Hej måndag!
Lycka är att hitta svartkål i mataffären, det händer nämligen inte särskilt ofta. Fräst i smör och toppad med lite salt och svartpeppar sopar den banan med vilken sallad som helst. När man sedan ätit smörfräst svartkål som tillbehör till maten sju dagar i ett svep, då avslutar man svartkålsveckan med att hacka ner det sista i en krämig svamppasta. Och så tänker man att det var synd att den fina idén inte slog en lite tidigare.
Krämig pasta med svartkål och trattisar
350 g trattkantareller
ca 75 g svartkål
0,5 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
3 dl grädde
rivet skal från 1 liten citron
salt och svartpeppar
0,5 dl riven vällagrad ost
4 port bandpasta
Koka pasta. Finhacka lök och vitlök, fräs mjuk i olja. Tillsätt grovhackad svamp och låt fräsa ca 5 min, vänd ner grovhackad svartkål (skär bort den grova delen av stjälken) och fräs ytterligare någon min. Häll över grädde, låt koka någon min. Smaka av med rivet skal från citron, salt och svartpeppar. Vänd ner den nykokta pastan i såsen. Toppa med lite riven ost.
Publicerad i kål, svartkål | Kommentarer (19) Skriv ut inlägg19 kommentarer till “Hej måndag!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Tjena, tjena!
svartkål måste köpas. Nu har jag läst om det på så många ställen att jag börjar känna mig ordentligt utanför :D
Älskar verkligen svartkål! Men visst är det lite svårt att få tag på. Tror minsann jag såg det på bondens marknad i Haga. Måste hålla utkik!
Vad spännande med svartkål, det har jag aldrig smakat, men jag älskar ju alla andra sorters kål så jag ska verkligen ge denna sort en chans <3 Ja, hela receptet kommer nog provas, om jag känner mig själv rätt ;)
Ja, varför är det så svårt att få tag på svartkål?! Din svamppasta ser ljuvligt god ut!
Jag har helt missat svartkålen. Ska hålla utkik framöver och vilken läskande god bild du har tagit. YUM!
Vad det låter gott! :)
Kan man hitta svartkål i helt vanliga matbutiker eller finns dom i speciallbutiker eller på torg?
Vet du var man kan hitta romanesco? (vet inte säkert om det heter så, men det är den där kålen som är ljusgrön, blandning mellan broccoli och blomkål väl.
Svartkål är näst intill lika bra som grönkål, och grönkål är ju det allra bästa, som väl alla vet… ;)
Håller med om att det är väldigt synd att svartkål praktiskt taget aldrig säljs i butik. Jag har bara kunnat köpa det på marknader, har nog inte sett det en enda gång i butik. Det är ytterligare ett exempel på att handlare inte vill folkets bästa… :/
Pasta är verkligen svartkålens bästa kompis, vid de få tillfällen då jag fyndat svartkål har den alltid ätits i pastarätter.
Låter gott! Fick svartkål (palmkål) i lådan från årstiderna och från min mammas odlingslott så inspirationen är välkommen. Använde en del idag och kokade ribolita. Rekommenderas!
Helena: Känn dig inte utanför, känn dig välkommen in i kålfamiljen vetja!
Sofie: Vår Bondens marknad har stängt för säsongen, håller Haga igång än? Tappert! :-)
Alexandra: :-)
Hanna: Gott var det alla gånger!
Ann-Louise: Bassning till kåldrottningen!
Matilda: Kan säkert finnas på torg, men den här hittade jag på Ica Maxi. Romanesco ser jag lite här och var, Maxi garanterat, men i mindre matbutiker likaså. Visst är den vacker!
Rasmus: Haha, det får mig osökt att tänka på när jag var på matbloggsdejt i Göteborg i somras, vill minnas att det talades om dig och grönkål i samma mening. :-)
Sofie: Vilken vinstlåda från Årstiderna! Och vad gott det låter med Ribolita!
Missat totalt att det finns svartkål där ute, undrar om vi kan hitta det i vår lilla stad? Ska kolla en extra gång i diskarna nästa gång det shoppas, alltid spännande med nytt.
Haha, ja det finns nog få som tjatar om grönkål så mycket som jag, så det har tydligen satt avtryck :)
Var det Åsa som nämnde det?
Svartkål?! Har aldrig hört talas om. Gott måste det vara, för jag gillar all sorts annan kål. Så nu måste jag ut på svartkålsjakt…
Det där lät verkligen supergott! Snygg bild också :-)
Mårtenssons kök: Håll utkik vetja!
Rasmus: Kan hända! ;-)
Emmy: Hurra för svartkålsjakt, lycka till!
Karin: Tack!
Nu har jag också handlat svartkål! Hoppas den funkar lika bra på en lördag som en måndag ;)
Har aldrig sett svartkål på Hemköp/ICA m fl och dagens ”skörd” är inhandlad på den där berömda bondens marknad i Haga :)
Åsa: Hurra! Lyllos er förresten, som har Bondens marknad igång fortfarande, vår gick i vintervila för flera veckor sedan.Hoppas svartkålen kan matcha grönkålen! :-)
Nästa helg har det väl hunnit bli november så jag tror faktiskt det var sista gången idag som marknaden hade öppet. Det blev både grön och lila kål som slank ner i påsen med hem, tillsammans med svartkålen :) Kålfest vankas alltså här för mig men har bara inte bestämt mig än ad jag ska göra med all kål… Tar en satsuma och funderar lite till :)
Åsa: Satsumas hamnar på topp-tre-listan över det bästa med oktober!