Hej Göteborg, har du saknat mig?

den 19 augusti 2011, kl 11:56

Vi är förresten på turné i Göteborg nu i helgen. Jag har ju hört att ett matkalas går av stapeln här, vem vill missa ett sådant? Apropå vad mer man inte vill missa i Göteborg så har vi givetvis Charlottas Göteborgsguide på temat mat med i packningen. Utöver det reser vi lätt och är öppna för fler Göteborgstips. Har du någon favorit vi inte får missa? Tala nu, eller tig för alltid.

Mer Göteborg i picki-arkivet
Hello Monkey, ett finfint restaurangtips
Fler Göteborgspärlor

Skriv ut inlägg

Sensommarfavoriten

den 18 augusti 2011, kl 16:15


Vad vi mer lagade på sommarkollot?

Kantareller såklart!

Några svampar hamnade på en pizza tillsammans med västerbottensost


Till pizzan serverade vi en skördesallad på bondbönor, rödlök och tomater.

Pizza med kantareller och västerbottensost
Degen:
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten i en bunke. Rör ner lite mjöl i taget till en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning. Jäs degen i bunken under bakduk i en halvtimme. Kavla ut pizzabottnar och bred på tomatsås eller enbart rapsolja. Toppa med tunt skivad färsk lök, generöst med smörstekta kantareller och riven västerbottensost. Grädda i 225 grader tills pizzan är färdiggräddad. Toppa med färsk timjan.

Skördesallad
Rensa bondbönor, plocka av hatten och koka några minuter i lättsaltat vatten. Låt svalna. Hacka tomater, skiva rödlök tunt och blanda med bondbönorna. Rör ner 1 msk rapsolja och 1 msk äppelcidervinäger, en nypa salt och grovmalen svartpeppar.


Signerat Tina

Skriv ut inlägg

Tervetuloa viinikioskille!

den 17 augusti 2011, kl 18:36

Jag har förresten glömt att tacka alla er som kom med så fina finska utflyktstips i somras. Några tips betade vi av, resten sparar jag i en liten låda att plocka fram vid kommande resor. Som tack för hjälpen tänkte jag bjuda på ett finfint tips tillbaka. En av dagarna på sommarkollot var det stora utflyktsdagen och mamman och pappan hade hittat på att vi skulle runda Näsijärvi, en inte så liten sjö. Det utom tävlan längsta, roligaste och inte minst godaste stoppet gjorde vi vid Teiskon Viinikioski. Ni svenskar som gissar att viinikioski betyder vinkiosk, har helt rätt i det. En gårdsbutik som säljer vin tillverkat av finska druvor och andra bär. I trädgården finns även en uteservering med utsikt över vackra sädesfält. Det är helt enkelt så hemtrevligt att det är lätt att fastna. Vi satt så länge att vi hann med att smaka på allt från nygräddad blåbärspaj och krusbärsbubbel med smak av honung till sillpudding och gelé gjord på surmjölk. Lika spännande som det var att smaka surmjölksgelé var det att titta in i familjens bastu, Finlands enda bastu som värms med solceller. Om jag säger så här, detta bygge hade gjort självaste Ernst Kirchsteiger stum. Det här fina lilla stället mitt i ingenstans (med ändå nära Tammerfors) är helt enkelt ett smultronställe man måste besöka om man har vägarna förbi. Ni andra får nöja er med att titta på bilderna.


Finfika


Kul fika, eget öl, sillpudding och surmjölksgelé

Sädesfält är näst efter rapsfält det finaste som finns

…och den omöjliga men möjliga bastun

Skriv ut inlägg

Soppan som rörde om i grytan

den 16 augusti 2011, kl 09:59

Spottspottan vi bjöd middagsgästerna på i fredags väckte både fniss och debatt. Där satt vi fem stycken runt bordet och spottade i varsin mugg, rätt märkligt ändå. När vi fnissat färdigt, ätit upp, räknat kärnorna i respektive mugg samt korat vinnaren i tävlingen om flest antal körsbärskärnor, så ska det erkännas att det var osämja om sockermängden i soppan. Jag som gillar allt som är surt var nöjd. Övriga sockertoppar runt bordet satt med armarna i kors. Det hela fick dock sin naturliga förklaring igår kväll när han som tillagade och följde (?) receptet utbrast: vad då 1,5 dl? 1,5 msk stod det ju! Jag skulle inte tro det va. Receptet som därmed är oskyldigförklarad har jag för övrigt dealat till mig av Johan på Matgeek. Jag tyckte att jag var generös i vår deal, men Johan ville inte vara sämre. Därför fick jag utöver receptet något hemskt spännande som  ligger i min frys och väntar på ett fint tillfälle. En cliffhanger utan dess like. För de nyfikna kan jag ge en ledtråd, innehållet är gulare än vad man kan tro.

