idén inte slog en lite tidigare.

Krämig pasta med svartkål och trattisar
350 g trattkantareller
ca 75 g svartkål
0,5 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
3 dl grädde
rivet skal från 1 liten citron
salt och svartpeppar
0,5 dl riven vällagrad ost
4 port bandpasta

Koka pasta. Finhacka lök och vitlök, fräs mjuk i olja. Tillsätt grovhackad svamp och låt fräsa ca 5 min, vänd ner grovhackad svartkål (skär bort den grova delen av stjälken) och fräs ytterligare någon min. Häll över grädde, låt koka någon min. Smaka av med rivet skal från citron, salt och svartpeppar. Vänd ner den nykokta pastan i såsen. Toppa med lite riven ost.

Skriv ut inlägg

19 kommentarer till “Hej måndag!”

  1. Helena Ljunggren kl 11:17, den 24 oktober 2011

    Tjena, tjena!

    svartkål måste köpas. Nu har jag läst om det på så många ställen att jag börjar känna mig ordentligt utanför :D

  2. sofie mumsfillibaba kl 11:37, den 24 oktober 2011

    Älskar verkligen svartkål! Men visst är det lite svårt att få tag på. Tror minsann jag såg det på bondens marknad i Haga. Måste hålla utkik!

  3. Alexandra - kärlek på tallrik kl 11:38, den 24 oktober 2011

    Vad spännande med svartkål, det har jag aldrig smakat, men jag älskar ju alla andra sorters kål så jag ska verkligen ge denna sort en chans <3 Ja, hela receptet kommer nog provas, om jag känner mig själv rätt ;)

  4. Hanna kl 14:29, den 24 oktober 2011

    Ja, varför är det så svårt att få tag på svartkål?! Din svamppasta ser ljuvligt god ut!

  5. Ann-Louise kl 16:13, den 24 oktober 2011

    Jag har helt missat svartkålen. Ska hålla utkik framöver och vilken läskande god bild du har tagit. YUM!

  6. Matilda kl 18:26, den 24 oktober 2011

    Vad det låter gott! :)
    Kan man hitta svartkål i helt vanliga matbutiker eller finns dom i speciallbutiker eller på torg?
    Vet du var man kan hitta romanesco? (vet inte säkert om det heter så, men det är den där kålen som är ljusgrön, blandning mellan broccoli och blomkål väl.

  7. Rasmus kl 19:21, den 24 oktober 2011

    Svartkål är näst intill lika bra som grönkål, och grönkål är ju det allra bästa, som väl alla vet… ;)

    Håller med om att det är väldigt synd att svartkål praktiskt taget aldrig säljs i butik. Jag har bara kunnat köpa det på marknader, har nog inte sett det en enda gång i butik. Det är ytterligare ett exempel på att handlare inte vill folkets bästa… :/

    Pasta är verkligen svartkålens bästa kompis, vid de få tillfällen då jag fyndat svartkål har den alltid ätits i pastarätter.

  8. Sofia kl 19:36, den 24 oktober 2011

    Låter gott! Fick svartkål (palmkål) i lådan från årstiderna och från min mammas odlingslott så inspirationen är välkommen. Använde en del idag och kokade ribolita. Rekommenderas!

  9. tina kl 19:44, den 24 oktober 2011

    Helena: Känn dig inte utanför, känn dig välkommen in i kålfamiljen vetja!

    Sofie: Vår Bondens marknad har stängt för säsongen, håller Haga igång än? Tappert! :-)

    Alexandra: :-)

    Hanna: Gott var det alla gånger!

    Ann-Louise: Bassning till kåldrottningen!

    Matilda: Kan säkert finnas på torg, men den här hittade jag på Ica Maxi. Romanesco ser jag lite här och var, Maxi garanterat, men i mindre matbutiker likaså. Visst är den vacker!

    Rasmus: Haha, det får mig osökt att tänka på när jag var på matbloggsdejt i Göteborg i somras, vill minnas att det talades om dig och grönkål i samma mening. :-)

  10. tina kl 19:45, den 24 oktober 2011

    Sofie: Vilken vinstlåda från Årstiderna! Och vad gott det låter med Ribolita!

  11. Mårtenssons kök kl 20:09, den 24 oktober 2011

    Missat totalt att det finns svartkål där ute, undrar om vi kan hitta det i vår lilla stad? Ska kolla en extra gång i diskarna nästa gång det shoppas, alltid spännande med nytt.

  12. Rasmus kl 23:17, den 24 oktober 2011

    Haha, ja det finns nog få som tjatar om grönkål så mycket som jag, så det har tydligen satt avtryck :)
    Var det Åsa som nämnde det?

  13. Emmy kl 23:29, den 24 oktober 2011

    Svartkål?! Har aldrig hört talas om. Gott måste det vara, för jag gillar all sorts annan kål. Så nu måste jag ut på svartkålsjakt…

  14. Karin kl 15:57, den 26 oktober 2011

    Det där lät verkligen supergott! Snygg bild också :-)

  15. tina kl 22:19, den 26 oktober 2011

    Mårtenssons kök: Håll utkik vetja!

    Rasmus: Kan hända! ;-)

    Emmy: Hurra för svartkålsjakt, lycka till!

    Karin: Tack!

  16. Åsa kl 13:14, den 29 oktober 2011

    Nu har jag också handlat svartkål! Hoppas den funkar lika bra på en lördag som en måndag ;)
    Har aldrig sett svartkål på Hemköp/ICA m fl och dagens ”skörd” är inhandlad på den där berömda bondens marknad i Haga :)

  17. tina kl 15:40, den 29 oktober 2011

    Åsa: Hurra! Lyllos er förresten, som har Bondens marknad igång fortfarande, vår gick i vintervila för flera veckor sedan.Hoppas svartkålen kan matcha grönkålen! :-)

  18. Åsa kl 19:01, den 29 oktober 2011

    Nästa helg har det väl hunnit bli november så jag tror faktiskt det var sista gången idag som marknaden hade öppet. Det blev både grön och lila kål som slank ner i påsen med hem, tillsammans med svartkålen :) Kålfest vankas alltså här för mig men har bara inte bestämt mig än ad jag ska göra med all kål… Tar en satsuma och funderar lite till :)

  19. tina kl 10:31, den 30 oktober 2011

    Åsa: Satsumas hamnar på topp-tre-listan över det bästa med oktober!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen