Önska får man
Häromdagen utannonserade jag på twitter att jag önskar mig en jordkällare i födelsedagspresent, alternativt ett skafferi liknande muminmammans eller en större frys. Eftersom dagen är här och jag ser inget dera, är jag inte dummare än att jag går över till plan B och istället önskar mig det finaste man kan få: andras favoritrecept. Lämna ett riktigt toppenrecept i kommentarsfältet så blir jag gladare än du kan ana.
5 månader senare
I början på april efterlyste jag era bästa få-avokadokärna-att-gro-tips. Det var en vadslagning med några kamrater om vem som först skulle lyckas med detta. Häromdan lämnade Katarina en kommentar här på picki och frågade om det hänt något med min kärna. Här är svaret, 24 cm hög och 40 cm mellan vingspetsarna. Med tanke på att de övriga som ingick vadslagningen byter ämne så fort avokadokärnorna kommer på tal, så tror jag att det här är ett vinnarexemplar.
Publicerad i avokado, odling, odlingsblogg | Kommentarer (10) Skriv ut inläggEn skördepizza att tycka om
För att fira att jag i år äntligen kom iväg på Botaniska trädgårdens växt- och odlardag bakade vi skördepizza i lördags kväll. Fyra sorters marknadsfyndade rödbetor hamnade på pizzan, tillsammans med zucchini och getost. Jag vet att jag ofta byter pizzafavoriter, men om jag säger att det delades ut 10 poäng i det röda köket igår så förstår ni att den här är riktigt ruskigt god. Vad som är knepet? Att skiva rödbetorna respektive zucchinin så tunt det bara är möjligt. Getosten däremot, ju tjockare skivor desto bättre. Det var för övrigt en fin dag på Botaniska, billiga växter, äppelsortsbestämning och odlartävling. Jag köpte vaniljgräs av en ljuvlig kvinna vid ståndet med köksväxtperenner. Hon pratade i ett och delade med sig av så många fina tips och recept att jag helst hade köpt med mig hela henne hem. Men så kan man ju inte göra (tack-och-lov), och fyra färgglada rödbetor är inte så dumt det heller.
Skördepizza
Arbeta ihop pizzadegen och låt jäsa. Gör en tomatsås enligt konstens alla regler (ni vet, goda tomater, låt puttra länge, mixa slät osv). Skala färska rödbetor och skiva riktigt tunt. Likaså med zucchini, tunna skivor ska det vara. Kavla ut tunna pizzabottnar. Bred ut ett tunt lager tomatsås, toppa med zucchini, getost och tjocka skivor getost. Grädda på baksten, eller plåt med bakplåtspapper, 250 grader tills botten är knaprig och pizzan har fått fin färg). Pynta med färsk timjan och flingsalt.
Recept på pizzadeg
Vi måttar sällan ingredienserna i pizzadegen, men två bra recept är;
Martins surdegsbotten
Leilas pizzadeg
Botaniska trädgården, Uppsala
Botans dag och odlartävling
Fyra ggr rödbeta; Forno, Bulls blood, Chioggia och Albina Verdena
När mat är alldeles särskilt vacker
Romtopf, Uppsala, 24 augusti 2011. Recept här.
Moussaka med halloumi
Hade jag satt etiketter på maten i det röda köket, så hade moussaka utan tvekan hamnat i samma fack som lasagne. Mat som med fördel tillagas kvällen före eftersom den är godare dan därpå (och som därmed är en hit i matlådan). Bägge rätterna faller dessutom inom kategorin mat som är lättare att fota kall än varm (det faktum kan inget paljettlinne i världen ändra på). Inspirerad av Fontanas recept toppades moussakan den här gången med riven halloumiost, ett fint knep att lägga på minnet. Sen finns det nog inte så mycket mer att tillägga vad gäller moussakan, jag menar att det är jag som har stans godaste matlåda idag torde ju vara underförstått.
Moussaka
1 lök
600 g nötfärs
0,5 dl rött vin
olivolja
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
svartpeppar
mynta
1 nypa kanel
1 zucchini
1 aubergine
800 g potatis
2 msk smör
5 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1 halloumiost
Finhacka lök och fräs mjuk i olja. Tillsätt köttfärs och bryn. Tillsätt krossade tomater och vin. Smaka av med kryddor och låt småputtra medan resten av ingredienserna förbereds. Skala och skiva potatis, råstek lätt i olivolja, salta. Skiva zucchini och aubergine i centimetertjocka skivor. Stek någon minut på varje sida, på medelhög värme i olja, salta och peppra. Gör behamelsås: smält smöret i en kastrull, rör ut mjölet i smöret och vispa därefter ner mjölken. Låt koka upp så att såsen tjocknar. Lägg potatisen i botten på en ugnsform tillsammans med lite av den rivna halloumiosten. Bred över köttfärssåsen och toppa med skivad zucchini och aubergine. Häll över bechamelsås och strö den rivna halloumin över moussakan. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 40 min.
Publicerad i halloumi, vinnare i matlådan | Kommentarer (23) Skriv ut inläggEn chutney med röda vinbär
Här kommer en eftersläntrare bland rödvinbärsrecepten. Jag fick hålla igen med några recept där i slutet på juli. Vågade helt enkelt inte ge er alla recept på en gång, för tänk om någon av er slagit bakut och aldrig mer velat titta åt ett vinbär. Vem vill ha det på sitt samvete? Inte jag. Sedan hade det ju givetvis även varit synd och skam om chutneyn fått passera som ett recept i mängden, nu när den råkar vara alldeles särskilt god.
Rödvinbärschutney
Koka upp knappt 5 dl rensade röda vinbär tillsammans med en finhackad röd chili (utan kärnor och innerväggar) samt 1 dryg dl socker. Låta småkoka 5-10 min tills chutneyn tjocknar till, häll därefter upp i en väl rengjord glasburk.
Vad Göteborgs matbloggerskor talar om?
När vi for till Göteborg i helgen så var det för att säga hejdå till sommaren och hej till stans kulturkalas. Helgens höjdpunkt kom dock från ett oväntat håll. Plötsligt var vi bjudna på matbloggsdejt i självaste Haga och Göteborg visade sig sitta inne med ett helt gäng prima matbloggerskor. Lunchen på En Deli var precis så god som Ann-Louise utlovade och med trevligt sällskap i strålande solsken går en fyratimmars lunch fortare än vad man kanske kan tro. Nu vet jag dessutom vad som är inne bland Göteborgs matbloggselit; kål i alla dess former. Kom ihåg var ni läste det först. Ann-Louise, Johanna, Sofie, Karin, Kim och Åsa, tack fina ni för att Carl och jag fick vara med. Övrigt värt att nämna är förresten att Johanna bjöd på ett väldigt gott knäckebröd och att Ann-Louise lilla dotter drack en åtråvärd morotskakesmotti till mellis.
Ann-Louise är inte bara en hejare på kul vegomat, hon visade sig även ha koll på var i stan man hittar den. Efter hennes tips hamnade vi därför på fredagskvällen på Hagabions café och bar Kino. Ett trevligt ställe med fint häng och god vegetarisk mat för billig peng.
Kinos uteservering var bara början på den stora mathelgen, det kommer mer…
Min räddare i nöden heter Johanna
Efter en fantastiskt fin Göteborgshelg (återkommer till den) så blev det måndag igen. På det där j-ä-t-t-e-m-y-c-k-e-t-m-å-n-d-a-g-viset som det kan bli ibland. Därför känns det som att jag dragit vinstlotten, när jag öppnar min mail och möts av det här från världens finaste Johanna: ”Jag såg att ni börjat med veckomatsedlar igen på pickipicki. Det har vi också börjat med och vi utgår från innehållet i Ekolådans Sverigelåda. Här kommer en veckomatsedel som du kan använda någon gång när du inte hinner/orkar göra en själv”. Det finns helt enkelt vänner, och så finns det vänner. Tack!
Veckomatsedel
Mån Helenas inlagda sill och kokt potatis
Tis Pasta med ratatouille
Ons Kyckling Korma
Tor Rotfruktssoppa med bröd
Fre Pasta med rödbetspesto
Lör Vildgryta med kokt potatis, inlagd gruka och rårörda lingon
Sön Gula-ärtror-falafel och tabouleh med yogurtsås
Recepten;
Helenas inlagda sill
0,5 finskivad purjolök
1 lime (rivet skal plus saften)
0,5-1 msk senap
2 dl creme fraiche
1 burk matjesill eller 5-minuterssill i bitar
Rör ihop allt och låt stå över natten.
Vildgryta
2,5 dl torkat sojakött
0,5 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl vatten
2 dl havregrädde (eller creme fraiche)
1 tärning grönsaksbuljong
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 msk sojasås
lite färsk timjan till servering
Förväll sojaköttet enligt anvisningarna på paketet. Blanda alla ingredienser i en gryta, gärna järngryta. Låt detta puttra i ca 10 minuter. Recept ur Terneborgs lyckliga kokbok.
Publicerad i veckomatsedel | Kommentarer (15) Skriv ut inlägg