Spottsoppa
1 liter körsbär
1,5 dl socker
8,5 dl vatten
1 krm vanilj
skal och saft från 1/4 citron
1 msk potatismjöl

Häll körsbären i en tjockbottnad gryta. Tillsätt socker och citron och låt dra i 15 min. Tillsätt vatten och sätt spisen på medelhög värme. När det börjar bubbla, skumma av ordentligt för en klar soppa. Tillsätt vanilj och låt sjuda någon minut. Dra grytan från värmen, blanda potatismjöl med lite vatten och häll försiktigt i under omrörning med en träslev. Sätt tillbaka på spisen och låt första bubblan dyka upp, ta av från värmen. Låt soppan svalna, servera med lttvispad gräddeeller liknande (Recept: copy-paste matgeek.se).

Skriv ut inlägg

Hej vardag, hej veckomatsedel, hej ugn!

den 15 augusti 2011, kl 09:44

Höstens första vardag i det röda köket innebär att även veckomatsedlarnas sommarlov är slut. Det här är förresten den femtioandra veckomatsedeln på picki, vi har med andra ord gjort ett helt årsvarv! Det är dock inte det som firas i det röda köket den här veckan, istället firas det faktum att vi äntligen har en ny ugn. En s-u-p-e-r-u-g-n som utan att blinka passerar 170 grader (något föregångaren överhuvudtaget inte varit kapabel till det senaste halvåret). Hur detta firas på bästa sätt? Ja, bortser vi från att ugnen det första dygnet bakade rätt många kakor, så har vi också tänkt väcka liv i brödbakandet igen. Dessutom är det ingen överdrift att säga att veckans matsedel är en sju dagars hyllning till ugnen. Vem hade kunnat gissa att veckomatsedelns årsjubileum skulle firas med tema ugn? Inte jag.

Veckomatsedel, tema ugn
Mån Jamies fiskpaj
Tis Moussaka
Ons Fetaostgratinerade bönor
Tor Fläskpannkaka
Fre Fredagspizza på stenen
Lör Viltfärsbiffar och jordärtskocksgratäng
Sön Kantarellpaj

Skriv ut inlägg

…recepten kommer här!

den 14 augusti 2011, kl 16:53


Här kommer recepten på kakorna som slutade på en delad förstaplats. Simone och Frida, maila era adresser vetja, så kommer vinsten på posten. Det är förresten inte helt omöjligt att Frida undrar vad tusan som hände med hennes kaka när hon ser bilden ovan. Det är alltså ingen som satt sig på kakan med lemon curd och saltlakrits, utan vi missade helt enkelt att den runda kakan skulle ner i bakform. Men ingen skada skedd, kakan gick ju hem ändå. Förresten, ni som vann, ni som kom på delad andra plats och alla ni andra som inte var med och smakade kakor i lördags, har ni vägarna förbi det röda köket det närmsta året så finns det kakresurser i min frys.

Macarons med päronsmak
100 g mandelmjöl*
3 äggvitor
4 msk strösocker
200 g florsocker
några droppar päronessens*
grön pulverfärg eller pastafärg*
Fyllning:
100 g vit choklad
0.5 dl vispgrädde

Fyllningen: Koka upp grädde.Ta bort kastrullen från plattan och rör ner choklad. Låt krämen stå minst 6h, helst över natt. Macaron: Sikta mjölet så inga klumpar finns,och sikta även florsockret och tillsätt det tillsammans med mandelmjölet och rör om. Lägg äggvitorna i en skål och vispa tills det börjar skumma då är det dags att tillsätta socker, 1 msk i taget. Fortsätt att vispa tills marängen är tjock och glansig (det ska gå att vända skålen upp och ned utan att det droppar). Häll försiktigt mandelblandningen i marängen och rör försiktigt med en slickepott. Tillsätt valfri essens och pastafärg eller pulverfärg, rör försiktigt. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar (inte större än en femkrona) på bakplåtspapper och låt dem vila i 60 min. Sätt på ugnen (150 grader) ca 20 min innan de ska in. Gräddtid är ca 15 min beroende på ugn på vilken ugn (titta till efter 10 min). När macaronerna svalnat, lägg fyllning på en och toppa med en annan.

Tinas kommentar: Vi mixade skållade mandlar fint till ett eget mandelmjöl. Päronessens stod inte att finna i någon butik, utan ersattes med 1 tsk Xanté. Pulverfärg hade vi inte heller, utan tog några droppar karamellfärg istället (så ska man egentligen inte göra, men det funkade ju ändå).

Kakor med lemon curd och saltlakrits, 25 st
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
lemon curd, helst hemgjord
saltlakritsflakes*

Rör socker och smör smidigt. Blanda ner mjöl och bakpulver. Rulla degen till små bollar och lägg i småkaksformar. Tryck ner valfritt finger mitt i kakorna (jag använder lillfingret). Lägg en liten klick lemon curd i varje fördjupning. Grädda i 200° i 10-12 minuter. Strö saltlakritsklakes över sylten när kakorna precis har kommit ur ugnen (då är lemon curden kladdig och strösslet fastnar bätte). Låt svalna och sen är det bara att äta.

Tinas kommentar: Istället för saltlakritsflakes krossade vi turkisk peppar i morteln.

Skriv ut inlägg

18 kakor senare

den 13 augusti 2011, kl 21:39


När den tappre kakjuryn smakat på 18 sorters kakor…

...stod två som vinnare; en macron med päronsmak…

…och kakan med lemon curd och saltlakrits.

Somliga i kakjuryn hade målat naglarna för att få vara med på bild…

…någon matchaade utan att behöva anstränga sig…

…vi andra fick försöka spexa efter bästa förmåga…

…Robin såg vi mellan fingrarna med.

Juryns yngsta deltagare undersökte kakinnehållet noggrant…

…men var lika lättcharmad av kakorna som hon var charmig själv.

18 kakor senare hade samtliga i juryn gått in i kakväggen, så recepten dyker upp här först imorgon. Tusen tack för alla finfina kakrecept förresten. Men, hur gott det än var, det här gör jag aldrig om.

Skriv ut inlägg

Örtsaltsfabrik i uteköket!

den 11 augusti 2011, kl 18:15

På sommarkollot är det lätt att snöa in på bär, men lyfter man blicken ovan bärbuskarna så finns det en hel del annat ätbart också. Det som en eftermiddag började med ett studiebesök i kusinens kryddträdgård, slutade med att uteköket omvandlades till örtsaltsfabrik. Det fina uteköket fick förresten en ny arbetsbänk i sommar, nu ryms utan problem två personer samtidigt att laga mat. I örtsaltsfabriken rymdes med andra ord kusinen och jag. Carl han hamnade istället utanför köket, men med kameran i handen. Idag bjuds därför receptet på örtsalt i en bildserie. Håll tillgodo vetja och kom ihåg att hemgjort örtsalt är en prima hemgjord present.

Recept på hemgjort örtsalt med citronskal

1. Samla ihop ett gäng färska örter. Smaka och se vilka som kan tänkas passa tillsammans. Ta mindre av dem som smakar extra mycket och vice versa. Glöm inte blommorna, de smakar gott och inte minst så är de vackra att ha med i saltet. På bilden ovan: timjan, citrontimjan, oregano, isop, rosmarin och kinalök.Plocka blommor och blad från skaften. Tvätta en eller ett par citroner noggrant och skala det yttersta skalet med en potatisskalare.
2. Mortla örterna ordentligt tillsammans med grovt havssalt och citronskal.Spar ett gäng hela blommor.

3. Häll upp det mortlade saltet tillsammans med blommorna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Mortla lite till, så har du klarat av dagens träningspass.

5. Torka saltet i ugnen, max 50 grader. Rör om med jämna mellanrun och passa så att örterna inte bränns. Låt stå tills örterna torkat helt, minst en timme. Låt därefter svalna.

6. Den som vill kan köra saltet i en mixer, för ett fint örtsalt. Jag mortlade mitt till ett halvfint örtsalt och nöjde mig med det. Häll i små burkar eller liknande, lägg i hela torkade blommor.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen